BIZARNO: Kinez srastao s lancima

BIZARNO: Kinez srastao s lancima

Žang Čuankiu srastao s lancima kojima je bio okovan


Policajci su mladiću Žangu Čuankiu toliko stegli lance u ilegalnom zatvoru da su mu se karike zarile u meso

Kinez Žang Čuankiu (34) srastao je s lancima kojima je bio okovan u ilegalnom zatvoru u provinciji Hanan.
Ovaj mladić iz poljoprivredne oblasti na jugu Kine pritvoren je 2010. godine. Ništa tu ne bi bilo čudno da mu okovi nisu bili tako stegnuti da je tkivo počelo da ih apsorbuje.

Izgubili ključ
Postoje različite teorije o tome kako su mu se u ručnom zglobu našle gvozdene karike debljine oko dva centimetra. Prema prvoj verziji, mladić je uzeo kredit koji nije mogao da isplati. Kada je zapao u dugove, tamošnje vlasti su ga utamničile. Zajam je uzeo za izgradnju kuće, ali su ga suša i siromaštvo omeli i u izgradnji i u otplati rata. Po drugoj verziji, mentalno bolesni Žang je napastvovao devojku u koju se zaljubio. Tokom istrage, policajci su mu pretresli kuću, a njegovim roditeljima naredili da ga zatvore u drveni kavez. Kada su oni to odbili, uzeli su lance i vezali ga toliko jako da ne može nikako da se izvuče.
Kako su nedelje prolazile, ruka je počela da mu otiče. Njegova majka tražila je da ga puste ili da bar otključaju okove, ali policajci su tvrdili da su izgubili ključ. Tek nekoliko meseci kasnije uspeli su da ga oslobode, i to uz pomoć vatrogasaca, ali tada mu je lanac već bio u tkivu, a koža preko karika. Međutim, niko od nadležnih nije želeo da preuzme odgovornost za to, niti da mu plati lečenje.
Trovanja i sepse spasla ga je donacija britanske medijske dobrotvorne organizacije „Novinarstvo bez granica”. Ta humanitarna organizacija je, u saradnji s Nacionalnom asocijacijom agencija za štampu (NAPA), 2011. godine sprovela akciju prikupljanja sredstava da bi spasla ruku mučenog Žanga nakon što je njegova bizarna sudbina osvanula na naslovnim stranama brojnih svetskih časopisa.

Ovo je stravično bolno! Ruka mi je konstantno pod upalom, koja se širi. Ali nemamo novca za operaciju tako da se moram osloniti na dobrotvore i pouzdati u dobro srce lekara kako bih se spasao, rekao je okovani Žang

Odmah po izlasku iz zatvora, lokalni list objavio je priču o njemu, koju su ubrzo preneli i svetski mediji.
– Ovo je stravično bolno! Ruka mi je konstantno pod upalom, koja se širi. Ali nemamo novca za operaciju tako da se moram osloniti na dobrotvore i pouzdati u dobro srce lekara kako bih se spasao. Potrebna mi je operacija za uklanjanje lanaca, koja košta oko 1.600 dolara, ali i da, ako je moguće, izbegnem dalje infekcije – izjavio je Žang, a preneo „Hafington post”.

Spaslo ga 16 stranaca
Uprkos ogromnoj pažnji medija i jezivim slikama koje su punile novinske stupce, glavni donator Hanes Urban izjavio je da je samo 16 ljudi bilo motivisano da donira novac za Žanga, ali to je, srećom, bilo dovoljno da mu se plati operacija i potrebna medicinska nega. „Nastavićemo da pratimo ovaj slučaj iako je mladić operisan”, dodao je on. „Ako obezbedimo još neka sredstva, nastojaćemo da mu pomognemo da ponovo izgradi svoj život jer sad bukvalno kreće od nule.” Nije poznato koliko su u tome uspeli pošto je slučaj zamro u medijima jer nikoga više nije zanimalo da skuplja novac za siromašnog Kineza.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar