Pogrešno spojene žice

Pogrešno spojene žice


Nikšićane Boška Božovića i Milana Pekovića usmrtila je eksplozivna naprava koju su spremali za člana kotorskog kriminalnog klana. Tela im unakažena, ostali bez lica i ruku

Ko drugome bombu pravi, sam od nje strada. Boško Božović (24) i Milan Peković (22) iz Nikšića poginuli su u noći između ponedeljka i utorka u Tivtu u eksploziji bombe, koja je navodno bila namenjena jednom od članova mafijaške grupe iz Kotora.
Kako je podgoričkim “Vijestima” potvrđeno iz vrha crnogorske policije, dvojicu stradalih identifikovali su članovi njihovih porodica.
“Usled eksplozije, tela ovih ljudi su zbog povreda sa prednje strane neprepoznatljiva. Konstatovan je i nedostatak gornjih ekstremiteta, što upućuje na sumnju da su bili u posedu eksplozivne materije, to jest da su je držali u trenutku kad je eksplodirala i usmrtila ih. Na zidu, tačnije otvoru u unutrašnjosti objekta, a u neposrednoj blizini beživotnih tela, konstatovan je veći krater izazvan najverovatnije dejstvom ove naprave”, saopšteno je iz policije.
Zamalo spremni
Oni su dalje naveli i da su tokom uviđaja pronašli ranac u kom se nalazio pištolj sa okvirom i šest metaka.
“U ruksaku je pronađen i deo garderobe, kao i jedna veća silikonska maska koja se navlači preko glave do ramena i na kojoj postoji imitacija manje i kraće brade”, saopšteno je iz policije.
Izvor iz policije ranije je kazao da inspektori kriminalističke policije proveravaju da li su stradali muškarci pripremali nečiju likvidaciju.
“Ispituje se mogućnost da su pripremali likvidaciju muškarca sa severa Crne Gore, bliskog jednom od kotorskih kriminalnih klanova”, kazao je izvor iz istrage. Naime, mesto na kom je improvizovana eksplozivna naprava usmrtila dva muškarca udaljeno je stotinak metara od kuće telohranitelja jednog od kriminalaca iz Kotora bliskog škaljarskom klanu iz Kotora, nezvanično se saznaje. Uviđajem, koji je trajao do kasnih poslepodnevnih sati, rukovodila je viša državna tužiteljka Tatjana Begović, koja je naložila obdukciju.
Zanimljivo, mediji su pisali da je pištolj, pronađen u prostoriji u kojoj i beživotna tela dvojice muškaraca, istog kalibra kao oružje kojim je nedavno ubijen Novljanin Niko Roganović, ali u ovom trenutku nema dokaza da je iz tog oružja izvršeno i pomenuto krivično delo.
Opet “škaljarci”?
Roganović je prošle sedmice u Herceg Novom ubijen u sačekuši tako što je upucan u automobilu. On je otac Duška Roganovića, koji je pre tri meseca u bombaškom napadu na autobuskoj stanici u Herceg Novom ostao bez obe noge. U policijskim evidencijama Duško Roganović se vodi kao blizak sa članovima kavačkog klana, koji je u sukobu sa drugim kriminalnim, škaljarskim klanom. Prema pisanju crnogorskih medija, i ubijeni Niko Roganović je imao veze sa kriminalom. On je, naime, devedesetih bio osuđen za šverc 11 tona cigareta.

Mesto na kojem je improvizovana eksplozivna naprava usmrtila dva muškarca udaljeno je stotinak metara od kuće telohranitelja jednog od kriminalaca iz Kotora, nezvanično saznaju mediji

Duško Roganović je važio za osobu blisku ubijenom vođi navijačke grupe Partizana “Janičari”, Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi, spektakularno likvidiranom u oktobru prošle godine u Bačvanskoj ulici u Beogradu. Nakon ranjavanja u kome je povređena još jedna osoba, Roganović je prebačen na dalje lečenje u Beograd. Prema saznanjima “Ekspresa”, srpska policija strahuje da bi se on tokom lečenja ponovo mogao naći na meti likvidatora. Likvidaciju u Beogradu za dlaku je izbegao i Radoje Zvicer, jedan od vođa kavačkog klana, koji se nakon toga neko vreme skrivao u zemljama u okruženju da bi ponovo bio lociran u Beču, gde je ponovo bio meta napada, ali i policijske potrage koju je izbegao u poslednjem trenutku i od tada je u bekstvu.

UBISTVO I RANJAVANJE U BARU

Baranin Igor Mitrović ubijen je 18. jula ujutro u barskom naselju Šušanj, na magistralnom putu Bar-Sutomore. Ubistvo se dogodilo u naselju Zeleni pojas u momentu kada je s njim bila supruga i dvoje dece od šest i deset godina. Zasad nepoznati napadač ispalio je smrtonosne hice u Mitrovića koji se lokalnim putem od kuće vozio ka Jadranskoj magistrali. Vrlo je verovatno da je ubica čekao Mitrovića u šumi kroz koju prolazi lokalni put. Mitrović je zaustavio automobil pored kontejnera blizu Črvnja, supruga je izašla iz vozila, otvorila vrata od prtljažnika da izbaci smeće, što je ubica iskoristio da ispali hice. Prema još nepotvrđenim informacijama od istražitelja, Mitrović je na mestu ostao mrtav.
Ubistvo se dogodilo usred bela dana, pored izuzetno frekventne magistrale kojom prolazi reka automobila, a i pešaci koji idu na plažu. Sam čin ubistva upućuje na zaključak da je egzekutor planirao ubistvo. Iz klasične sačekuše, sakriven iza stabla borove šume, čekao je da Mitrović zaustavi vozilo, i nakon što je žena izašla, ispalio hice. Od izvora bliskih istrazi, “Novosti” saznaju da je, prema tragovima na telu i vozilu, ubica pucao iz dela šume koji se nalazi prema Baru.
Nakon ubistva policija je blokirala izlaze iz grada, a deo policijskih snaga je u vozilima pod rotacijom bio upućen i u Zeleni pojas, deo naselja Šušanj, u kojem se desilo ubistvo, a gde je ubijeni i živeo.
Mitrović je bio pomorac, a poslednjih godina se bavio turizmom – izdavanjem apartmana u privatnom objektu visoke kategorije, u naselju Zeleni pojas. Bio je oženjen, otac je troje maloletne dece.
Pre 15 godina izbegao je hice iz vatrenog oružja. Uspeo je da pobegne tako što je utrčao u lift zgrade u kojoj je živeo, u Ulici 24. novembra, u centru grada. Nekoliko godina kasnije, zapaljeno je njegovo vozilo marke “mercedes”, takođe u centru Bara.
Desetak dana pre toga u Baru se dogodila i pucnjava u kojoj je Baranin Dejan Borović ranjen u ruku. Za sada nepoznati napadač ispalio je nekoliko hitaca na Borovića koji se nalazio u društvu ispred jednog kafea. Hitac je ispaljen iz automobila u prolazu, a istog dana policija je pronašla zapaljeni automobil na gradskoj periferiji. Ovaj mladić dovodi se u vezu s a Alanom Kožarom. Crnogorska policija ranjenog Borovića svrstava u barsko-budvanski klan, kojim rukovode Barani Jovo Đurović, Milan Vujović i Alan Kožar.
Ovaj klan dovode u blisku vezu sa Lukom Bojovićem i njegovom grupom, kao i sa kotorskim škaljarskim klanom.
Ranjeni Borović odranije je u policiji evidentiran, i bio je privođen 2013. u istrazi ubistva Štefana Đukića, člana suprotstavljenog klana iz Bara kojim je tada rukovodio Armin – Musa Osmanagić.
Borović je bio i svedok u slučaju kada je vođa klana Jovo Đurović, upravo na istom mestu gde je danas ranjen, šamarao sugrađanina Vasu Krivokapića.
Klanom od 2013. rukovode Jovo i Milan Vujović, a glavni suparnici su im drugi barski kriminalni klan – grupa sada pokojnog Osmanagića, kao i kavački klan, koji su suparnici njihovih saradnika iz škaljarskog klana.

BOMBAŠKE LIKVIDACIJE

Smrt od eksploziva zadesila je i tridesetogodišnjeg Podgoričanina Đorđa Sekulovića 18. januara u Podgorici. U stravičnoj eksploziji koja se dogodila u delu grada preko Morače teško je povređena Jelena Korać koja je bila s njim u automobilu, u trenutku kada su nepoznate osobe daljinskim upravljačem aktivirale eksplozivnu napravu.
Sekulović je tek bio izašao iz zatvora, gde je služio kaznu zbog razbojništva, a prema policijskim evidencijama, bio je blizak kavačkom klanu.
Smrt od eksploziva zadesila je i dvojicu Kotorana – Gorana Biskupovića i Miloša Bošnjaka 5. septembra prošle godine, u kotorskom naselju Muo. Eksplozivna naprava bila je postavljena ispred Biskupovićeve kuće.
On se dovodio u vezu sa škaljarskim klanom koji je u mafijaškom ratu sa „kavčanima”.
Tri meseca kasnije, tačnije 29. decembra prošle godine na Krivom mostu, takođe u podmetnutoj eksploziji, stradao je Pljevljak Miloje Vojinović koji je bio u vozilu „rav 4″.
U njegovom automobilu i pored pronađen je eksploziv, zbog čega se u prvim danima istrage verovalo da je došlo do samozapaljenja opasne materije.
Ipak, kasnije je utvrđeno da je osim eksploziva koji je Vojinović prevozio, ispod automobila bila naprava koja je aktivirana daljinskim upravljačem.
Marko Martinović je teško povređen 19. decembra kada su nepoznati napadači aktivirali eksploziv nakon što je ušao u „opel astru” u Ulici Vasa Raičkovića u Podgorici. On je policiji poznat kao blizak prijatelj sa vođama škaljarskog klana.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar