Vesti
08.05.2024. 12:52
Beta

U fokusu

O čemu je amandman Crne Gore na Nacrt rezolucije o Srebrenici

srebrenica
Izvor: Shutterstock

Stejt department je imao uvid u nezvanični nacrt predloženih amandmana Crne Gore na Nacrt rezolucije o Srebrenici, ali ne posreduje u njima, saopštila je američka ambasada u Podgorici.

 

Crnogorski mediji su preneli da Vlada Crne Gore još nije zvanično podnela amandmane na rezoluciju UN o Srebrenici, već da sa partnerima, prvenstveno SAD i Nemačkom, razgovara o tome da se tekst rezolucije dopuni i u njega unese stav da je "krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj grupi ili zajednici u celini".

U nedelju uveče, mediji su, pozivajući se na nezvanične informacije iz Vlade u Podgorici, objavili amandmane na tekst Rezolucije koje bi Vlada navodno podnela Savetu bezbednosti UN, uz posredovanje SAD.

Nezvanične medijske navode, ministar inostranih poslova Filip Ivanović nije demantovao, niti potvrdio.

Prema medijskim navodima, amandmanima se predviđa individualizacija genocida u Srebrenici i insistira na striktnom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Deo javnosti u Crnoj Gori, koja podržava predlog Nemačke i Ruande Rezolucije o Danu sećanja na genocid u Srebrenici, smatra da su predložene intervencije nepotrebne, jer rezolucija ne pominje kolektivnu krivicu, niti dodvodi u pitanje Dejtonski sporazum za BiH, kao i da su amandmani "pisani van Crne Gore" i motivisani lojalnošću prema vlastima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Grupa od 110 NVO, kao i "više od 340 građana i građanki Crne Gore traži od Vlade Crne Gore da kosponzoriše UN rezoluciju, smatrajući je "dostojnim izrazom poštovanja prema žrtvama srebreničkog genocida i odgovornim odnosom prema budućnosti".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve