Vesti
07.05.2024. 08:36
Beta

Jake mere bezbednosti

Predsednik Kine dolazi u Srbiju, angažovano više od 3.000 policajaca

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Predsednik Kine Si Đinping danas počinje dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa kojim će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje.

Si Đinping dolazi u Beograd na 25. godišnjicu uništenja zgrade ambasade Kine u NATO bombardovanju, u sklopu prve posete Evropi u poslednjih pet godina, tokom koje boravi u još svega dve zemlje, Francuskoj i Mađarskoj.

Za dolazak predsednika Kine preduzete su velike mere bezbednosti, pa će njegovu delegaciju obezbeđivati više od 3.000 policajaca.

Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.

Duž auto-puta u Beogradu će biti postavljene kineske i srpske zastavice, a svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, biće organizovan i ispred Palate Srbija, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Očekuje se da Si i Vučić razgovaraju o širokom spektru tema, od političkih, ekonomskih i tehnoloških do saradnje u oblasti kulture.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lin Đijan rekao je prošle nedelje da će Si tokom posete Beogradu "detaljno razmeniti mišljenja sa predsednikom Vučićem o odnosima Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa" i da će "zacrtati kurs" budućeg razvoja bilateralnih odnosa.

Očekuje se i da Si u Beogradu otvori Kineski kulturni centar, izgrađen na mestu bombardovane ambasade Kine, u kojoj su 7. maja 1999. poginula tri kineska novinara.

Kineski predsednik dolazi u Beograd oko šest meseci posle posete Vučića Pekingu, tokom koje su zvaničnici Srbije i Kine, na međunarodnom forumu "Pojas i put", potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini u prisustvu dvojice lidera. Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine trebalo bi da stupi na snagu u julu.

Vučić je prošle nedelje izjavio da će Srbija tokom posete Sija inicirati projekte ubrzanog tehnološkog razvoja u onim sferama u kojima nema dovoljno znanja, "od robotike, tehnologije satelita, letećih automobila i mnogih drugih stvari".

Vlada Srbije je 30. aprila usvojila akte o unapređenju saradnje sa Kinom u oblastima prosvete, nauke, inovacija, tehnološkog razvoja, kao i ekonomske i tehničke saradnje u oblasti infrastrukture.

Vučićev kabinet je saopštio da će posetu predsednika Kine moći da prati ograničen broj medija po principu reciprociteta sa gostujućom delegacijom.

Uoči druge zvanične posete Sija Srbiji za osam godina, Vučić je izjavio da je Kina "najbolji partner" Beograda u ostvarivanju državnih ciljeva, rekavši za kineskog predsednika da je "najmoćniji čovek sveta".

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

"Presrećan sam što predsednik Si dolazi u Srbiju. Velika čast za Srbiju i velika šansa za nas. U narednih pet godina gotovo svi proizvodi biće slobodni za izvoz u Kinu. To su za nas velike stvari. Zamoliću predsednika Sija dve ili tri stvari, da vidimo da li možemo ponovo da pokrenemo fabrike lokomotiva i vozova, da neka od kineskih kompanija uloži u Srbiju", rekao je Vučić.

U zvaničnoj poseti Srbiji Si Đinping je prethodni put bio u junu 2016. godine. Tokom te prve posete predsednika Kine Beogradu posle više od 30 godina, zvaničnici dve zemlje su potpisali niz međudržavnih sporazuma, uključujući Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve