Brucoši ne mogu dva puta da upisuju fakultet o trošku države

Brucoši ne mogu dva puta da upisuju fakultet o trošku države

Foto: YouTube screenshot


Senat Univerziteta u Beogradu potvrdio je odluku Komisije za upis da se prošire kvota za samofinansirajuće studente na Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu.

Zakon o visokom obrazovanju predvideo je da niko ne može da studira na istom stepenu studija dva puta o trošku države, kaže prorektor Univerziteta u Beogradu prof. Nada Kovačević i dodaje da je iz Ministarstva prosvete stiglo Uputstvo da se to odnosi samo na prvu godinu studija.

To u praksi znači da neko ko je prošle godine upisao, recimo, Ekonomski fakultet o trošku države i u međuvremenu se predomislio te studije ne želi da nastavi na tom fakultetu i odluči da upiše drugi, to može da učini samo o svom trošku.

„Ako je neko upisao prošle godine studije na budžetu, nije mogao i ove, ali već sledeće godine stiče pravo da osvoji budžet i da nastavi da studira na budžetu”, rekla je prof. Kovačević novinarima nakon sednice Senata.

Pojasnila je da studenti mogu da se prate na nivou jednog univerziteta, ali da ne može da se prati na nivou cele Srbije.

„Ministarstvo je reklo da će uspostaviti sistem jedinstvenog obrazovnog broja za sve studente na teritoriji naše zemlje i onda će moći lakše da se prati”, naglasila je Kovačević.

ETF i Mašinski fakultet povećali kvote za samofinansirajuće studente

Senat Univerziteta u Beogradu potvrdio je odluku Komisije za upis da se prošire kvota za samofinansirajuće studente na Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu.

Na ETF-u kvote su proširene na smeru Elektrotehnika i računarstvo za 40 samofinansirajućih studenata, dok je na Softverskom inženjerstvu upisano pet samofinansirajućih studenata više.

Proširenje kvota odobreno je i Mašinskom fakultetu za 100 samofinansirajućih studenata.

Na oba fakulteta povećanje je odobreno u okviru akreditovanih kvota.

„Mi smo zbog dobrog odziva i dobrog uspeha i kvaliteta kandidata tražili dodatnih 40 mesta na studijskom programu Elektrotehnika i računarstvo i pet mesta na Softverskom inženjerstvu. To nam je odobreno, odobrenje je realizovano i kandidati su upisani”, rekao je dekan ETF-a Milo Tomašević nakon sednice Senata.

On kaže da je upis već završen i da na tom fakultetu neće biti drugog upisnog roka.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. Radivoje Mitrović pojašnjava da je prijemni na tom fakultetu polagalo 950 kandidata, ali da kvota od 520 budžetskih mesta nije popunjena jer nisu bili zadovoljni pokazanim znanjem kandidata iz matematike.

„Primili smo na budžet 465 kandidata, tako da će u septembru biti raspisan novi poziv za budžetska mesta”, pojasnio je on.

Ove godine na fakultete Univerziteta u Beogradu prijavilo se 18.500 kandidata, što je za 1.500 manje u odnosu na prošlu godinu.

Prorektor UB prof. Nada Kovačević kaže da su na upisu dobro prošli i imali puno kandidata ETF, Mašinski fakultet, Matematički, FON, Medicinski, Stomatološki.

„Nekoliko fakulteta je lošije prošlo – Tehnički fakultet u Boru, Pravoslavno- bogoslovski, Rudarsko- geološki, Poljoprivredni, imali su manje kandidata u odnosu na kvote po studijskim programima”, pojasnila je ona.

Koliko je budžetskim mesta ostalo na kom fakultetu, kako je rekla, znaće se ovih dana kada će biti raspisan i novi upisni rok.

„Svuda gde je ostalo samofinansirajućih i budžetskih mesta biće raspisan novi konkurs”, zaključila je ona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar