EDIPOVAC UBICA: Zbog mržnje prema majci zadavio 50 žena

EDIPOVAC UBICA: Zbog mržnje prema majci zadavio 50 žena


Kerola Edvarda Kola odgajila je agresivna i promiskuitetna majka, za koju je bio patološki vezan. Zbog mržnje prema njoj, ovaj natprosečno inteligentni psihopata zadavio je oko 50 žena

Edipov kompleks, po teoriji osnivača psihoanalize Sigmunda Frojda, podrazumeva skup ljubavnih i neprijateljskih osećanja koje svako dete oseća prema roditeljima (seksualna naklonost ka roditelju suprotnog pola i mržnja prema roditelju istog pola, koji se doživljava kao suparnik). Normalan ishod Edipovog kompleksa je identifikacija s roditeljem istog pola. Međutim, problem nastaje kada to krene u nenormalnom smeru…
Američki serijski ubica Kerol Edvard Kol je jedan od najekstremnijih takvih primeraka. Odrastao je uz problematičnu i agresivnu majku, za koju je bio patološki vezan, i to mu je odredilo život. Smatra se da je zbog mržnje prema majci, zadavio ukupno 35 žena koje su ga podsećale na nju. Po barovima je skupljao žene ili devojke lakog morala, ali je ubijao samo one koje je video kao „izgubljene slučajeve” – udate žene poput njegove prezrene majke. Kasnije je tvrdio da je „kroz njih ubijao nju”.

Nekrofil, kanibal i genije
Kol je rođen 9. maja 1938. u Sijuks Sitiju u Ajovi. Dok mu je tokom Drugog svetskog rata otac bio na frontu, majka ga je terala da gleda kako ona zabavlja muškarce koji su im dolazili. Pritom ga je često tukla, nekad samo iz predostrožnosti, da ga uplaši, kako ništa o tome ne bi pričao ocu. I kada mu se tata vratio s ratišta, Kerolova majka je nastavila da bije dete i za najmanje prekršaje, te je on odrastao gajeći duboku mržnju prema ženama. Na sve to, deca u školi su ga zadirkivala da je Kerol ime za devojčice pa se svima predstavljao srednjim imenom – Edi.
Kada je imao 10 godina, Edi je udavio druga istog uzrasta u jezeru. Smrt dečaka smatrana je nesrećnim slučajem sve dok Kol nije priznao krivicu mnogo godina kasnije. Pomalo paradoksalno, sa 14 godina testirao je inteligenciju i koeficijent mu je bio 152, što je domen genija, a istovremeno je bio jako loš đak. Psiholozi tvrde da su loši rezultati bili posledica mentalnog poremećaja i konzumiranja alkohola i droge.
Nakon što se bukvalno provukao kroz osnovnu školu, Kol je postao skitnica, radio je fizičke poslove, teško se opijao i često bivao u zatvoru za sitna krivična dela, poput provala, pljački i krađe automobila. U trenutku nervnog rastrojstva pokušao je samoubistvo, ali mu nije uspelo. Tada je na pregledu u mentalnoj bolnici priznao kako mašta o tome da ubija žene. Iako je već tada okarakterisan kao psihopata, Kol je već sutra pušten kući jer su psihijatri u to vreme takav poremećaj ličnosti smatrali hroničnim i neizlečivim.

Mnoge prostitutke bi od njega odlazile nepovređene jer je ubijao samo one koje je video kao „izgubljene slučajeve” – udate žene koje ga podsećaju na njegovu prezrenu majku. Kasnije je tvrdio da je „kroz njih ubijao nju”

Nakon toga Kol počinje da ostvaruje svoje morbidne fantazije. Prva žrtva u odraslom dobu mu je izvesna Esi Bak, koju je pokupio u kafani u San Dijegu, u Kaliforniji, 7. maja, 1971. Davio ju je do smrti u svom autu i vozio njeno telo u prtljažniku nekoliko dana pre nego što ga je bacio. Policija je sumnjala da je on ubica, bio je čak i saslušavan, ali nije bilo dovoljno dokaza da ga povežu sa slučajem, te je ubrzo pušten. Karijera serijskog ubice išla je uzlaznom putanjom. Samo dve nedelje kasnije ubio je neidentifikovanu ženu i zakopao je u obližnjoj šumi. Otputovao je u Las Vegas i tamo prvo ubio Kejtlin Blum, a zatim se seksualno zadovoljavao njenim lešom. Ista sudbina zadesila je još tri žene. Jula 1973. godine, Kol se oženio konobaricom Dijanom Pashal, koja je bila alkoholičarka kao i on. Često su se svađali i tukli, pa je Kol često odlazio od kuće. U odsustvu je počinjavao ubistva. Sumnja se da je čak jednom pojeo deo tela svoje žrtve. U septembru 1979. godine, Kol je davio Pashal do smrti. Komšija je posumnjao da se nešto dešava i pozvao je policiju osam dana kasnije. Iako su njen leš pronašli umotan u ćebe i ostavljen u ormar, iz nepoznatog razloga utvrdili su da je njena smrt posledica teškog opijanja, i Kol je pušten bez optužbe posle saslušanja.

Pokajao se pred smrt
Do 1980. godine, Kol se ponovo oženio i preselio u Las Vegas. Krajem godine, on je ubio još tri žene. Kada je uhapšen pod sumnjom da je jedna od njih njegova žrtva, Kol je priznao da je ubio najmanje 14 žena tokom prethodnih godina, mada je dodao da ih je možda bilo i više – „ne seća tačno jer je uglavnom bio mortus pijan” tokom zločina. Osuđen na smrt, Kol je odbio da se žali i pogubljen je u Nevadi 6. decembra 1985. godine. U intervjuu pred smrtnu presudu rekao je da zaslužuje takvu kaznu i da se kaje zbog žrtava.
– Kajem se, posebno što sam ubio jednu devojčicu od 11 godina, negde 1968. Često razmišljam o tome kako bi joj život izgledao sada da joj nisam to učinio – priznao je Kol nekoliko sati pre ubrizgavanja smrtonosne injekcije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar