27 GODINA OD HVATANJA NAJVEĆEG SERIJSKOG UBICE SOVJETSKOG SAVEZA: Andrej Čikatilo monstrum koji je ubio i pojeo 53 žene

27 GODINA OD HVATANJA NAJVEĆEG SERIJSKOG UBICE SOVJETSKOG SAVEZA: Andrej Čikatilo monstrum koji je ubio i pojeo 53 žene

Foto: Printscreen Youtube/Serial Killers Around The World


Čikatilo je svoje žrtve, mlade žene ili decu pronalazio na železničkim ili autobuskim stanicama i namamljivao ih u šumu. Zatim bi ih vezao, kasapio do smrti i silovao. Na telima žrtava je uvek ostavljao prepoznatljive tragove, i skoro sve bi kastrirao

Na današnji dan navršava se 27 godina od kada je uhvaćen najmonstruozniji ubica Sovjetskog Saveza Andrej Čikatilo koji je 12 godina terorisao  rusku oblast Rostov, pre nego što je stavljen iza rešetaka i pogubljen.

Njegova najstarija žrtva imala je 45, a najmlađa sedam godina. U pitanju su bile žene, devojke, devojčice i dečaci. Prvo bi pokušao da ih siluje, a kad bi izostala erekcija – svetio bi im se kasapljenjem.

Foto: Printscreen Youtube/Serial Killers Around The World

Foto: Printscreen Youtube/Serial Killers Around The World

Kako je rođen monstrum naterali ga da gleda silovanje majke

Andrej Čikatilo je rođen u malom ruralnom selu u Ukrajini. U vreme njegovog rođenja, Staljin je sproveo kolektivizaciju poljoprivrednih dobara što je u Ukrajini izazvalo masovnu glad. Priče o gladnim, očajnim ljudima koji su pribegavali kanibalizmu da bi preživeli bile su uobičajne i majke su ih pričale deci kao morbidne bajke za laku noć. Sve ovo ostavilo je dubokog traga na Andreja, piše portal Allday.com

Naime pričalo se da je tokom Drugog svetskog rata, Andrejev otac bio mobilisan i odsutan godinama. Za to vreme, majku su mu silovali nacisti, a prema pričama, Andrej koji je bio tek dečak i nije mogao da učini ništa, bio je primoran da gleda silovanje majke.

Andrej nikada nije bio popularan među vršnjacima. Kada je ušao u pubertet otkrio je da je impotentan i ovo saznanje ga je učinilo još nesigurnijim i nervoznim u prisustvu žena. Da nadoknadi ovo, Andrej je počeo strastveno da uči, postao je odličan đak i uskoro posvećeni član Komunističke partije.  Negde u to vreme je Andrej upoznao Feodosiju – devojku koja se zaljubila u njega. Par se venčao. Pričalo se da su pribegli bapskim lekovima i nekoj vrsti primitivne veštačke oplodnje kako bi dobili decu. Kako bilo, par je uskoro blagoslovljen sinom i ćerkom. Andrej je spolja izgledao kao dobar otac, uljudan komšija i posvećen član Komunističke partije.

Masovni ubica je rođen

Andrej Čikatilo, pre nego što je postao masovni ubica, zaposlio se kao učitelj u jednoj školi. Bio je loš predavač i đaci su ga ismevali. Seksualno frustriran i nesiguran, Andrej je počeo da maltretira učenike – i devojčice i dečake. Kada je vest o tome stigla do direktora škole, umesto da ga prijavi, on ga je samo otpustio. Andreju nije trebalo mnogo pre nego što je pronašao drugi posao, takođe kao učitelj, samo u susednom gradu.

Nedugo pošto je Čikatilo počeo da predaje u novoj školi, devetogodišnja Lena Zakatnova je nestala. Nju je namamio u kuću koju je tajno kupio. Pokušao je da je siluje, ali pošto nije imao erekcije, zadavio je i izbo nožem i tek onda osetio seksualno uzbuđenje. Potom je telo bacio u reku. Policija je nekoliko dana kasnije posle nestanka pronašla njeno masakrirano telo u reci. Kako nije imao dosije, u Andreja niko nije sumnjao. Za zločin je osuđena nevina osoba, koja je kasnije pogubljena.

Godine 1981. Andrej je napustio posao učitelja i zaposlio se kao dobavljač. To zanimanje mu je omogućilo da intenzivno putuje širom Sovjetskog Saveza i dalo savršen alibi za ubistva. Tako je počela njegova 12-godišnja vladavina terora.

12 godina terora ubice iz šume

Od svirepog ubistva devetogodišnje devojčice započeo je njegov ubilački lov. Čikatilo je svoje žrtve, mlade žene ili decu pronalazio na železničkim ili autobuskim stanicama i namamljivao ih u šumu. Zatim bi ih vezao, kasapio do smrti i silovao. Na telima žrtava je uvek ostavljao prepoznatljive tragove, i skoro sve bi kastrirao. Verovatno se vraćajući na priče iz detinjstva, Andrej je žrtvama odsecao jezike i jeo ih. Policija je bila šokirana! Prozvali su ga “ubica iz šume” jer su sve žrtve pronalažene u lokalnim šumama. Za vreme 12 godina, policija je ispitala preko pola miliona ljudi, često koristeći i surove metode mučenja, ali nije otkrila ništa.

Tek su 1983. godine sovjetske vlasti shvatile da imaju posla sa serijskim ubicom. Iz Moskve je tad bio poslat specijalni policijski tim u Rostov da vode istragu.

U septembru 1984. jedan saobraćajac je primetio sredovečnog čoveka kako pokušava da zapodene razgovor sa mladićem na autobuskoj stanici. Policajac je nastavio nadzor neznanca nedeljama pre nego što mu je prišao. Uhvaćen je dok je pokušao da namami mladu ženu sa autobuske stanice u Rostovu. Prilikom pretresa, u torbi su pronađeni nož, kanap, vazelin i peškir. Andrej Čikatilo je konačno uhapšen.

Međutim pušten je zbog greške u analizama krvi. Iako pod jakim pritiskom javnosti, policajci nisu nikako mogli da uđu u trag surovom ubici.

Andrejeva krvna grupa A, nije odgovarala AB grupi sperme pronađene u telima žrtvi. Naučnici tada još nisu znali da u retkim slučajevima krvna grupa osobe može da se razlikuje od one njegove sperme i Andrej je pušten na slobodu.

Tek 1990. šest godina nakon prvog hapšenja kada je nađeno telo poslednje žrtve, policija je analizirala imena onih koji su u to vreme legitimisani u blizini mesta ubistva. Čikatilovo ime se učinilo poznatim nekolicini policajaca i otkriveno je da je već hapšen zbog sumnji da je on misteriozni serijski ubica.

Andrej je ponovo pritvoren on je sa ponosom objasnio nadležnima kako je pronalazio i ubijao svoje žrtve. Takođe ih je i odveo do ostataka nekoliko tela koje policija nije uspela da otkrije. Ubio je 53 osobe u periodu od 12 godina. “Kasapin iz Rostova“ kako su ga mediji prozvali, konačno je uhvaćen.

Foto: Printscreen Youtube/Serial Killers Around The World

Foto: Printscreen Youtube/Serial Killers Around The World

Na suđenju bio spakovan u kavez

Suđenje masovnom ubici Sovjetskog Saveza počelo je aprila 1992. Andrej je morao da bude stavljen u gvozdeni kavez kako bi nadležni sprečili gnevnu masu da ga rastrgne. Ubrzo je pritisnut dokazima priznao zločine i osuđen na spektakularnom suđenju na kom je bio zatvoren između rešetaka u strahu da ga rodbina žrtava ne ubije. Kažu da je ponekad na suđenju pevao.

Nakon šest meseci suđenja, Andrej Čikatilo je proglašen razumnim i krivim za sva ubistva. Egzekucija je izvršena 14. februara 1994. godine u podrumu zatvora. Naime, zatvorski čuvar ispalio mu je hitac u potiljak.

Do danas je reč o najmasovnijem serijskom ubici u Sovjetskom Savezu. O njegovom životu su snimljena dva igrana filma – “Citizen X” i “Evilenko”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar