ROČIŠTE BRANKU LAZAREVIĆU PONOVO ODLOŽENO: Advokat tražio da se sud zvanično izjasni da li je Jerković zaštićen svedok

ROČIŠTE BRANKU LAZAREVIĆU PONOVO ODLOŽENO:  Advokat tražio da se sud zvanično izjasni da li je Jerković zaštićen svedok

Foto: Nemanja Jovanović


Suđenje Branku Lazereviću, nekadašnjem šefu kabineta unutrašnjih poslova Ivice Dačića, danas je ponovo odloženo.

Odlukom veća Specijalnog suda u Beogradu, suđenje je odloženo zbog ponovnog izostanka Mileta Jerkovića koji je trebalo da svedoči. Pored Lazarevića, za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića, optuženi su advokat Radovan Štrbac, policajac Boris Gara kao i Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana koji je u bekstvu.

Na početku suđenja sudije je izneo informacije sa kojima on raspolaže, a koje je dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova. Svedok Mile Jerković se nalazi u Americi, zbog hiruškog zahvata o zbog toga nije prisutan.

Sudije takođe navodi da mu je Zvezdan Živanov, branilac Jerkovića i njegov punomoćnik, saopštio mu je putem telefonskog razgovora da je njegov klijent imao dva moždana udara i da očekuje da bude operisan.

– Zvezdan Živanović je obećao da će  dostaviti sudu svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, naveo je sudija.

Verana Zečara, branioca Branka Lazarevića istakao je da Živanović nema nikakvu obavezu prema sudu da dostavi potrebna medicinska okumenta.

– Mile Jerković nije obavestio sud gde se nalazi. Mi ne znamo da li je u Americi, kao što zasigurno ne znamo ni da li je bolestan. Ne želim da vređam, ali mi zaista nemamo kredibilneinformacije koje bi to potvrdile. Jerković uporno izbegava da pristupi glavnom pretresu, a mi na tome insistiramo, objasnio je advokat Zečar

Na njegovu reagovao je advokat Milutinović, branilac Rodoljuba Radulovića.

-Nije nam jasno zašto sud ovo radi. Zašto se komunicira preko žandarmerije, ako je Jerković običan svedok. Proverom kredibiliteta Mileta JErkovića mi proveravamo i kredibilitet sudstva, organa unutrašnjih poslova pa i nas branilaca. Zanima nas kakav mu je status. Da li je običan svedok ili zaštićeni svedok ?

Najoštrije izlaganje imao je okrivljeni Dragan Štrbac koji je direktno uperio prst u tužilaštvo.
-Tužilaštvo apsolutno sve zna. Ono nema pravo da od odbrane i mene krije dokaze. Tužilaštvo svojim ponašanjem direktno sudeluje u ovom potupku.

Optuženi se terete da su prenosili poverljive policijske informacije Šarićevoj grupi, pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Boris Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Ponovno suđenje je zakazano za 28. maj ove godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar