SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU POČINJE ISPOČETKA: Za odavanje službene tajne klanu Darka Šarića

SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU POČINJE ISPOČETKA: Za odavanje službene tajne klanu Darka Šarića


Suđenje bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branku Lazareviću, optuženom za odavanje službene tajne pripadnicima kriminalnog klana Darka Šarića danas je počelo ispočekta zbog promene u sastavu sudskog veća.

Tročlano sudsko veće napustio je sudija Rastko Popović, a na njegovo mesto je postavljen sudija Zoran Šešić.

Predsedavajući sudskog veća nije izneo razloge za promenu sudskog veća, već je samo naveo da ceo postupak kreće iz početka.

Tako se Lazarević danas ponovo izjašnjavao po optužnici, kao i ostali optuženi u ovom postupku koji su dostupni vlastima- nekadašnji rukovodilac u ministarstvu unutrašnjih poslova Boris Gara i advokat Radovan Štrbac. Četvrtooptuženi, biznismen Rodoljub Radulović je u bekstvu.

Svi optuženi su po drugi put negirali krivicu, ukazujući da ostaju pri svojim ranijim navodima.

“Nisam kriv, ali sada neću iznosisti odbranu već ću to učiniti po odluci suda o dokaznim predlozima svog branioca”, rekao je Lazarević.

Za razliku od Lazrevića, već na sledećem ročištu odbranu će iznositi Gara i Štrbac.

Tužilac nije ponovo čitao optužnicu, već se ona samo konstatovala, dok su i advokati odbrane rekli da ostaju pri svim dokazima koje su do sada predložili.

Advokati odbrane su odbili predlog tužioca Mladena Ivanića da se u postupak ponovo vrate tonski zapisi, koji su izbačeni iz postupka, jer su ocenjeni kao nezakoniti.

Tužilaštvo je tražilo da se oni ponovo uvrste u postupak, jer je po njima to jedan od ključnih dokaza da je Lazarević odavao službene tajne pripadnicima kriminalnog klana Darka Šarića.

“Hoću da kažem da je ovaj postupak krivično i pravno neodrživ, ostajem pri svim dokaznim predlozima, a ne slažem se sa tužiocem da se tonski zapisi ponovo uvrste, jer smo od početka ukazivali da su nezakonito načinjeni”, kazao je advokat Veran Zvačan, branilac Branka Lazrevića.

Suđenje Branku Lazreviću i ostalim optuženima traje četiri godine i ovaj postupak ušao je u završnu fazu.

Do promene sudskog veća je došlo u trentku kada je većina dokaza izvedena i kada se očekivalo zakazivanje završnih reči.

Po optužnici, Lazarević je 2008. i 2009, kao pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića,  u više navrata odavao “naročito poverljive podatke” koji predstavljaju službenu tajnu, o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku.

Suđenje će biti nastavljeno 10. oktobra u 10 sati u zgradi Specijalnog suda.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar