POLICIJA IZNELA PODATKE: Broj ubistava u Srbiji u poslednjih 10 godina trostruko manji!

POLICIJA IZNELA PODATKE: Broj ubistava u Srbiji u poslednjih 10 godina trostruko manji!

Foto: MUP Srbije


Ministarstvo unutrašnjih poslova, saopštilo je posle tvrdnji pojedinih medija da spisak kriminalnih ubistava u Srbiji postaje sve duži, podseća javnost, da to nije tačno i da je prošle godine je bilo 76 krivičnih dela ubistva što je najmanji broj u poslednjih trideset godina.

U Srbiji broj krivičnih dela nekada je bio znatno veći. Primera radi od 2000 do 2012 broj se kretao između 120 i 215 a 2009 su zabeležena 142 krivična dela.  U odnosu na mnogo razvijenije delove Evrope, Republika Srbija ima mnogo manje ubistava a procenat njihovog rasvetljavanja bio je enormnih 80 posto, saopštio je MUP.

Kada su u pitanju kriminalni obračuni, MUP Srbije navodi da su policijske istrage veoma složene i da za njih nije dovoljno nedelju dana kako bi se obelodanili rezultati.

Policija kaže MUP stavlja akcenat na to da su u pitanju vrlo složeni procesi koje nije lako otkriti i da se na takvim slučajevima vrlo intezivno radi.

Kao dokaz MUP navodi da je u predhodne četiri godine rešeno više od 10 ubistava iz ranijeg perioda od kojih su neka počinje pre 20 godina. Ubistvo Dragomira Kalanića, deviznog penzionera u Bariču koje je počinjeno 1998. godine, nakon petnaest godina je rešeno, dalje se navodi 2000. godina gde je rešeno trostruko ubistvo u jednom preduzeću na Novom Beogradu, a ubistvo Živke Lakić rešeno je posle punih 14 godina, 2014 godine. Policija je takođe navela i da je rasvetlila i 19 godina staro ubistvo Gordane Inđić, a iste 2015 godine otkriveno je i ubistvo Tihomira Ponjevića koje je počinjeno 2002. godine.

Policija građanima Srbije poručuje da mogu da se osećaju mnogo bezbednije nego kada je to bio slučaj pre deset godina a ujedno i obaveštava građane da je broj ubistava u odnosu na proteklih deset godina trostruko manji, da se policija trudi da svoj posao obavi na što profesionalniji način i da će sa takvim radom nastaviti u budućnosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar