EKSKLUZIVNO, EKSPRES OTKRIVA: Ko je Dauti Kurtalji, šef duvanske mafije na Balkanu

EKSKLUZIVNO, EKSPRES OTKRIVA: Ko je Dauti Kurtalji, šef duvanske mafije na Balkanu


Otkrivamo ko je Dauti Kurtalji zvani Alija, distributer cigareta “marble” i “ašima”, kako radi, kojim kanalima putuju tovari njegove robe i gde, koliko zarađuje i, što je najvažnije, sa kojim kosovskim političarima sarađuje i kako ih finansira

Srpska policija je prošlog meseca uhapsila 16 beogradskih carinika zbog sumnje da su oštetili budžet Srbije za 11,5 miliona evra. Treće osnovno tužilaštvo im na teret stavlja da su počinili krivično delo nesavestan rad u službi zbog sumnje da su skoro godinu dana cigarete uvezene iz inostranstva fiktivno razduživali za navodne potrebe raznih ambasada i međunarodnih organizacija u Srbiji. Srpska policija je slavodobitno saopštila “da je ponovo pokazala odlučnost u suzbijanju korupcije, sive ekonomije i kriminala. Godinu dana intenzivnog rada pripadnika Uprave kriminalističke policije dalo je rezultate, značaj akcije je višestruk. Osim hapšenja osumnjičenih, sprečeno je i dalje nanošenje štete budžetu Srbije i nastavak krađe više miliona evra od građana”. Akcija kodnog naziva “Nikaragva”, međutim, nije uvezala ključnu kariku u lancu, a to je ko stoji iza ovog šverca cigareta.
“Ekspres” je višenedeljnim istraživanjem došao do imena – to je Dauti Kurtalji zvani Alija, Albanac poreklom iz Makedonije, državljanin Hrvatske, nastanjen u Zagrebu.
Osim imena, otkrili smo kako Kurtalji radi, sa kim radi, kojim kanalima putuje njegova roba i gde, koliko zarađuje i, što je najvažnije, sa kojim kosovskim političarima sarađuje i kako ih finansira.
Dauti Kurtalji je zvanični distributer dva brenda cigareta “marble” i “ašima” koje se proizvode u tvornici duvana Sarajevo. Roba se iz fabrike legalnim putevima prevozi u Crnu Goru, tačnije u Bar. Uvoz robe obavlja špediterska firma “Atlant šped” iz tog grada, čiji je vlasnik Dragan Vujačić.
Vujačiću je u crnogorskom Višem sudu suđeno za šverc cigareta “laki strajk” i “marlboro” 2005. godine, ali je osam godina kasnije oslobođen optužbi.
Cigarete se potom legalno izvoze iz Crne Gore u Srbiju, gde su kao krajnji korisnici navedena diplomatska predstavništva u zemlji i strane organizacije, da se ne bi platila akciza i porez. Taj posao odrađivali su carinici, ali sumnjivo je bilo to što je u Srbiju stizala mnogo veća količina cigareta nego što su realne potrebe ambasada i stranih predstavništava u zemlji.
Nakon što srpski carinici rascarine robu, tovari cigareta voze se kamionima do granice sa Rumunijom, odakle su ilegalnim kanalima ubacuju u dalju prodaju.
Sva roba koja je 2016. i 2017. godine stigla u Beograd i Novi Sad preko djuti-fri firme “Olimpik šped” i Koko šoping” pripada Kurtaljiju. Prema podacima do kojih smo došli, Kurtalji ima važne igrače u Beogradu i Novom Sadu, kojima je po kamionu plaćao 183.000 evra da bi mu robu zaduženu na firme, na crno davali da je on dalje ilegalno prebaci u Rumuniju.
U 2016. godini i za pet meseci ove godine u Srbiju je ušlo 50 kamiona sa po hiljadu i dvesta kartona cigareta. Procena je da po kamionu ima 360.000 evra zarade.

Kurtalji ima važne igrače u Beogradu i Novom Sadu kojima je po kamionu plaćao 183.000 evra da bi mu robu zaduženu na firme, na crno davali da je on dalje ilegalno prebaci u Rumuniju

Ovo je deo Kurtaljijevog posla koji se odnosi na šverc cigareta na Balkanu, dok drugi deo doseže mnogo dalje, do Libije. Na osnovu proverenih informacija, Dauti Kurtalji svakog meseca iz luke Bar transportuje u Libiju oko 30 kontejnera sa cigaretama “marble” i ašima”. Sumnja se da se ti kontejneri vraćaju u albansku luku Drač, ali sa tovarima oružja namenjenog Kosovu, a delom i za Makedoniju.
Prema podacima stranih obaveštajnih službi, Dauti Kurtalji je blisko povezan sa kosovskim biznismenom Ekremom Lukom, ali i sa kosovskim političarima, pre svega Ramušom Haradinajem čiju političku aktivnost, kako se sumnja, finansira novcem od šverca cigareta i oružja.
Novac zarađen na ovaj način investira isključivo u Hrvatskoj, i to u izgradnju hotela i stambeno-poslovnih objekata, što se može utvrditi pretragom njihove agencije za privredne registre.
Da li je Kurtalji zvani Alija preko nekog ulagao pare od šverca cigareta u Srbiju zasad nije poznato, ali je suspektno to što veoma često, gotovo svake sedmice, dolazi u Beograd i Novi Sad. Zanimljivo je navesti i to da je Dauti veoma oprezan čovek, da ne koristi mobilni telefon, da uvek dolazi drugim vozilom i drugom maršrutom, i da ga u stopu prate najmanje trojica telohranitelja.
Dauti Kurtalji višegodišnji je blizak saradnik Nasera Keljmendija, kosovskog kriminalca koji je svoju poslovnu imperiju razvio u Sarajevu kad je otišao sa Kosova. Bivši predsednik SAD Barak Obama potpisao je 2012. godinu američku crnu listu na kojoj je i kosovski Albanac s adresom u Sarajevu Naser Keljmendi. Označen je kao vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih porodica na Balkanu. Kako je navedeno, Keljmendijeva organizacija trguje kokainom i heroinom, kao i sirćetnom kiselinom, koja je osnovni sastojak u proizvodnji heroina. Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maju 2013. na osnovu Interpolove poternice kao vođa organizovane kriminalne grupe i jedan od organizatora ubistva Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine.

Često dolazi u Srbiju, ali uvek drugim vozilom i drugom maršrutom, i ne koristi mobilni telefon

Pored Keljmendija, jedan od bliskih saradnika Kurtaljija bio je Florin Maloku zvani Floki, koji je u međuvremenu u Makedoniji osuđen na kaznu od 11 godina zatvora zbog pljačke banke. Na robiji je punih osam godina. Prema pisanju zagrebačkih medija, Maloku je blizak i sa hrvatskim kontroverznim biznismenom Hrvojem Petračem, u čijem je rokovniku još 2003. godine zabeleženo nekoliko njihovih sastanaka. Zagrebački nedeljnik “Nacional” svojevremeno je objavio da su Petrač i Maloku ugovarali kako će zagrebačke kafiće naterati da distribuiraju asortiman duvanske industrije BAT.
Kurtalji je blisko sarađivao i sa sada pokojnim Ljuljzimom Krasnićijem, označenim kao vođa albasnke mafije u Hrvatskoj. Krasnići je ubijen marta 2003. godine u sačekuši u zagrebačkom naselju Travno. U javnosti je bio poznat kao svedok u postupku protiv tzv. zagrebačke zločinačke organizacije u kome je dao iskaz o ubistvima svojih prijatelja Ivana Šakote i Sphejtima Tačija. Dovodio se u vezu sa trgovinom drogom, švercom oružja i cigareta. Uoči ubistva hapšen je zbog nasilništva i pokušaja iznude nad Krešimirom Landekom, tadašnjim predsednikom Uprave Tvornice plinskih turbina Karlovac. U septembru 2003. Krasnići je preživeo atentat, kada mu je pod automobil postavljen eksploziv.

LIBIJSKI TERORISTI PUŠE SARAJEVSKI DUVAN

Pozivajući se na istraživače crnogorskih dnevnih novina “Dan” i hrvatskog “Večernjeg lista”, “Dojče vele” je sredinom prošle godine objavio da su cigarete iz Fabrike duvana Sarajevo transportovane kupcima sa područja pod kontrolom libijskih islamističkih i terorističkih organizacija bliskih Al Kaidi i Islamskoj državi.
Najveći deoničar Fabrike duvana Sarajevo, sa oko 40 odsto deonica, jeste Federacija BiH, odnosno Ministarstvo poljoprivrede tog entiteta. Prema dokumentaciji crnogorske Uprave carina iz 2014. godine, “NPT Kosovo tobako ŠPK” je u dva navrata u crnogorskoj luci Bar ukrcavala cigarete za firmu primaoca “Umal behar šiping”, koja je registrovana u libijskom gradu Bengaziju. Bengazi je tada bio u rukama radikalne islamističko-terorističke grupe Ansar al Arija. Radi se o skoro 50.000 kilograma cigareta “rojal blu”, koje su ukrcane na brod “Ar Raka”. Na specijalizovanoj internet stranici marinetraFFic.com ne može se pronaći ni reč o postojanju broda s tim imenom.
U carinskom dokumentu za pošiljku cigareta koju je ukrcala firma sa Kosova vidi se pečat barske kompanije “Atlantšped”, vlasnika Dragana Vujačića.
Prema neslužbenim podacima, Fabrika duvana Sarajevo prodala je preduzeću “NPT Kosovo tobako ŠPK” najmanje 10.000 kilograma cigareta marke “rojal blu”, i to u ukupnom iznosu od 70.000 evra.
Iz Fabrike duvana Sarajevo saopštili su da sa firmom “NPT Kosovo tobako ŠPK” sarađuju godinama.
Kako prenose nemački mediji, Mustafa Bibić, eksport menadžer Fabrike duvana Sarajevo, nije odgovorio na pitanje ko su predstavnici kosovske firme sa kojom posluju i zašto je plaćanje dogovoreno 120 dana od datuma fakture. U Agenciji za registraciju preduzeća sa Kosova može se videti da je vlasnik sporne firme Mersim Govori.
On je, prema podacima crnogorskog Centralnog registra privrednih subjekata, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik kompanije “Mont gro tobako”, koja je registrovana u slobodnoj zoni luke Bar.
“Mont gro tobako” ima ugovor sa državom Crnom Gorom o obavljanju delatnosti u slobodnoj zoni te luke, gde ima brojne pogodnosti za poslovanje. Kao vlasnik kompanije “Mont gro tobako” vodi se Dauti Kurtalji.

ISPALO MU IZ DŽEPA 68.000

Kurtalji je u žiži hrvatske javnosti dospeo pre desetak godina kada je na parkingu u jednom hrvatskom tržnom centru u Splitu izgubio poveću sumu novca. Spornih 68.000 evra je na parkiralištu PC “Merkator” u Splitu pronašla Tonina Sanader.
Dauti Kurtalji i njegov prijatelj Đuro Bošković (44) iz Zagreba su se tog dana “audijem A6” uputili prema Splitu, gde je u PC “Merkator” trebalo da imaju poslovni sastanak s vlasnikom jedne splitske firme koja se bavi ugradnjom klima-uređaja.
Prema Kurtaljijevoj priči policiji, 68.000 evra je nosio sa sobom kako bi isplatio plate građevinskim radnicima. Dolaskom na parkiralište PC “Merkator”, on i Bošković izišli su iz automobila. Kurtalji je svoju jaknu, u čijem je gornjem džepu držao evre, stavio preko ruke, ne vodeći računa da bi mu novac mogao ispasti iz džepa.
Nakon sastanka s poslovnim partnerom, Kurtalji i Bošković su se zaputili prema Podgori i Makarskoj, gde je Kurtalji kupio zemlju. Dolaskom u Makarsku, Kurtalji je video da mu u jakni nema 68.000 evra i nakon što je pretražio automobil, ustanovio je da je novac izgubio. Potom je telefonom nazvao prijateljicu u Zagrebu zamolivši je da mu preko svojih veza u “Merkatoru” proveri je li neko prijavio pronalazak velike količine novca u blizini prodajnog centra u Solinu.

IMENA UHAPŠENIH CARINIKA

Milan Nedeljković, Ljubisav Jeremić, Slađana Brkljač, Vesna Radonjić, Radovan Kolundžić, Olgica Samardžić, Ljiljana Stojanović, Anita Vasilevska, Stevica Praporski, Petar Jovančević, Nikola Ognjanović, Svjetlana Vukmirica, Vesna Padežanin, Vesna Nedić, Milan Bublić i Dragan Mihajlović.
Policija je uhapsila i Dragicu Todorović, odgovorno lice PD “Koko šoping”, koja se tereti za poresku utaju.

  1. 1
    Mehmet Cik

    Ma covek Je miljoner sakat da go raketirat hallall da muje posto mie komsia nikad nisam videlo zlo od nje nai dobar cove sad je miljoner i sakat da raketirat

+ Ostavite komentar