SVE JE IGRA OSIM SMRTI

SVE JE IGRA OSIM SMRTI


Najnovija hit igrica među tinejdžerima „Doki Doki književni klub” na prvi pogled deluje kao samo još jedna u nizu avantura četiri devojčice anime. Međutim, svaka od njih doživeće nervni slom i ubiti se. Naočigled, možda, i vaše dece

Ova igrica uznemirujućeg sadržaja ne preporučuje se deci i osobama koje pate od anksioznosti i depresije, koje su sklone samopovređivanju i imaju suicidne misli, glasi upozorenje za novu hit horor igricu „Doki Doki književni klub” (Doki Doki Literature Club).

U samo prva tri meseca izdavanja (objavljena septembra 2017. godine) preuzeta je više od milion puta, da bi samo mesec dana kasnije premašila i brojku od dva miliona korisnika. Igrica je na IGN Best of the 2017. Awards osvojila nagradu izbora publike, a ušla je i na spisak 25 najboljih igara prošle godine.

Statistike i nagrade navode na zaključak da je reč o apsolutnom trendu među gejmerima i omladinom, kako u svetu, tako i u Srbiji. To ne bi ni u kojem slučaju bilo sporno da se prilikom pokretanja igrice ne pojavljuje upozorenje s početka teksta. Naime, sve počinje kada protagonistu igrice, srednjoškolca, devojčica Sajori poziva da se pridruži njoj i njenim drugaricama Natsuki, Juri i Moniki u njihovom školskom književnom klubu.

Sve je roze, lepršavo i slatko. On postaje član kluba, piše i deli poeziju, zbližava se sa četiri devojke… Iako se na prvi pogled čini da je protagonista (lik muškog srednjoškolca) taj koji vodi simulacije, na kraju se ispostavlja da je u pitanju zastrašujuća psihološka igra koja uključuje „razbijanje četvrtog zida”, tačnije fiktivne granice između publike i onoga što se zbiva na filmu, televiziji ili u igrici. Rušenje tog zida je trenutak kada se likovi obraćaju direktno publici (igraču) i ostvaruju povezanost i komunikaciju s njom. Na taj način vas, ili vašu decu, naizgled bezazlena igrica na internetu potpuno okupira i uvlači u virtuelni svet.

Dok teku pripreme za školski festival, Sajori otkriva da pati od depresije i igraču priznaje da je zaljubljena u njega. Od tog trenutka počinje da piše mračne i morbidne beleške. Ukoliko joj ne odgovori na poruke, igrač će Sajori pronaći u njenoj sobi kako visi s konopcem oko vrata, krvavih ruku. Tu jezivu scenu objasniće vam Monika, napominjući da su Sajori ruke krvave zato što se nije naglo obesila, već polako, te da su je instinkti za preživljavanje naterali da se izgrebe po licu. A možda i „promena uma”.

Od tog trenutka počinje niz strašnih situacija. Juri vodi nesuvisle dijaloge, odbija svaki razgovor koji ne favorizuje predsednicu kluba Moniku, piše nečitljive pesme i ostavlja krvave mrlje. I ona igraču izjavljuje ljubav, a zatim se kuhinjskim nožem izbode nasmrt. Dva puta u stomak, jednom u grudi. Igrač je tada prisiljen da ceo vikend provede u klupskoj sobi s njenim bledim lešom u lokvi krvi, samo gledajući u nju dok se osvetljenje u prostoriji menja kako bi označilo prolaz vremena.

Ubrzo potom igraču počinje da se žali Natsuki jer je navodno previše vremena posvetio Juri, dok je ona usamljena. Poziva ga na igru i plače krv. Prestaje da govori, nastupa tišina, i u tom trenutku Natsuki naglo sama sebi lomi vrat. Igrica se tu prekida, a protagonista se odjednom nalazi sam u sobi, dok preko puta njega sedi Monika. Tada otkriva da je ona u stvari mozak cele operacije i da upravo ona manipuliše datotekama u igrici. Priznaje da je pojačavala Sajorinu depresiju i Jurijinu opsesivnost sve dok nisu doživele nervni slom i izvršile samoubistvo. Sve to, kako objašnjava, učinila je da bi igrač obratio pažnju samo na nju, a potom mu i ona saopštava da je zaljubljena u njega.

Monika će sedeti i razgovarati sa igračem neodređeno vreme o raznim temama. Ukoliko igrač obriše Moniku iz igre (što se u jednom trenutku pojavi kao opcija), Monika će početi da se ljuti na igrača, a potom će se pokajati zbog svega što je uradila svojim prijateljicama. Tada vraća sve likove u igru, osim sebe. Igra počinje još jednom sa Sajori, Jurijom i Natsuki, s tim što je sad Sajori nova predsednica književnog kluba, koja saopštava da će sa igračem ostati zauvek. Ipak, Monika se vraća i ponovo grubo interveniše…

Sve to saznate samo ako igricu odigrate do kraja. Javnosti nije poznato da li je do sada ova igrica izazvala neka samopovređivanja kod dece, ali nije zgoreg obratiti pažnju čime vam se deca igrju, čak i kada su na malom ekranu “samo male slatke tinejdžerke”.

+ Ostavite komentar