ADVOKATSKA KOMORA: Odsudna bitka za bankovni račun

ADVOKATSKA KOMORA: Odsudna bitka za bankovni račun


U momentu nastanka ovog teksta činilo se da je struja predvođena Vladimirom Gajićem preuzela kontrolu nad Advokatskom komorom Beograda. Preostalo je da se Gajić kao zastupnik ovlasti za raspolaganje sredstvima na računu kod poslovne banke. Kako kaže, reč je o više miliona evra u dinarskoj protivvrednosti

Posle niza burnih događaja u Advokatskoj komori Beograda, po svemu sudeći, stanje počinje da se normalizuje. Stručne službe nisu radile tokom kulminacije raskola između dve struje, ali su ponovo u funkciji od srede, 21. juna. Svom nepokretnom imovinom AKB sada raspolaže Upravni odbor na čijem je čelu Vladimir Gajić. Ovaj organ advokatske vlasti je u stalnom zasedanju, doneo je niz mera za normalizaciju rada Komore i o njima izvestio Advokatsku komoru Srbije, sudove i tužilaštva od gradskog do republičkog nivoa, MUP. Ove mere prosleđene su na još adresa.
Komora funkcioniše skoro potpuno normalno, kaže za naš list Vladimir Gajić, predsednik AKB. Dodaje da je preuzeo državinu nad svom imovinom koja je u vlasništvu AKB. U skladu sa odlukom UO, pokrenuta je procedura kod poslovnih banaka za deblokadu računa na kojima Komora ima više od milion evra.
U Dečanskoj 13, međutim, u predsedničkom kabinetu donedavno su boravili Jugoslav Tintor i advokati, sa privatnim obezbeđenjem koje su oni angažovali. Prema izjavi Tintora, koju smo objavili u prethodnom broju, iz tog prostora su dežurni advokat i dvoje pripadnika pomenutog obezbeđenja nasilno izbačeni u nedelju, 18. juna, oko tri časa posle ponoći.
Šta o tome kaže Gajić? I da li je sada trajno rešen problem nastao održavanjem dve izborne skupštine u beogradskoj advokaturi, koje su na mesto predsednika AKB dovele Tintora, odnosno Gajića?
„Iz kabineta predsednika AKB iseljene su dve nepoznate osobe i jedan advokatski pripravnik”, objašnjava Gajić. „Dakle, u tom momentu tu nije bilo nijednog advokata. Tintor govori čiste neistine kada pominje neki upad u prostor AKB. U prostorijama Komore bilo je regularno, licencirano obezbeđenje koje ima važeći ugovor sa AKB. Ja sam odlučio da prekinem kampovanje u službenim prostorijama Komore. Niko nema šta da traži u prostorijama Komore po završetku radnog vremena. Moja je dužnost da preduzimam mere radi zaštite imovine i bezbednosti zaposlenih. To je sada rešeno.”
Beogradska advokatura je minulih sedmica ostavila veoma snažan negativan, na momente mučan utisak u javnosti. Tuče, dolasci policije po pozivu advokata, svađe, povređivanje advokata Aleksandre Kosanić… Sva ona cehovska svojstva zbog kojih advokatura bilo gde ima ozbiljnu društvenu reputaciju i javni autoritet su zaboravljena i pogažena. Hoće li unutar AKB biti utvrđivana individualna odgovornost, što je i predviđeno pravnim aktima Komore, još se ne zna. Jer, disciplinski tužilac i disciplinski sudija su nezavisni u odnosu na predsednika AKB i UO. Odluku o tome doneće samostalno.
„Novi UO i ja smo tek počeli da radimo, u četvrtak, 29. juna, izabraćemo sekretara Komore i odlučiti o većem broju statusnih pitanja, poput upisa, ispisa, prijema advokata i advokatskih pripravnika”, veli Gajić. „Ne želim više mnogo da se bavim skupštinom od 13. maja i Tintorom. On je prešao sve granice u nedoličnom ponašanju. Već drugi put, u karijeri koja traje 16 a ne 20 godina kako javno govori, on organizuje paralelnu skupštinu i paralelne organe Komore. Zaista je preterao. Ja sam nov, nikada nisam na bilo koji način učestvovao u radu organa AKB i to je moja prednost: nemam nikakvu hipoteku.”
Prema Gajićevim rečima, Tintor se i dalje služi „nečasnim sredstvima”, pa pojedini advokati podnose pojedinačne tužbe protiv AKB (koju vodi Gajić) označavajući Tintora kao predsednika AKB. Takođe, nezakonito preuzimaju poštu AKB u samoj pošti. Praktično, pokušavaju da izdejstvuju sudske odluke bez učešća Gajićevog UO, zaključuje on.
„Ali, pratimo sve, odbijamo sve njihove pokušaje, mislim da će im uskoro biti jasno da od toga nema ništa”, apostrofira Gajić. „Propali su im i kratkoročni i dugoročni planovi. Sredićemo mi brzo stanje u Komori i onda idemo dalje. Biće ovo jedna ružna epizoda koju je ipak sprečila advokatura. Spečili smo i pravno i fizičko iživljavanje. Sada idemo dalje, ne želim više da se zamaram tom temom.”
AKB je kao regionalna (područna) komora u sastavu Advokatske komore Srbije (AKS). AKS je, inače, drugostepeni organ svim regionalnim komorama. U AKS je, pri tom, 4. juna započeta, a 1. jula trebalo bi da se završi izborna skupština i da, umesto Dragoljuba Đorđevića, bude izabran novi predsednik svih advokata Srbije. U ovom učestvuju delegati AKB koji su izabrani na skupštini koja je 13. maja Tintora dovela na mesto predsednika beogradske advokature; njih kao legalne i legitimne priznaje AKS pod vođstvom Đorđevića. Hoće li se Gajić obratiti AKS zahtevom da u skupštini srpske komore budu delegati koji su izabrani, zajedno sa njim, 10. jula?
„Skupština AKS zakazana za 1. jul je potpuno nezakonita”, odgovara Gajić. „Đorđeviću je sudskom presudom zabranjeno da vrši bilo koju službenu radnju koja je u nadležnosti AKS. On naravno svoja prava tumači na jedan kreativan način, kao što je uvek činio. Njegov izbor za predsednika je poništen, on neće biti zapisan u istoriji advokature kao njen predsednik. On je bio uzurpator. Njegov naslednik Tintor pokušava da ide njegovim stopama.”
Zato na izborima u AKS 1. jula neće učestvovati predstavnici beogradske advokature izabrani sa Gajićem, 10. juna. Sam Gajić veli da je većina starih kandidata odustala, „od kandidature za predsednika AKS odustali su Dragan Karanović, Zečević, Ateljević i Vojkan Nedić, a sve su to ozbiljni advokati”.
Prema odluci objavljenoj na veb-sajtu AKS, u trci za predsednika te komore ostala su dvojica beogradskih advokata, Viktor Gostiljac i Zoran Jevrić. Paralelne izborne skupštine na republičkom nivou neće biti jer Gajić „neće organizovati kozačke skupštine”. Sačekaće da vidi šta će se desiti 1. jula i da li će nekolicina advokata „dati legitimitet ovoj farsi koju opet sprovodi Đorđević uz pomoć Tintora”.
AKB je, inače, u kontaktu sa svim područnim komorama u sastavu AKS i, prema Gajiću, ne samo da nijedna ne podržava „ovo što radi Đorđević”, već će se sve te komore uskoro oglasiti javno. Osim čačanske, koja podržava Đorđevića i Tintora.
Koliko budno se prate zbivanja u AKS vidi se i na veb-sajtu AKB, gde su u ponedeljak, 26. juna, objavljena tri dokumenta. Najpre, pismo Vladimira Gajića, predsednika AKB, namenjeno, radi lakšeg razumevanja, „Tintorovim delegatina iz AKB u AKS”. Potom, odluka UO na čijem je čelu Gajić o poništenju svih odluka od 13. maja, kad je Tintor izabran za predsednika AKB. Najzad, jedna presuda Višeg suda u Beogradu, iz februara 2013.
Šta je suština tih dokumenata?
„Predsednik AKB Vladimir Gajić pozvao je kolege da ne učestvuju u prividu konstituisanja nelegalne i nezakonite AKS, a poziv se odnosi na sve navodne delegate AKB u AKS”, tumači Ivan Simić, predstavnik „Samostalne advokature”. „Predsednik Gajić ih obaveštava da ne učestvuju u toj farsi, da ne bismo imali na nivou Srbije isti scenario kakav smo u proteklih mesec i po imali na nivou Beograda. Kad je o presudi Višeg suda reč, iz nje advokati mogu da vide da samo oni delegati čiji izbor sud nije poništio mogu da učestvuju u radu konstitutivne skupštine AKS i izborima u AKS, a to nije ovo što je Đorđević započeo 4. juna i hteo bi da završi 1. jula. Prema tome, pismo predsednika Gajića je u skladu sa uvođenjem legalnosti i legitimnosti u rad buduće AKS. A presuda je podsećanje na situaciju koju smo već imali po istom scenariju, od strane istih učesnika, 2011, kada je Slavko Jelovac izabran za predsednika AKB – što je završeno upravo ovom presudom tako što su oni izopšteni iz pravnog saobraćaja. Nakon toga je Slobodan Šoškić stupio na dužnost predsednika AKB, koju je predao novoizabranom UO na čelu sa Gajićem.”
Ovaj put, do Tintora nismo uspeli da dođemo do zaključenja ovog broja. Zora Dobričanin Nikodinović, član UO AKS ispred „Tintorove skupštine”, za naš list kaže da u AKB ne postoji dvovlašće, da nisu bile dve izborne skupštine, već jedna i da Tintor u punoj meri vrši ovlašćenja predsednika AKB.
„Vođenje advokature nije sedenje u predsedničkom kabinetu”, dodaje Dobričanin Nikodinović. „U Dečanskoj 13 su sve prostorije u vlasništvu AKS i o tome će u redovnom postupku odlučiti sud. Očekujemo da uskoro Tintor dobije pravo raspolaganja novcem AKB. Mislim da je ključ za sva rešenja i odgovor na sva pitanja – revizija finansijskog poslovanja AKB, ali i AKS, od 2010. godine do danas! Očekujemo da se to dogodi uskoro. Kada budemo znali  ‘di su naši novci’, sve će biti jasno. Inače, ne obazirem se na primedbe koje se javno iznose na moj račun, ja idem dalje i gledam samo napred.”
Sve u svemu, beogradska advokatura je u ovom času veoma daleko od zle krvi koja je ispoljavana i fizičkim obračunima. A za njenu punu konsolidaciju, očito, potrebno je još vremena. Da se pravnim sredstvima, a ne golom silom, raspetlja advokatsko vrzino kolo tokom kojeg je u Beogradu, u utorak, 27. juna, posle duže i teške bolesti, preminuo poznati advokat Slobodan Šoškić, donedavni predsednik AKB.

PROFESIONALNA ETIKA

„Mi smatramo da bivši predsednik AKS Dragoljub Đorđević, uprkos pravosnažnoj presudi kojom je poništen njegov izbor, nastavlja da produbljuje krizu legaliteta u advokaturi”, stoji u pismu Vladimira Gajića delegatima AKB u AKS čiji je izbor poništio Viši sud u Beogradu.
„Prinuđen sam da vas obavestim da ću zbog kršenja profesionalne etike i načela kodeksa advokature biti prinuđen da podnesem disciplinsku prijavu novom disciplinskom tužiocu AK Beograda protiv svih kolega koji svojim učešćem na nelegalno zakazanoj izbornoj skupštini AKS 1. jula uzmu učešće u radu te skupštine”, stoji u dopisu. „Isto tako, ukazujem vam i na odredbu člana 341 Krivičnog zakonika RS u vezi s krivičnim delom ‘protivzakonito omogućavanje vršenja određenih poziva, dužnosti, poslova i delatnosti’. Izabran sam za predsednika AKB, pored ostalog, i da bismo konsolidovali stanje u advokaturi. Sa žaljenjem mogu da konstatujem da jedna veoma mala grupa advokata nastavlja sa aktivnostima koje nisu u interesu advokature.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar