Kosovska nepravda

Kosovska nepravda


Srbin Bogdan Mitrović uhapšen da bi se zastrašili oni koji imaju nameru da se vrate na Kosovo

Sud u Prizrenu odredio je 30 dana pritvora Bogdanu Mitroviću, koji je pre dva dana uhapšen u Suvoj Reci pri obilasku porodične kuće.
Advokat optuženog Dejan Vasić, koji je prisustvovao današnjem saslušanju, rekao je da je Bogdan Mitrović optužen po iskazu njegovog komšije Albanca, prema čijim rečima je Mitrović u selu Sopina, u opštini Suva Reka, navodno učestvovao u događajima koji imaju elemente zločina protiv civilnog stanovništva.
Mitrović je tokom saslušanja pred istražnim organima odbacio te navode kao netačne.
Mitrović je u Sopini uhapšen tako što je izveden iz grupe raseljenih Srba koji su obišli svoje kuće i porušenu Crkvu Presvete Bogorodice u Mušutištu.
Kosovska policija je akciju izvela po okončanju liturgije na Veliku Gospojinu, u porušenoj pravoslavnoj crkvi, i nakon što su raseljeni obišli svoja napuštena imanja u Mušutištu.
Na izlasku iz Suve Reke, specijalci sa fantomkama iz specijalne policijske jedinice ROSU izveli su Bogdana Mitrovića iz autobusa, iako ovo nije prvi put da Mitrović dolazi sa ostalim Srbima iz Mušutišta na obeležavanje ovog velikog pravoslavnog praznika u porušenoj bogomolji. Tačnije, otkad Srbi organizovano obilaze svoje porušene domove u Mušutištu, činio je to i Bogdan Mitrović i nije bilo nikakvih problema. Još je veći kuriozitet to što je upravo Mitrović bio član multietničke komisije organizovane za područje opštine Suva Reka, koja se bavila problemima i povratkom raseljenih lica. Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije u svom zvaničnom saopštenju navodi da je hapšenje Mitrovića po tajnim optužnicama u stvari poruka svim raseljenim Srbima koji planiraju da se vrate na Kosovo.
Optužnica za navodne ratne zločine godinama je instrument kojim se vrši opstrukcija povratka interno raseljenih lica, a uzurpatorima srpske imovine pruža otvorena institucionalna podrška. Od međunarodnih instanci, pre svega Euleksa, zatraženo je da preduzmu mere kako bi se sprečilo da progon i maltretiranje nevinog čoveka budu nastavljeni uprkos jasnim indicijama da je ovde reč o političkoj i kriminalnoj instrumentalizaciji pravosuđa. Ukoliko Euleks ne preuzme ovaj postupak, na Kosovu i Metohiji ćemo, umesto postupnog uspostavljanja vladavine prava, imati eskalaciju vladavine sile i bezakonja, kažu u Kancelariji za KiM.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar