EKSPRES NA LICU MESTA, KOBNA MEDNA: Kragujevac posle eksplozije

EKSPRES NA LICU MESTA, KOBNA MEDNA: Kragujevac posle eksplozije

Foto: Nemanja Jovanović


Kragujevac se u utorak podsetio NATO agresije. Detonacija je zatresla prozore u centru grada, sasvim uništila jedan i oštetila nekoliko objekata Tehničko-remontnog zavoda

Za četrdesetak hiljada dinara, pirotehničari, radnici Tehničko-remontnog zavoda Kragujevac svakog dana stavljaju glavu u torbu. Tolika su mesečna primanja onih koji rastavljaju bombe, mine, granate, avio-bombe, šta god da je da može da eksplodira, a čemu je istekao rok upotrebe.
A upravo je to svakodnevna aktivnost koja se odvija na svega desetak kilometara od centra Kragujevca kada se starim putem krene ka Jagodini. Na levoj obali rečice Ždraljice smešten je kompleks TRZ Kragujevac. S jedne strane omeđen je Ždraljicom, s druge brdima u koja se useca potočić Medna, duž kojeg se takođe nalaze pogoni Zavoda.
Da je reč o vojnom objektu, osim naoružanog stražara pred plavom rešetkastom metalnom kapijom i znaka da je zabranjeno fotografisanje, ukazuju i gomile uredno polaganih sivomaslinastih drvenih sanduka za prenos municije. Stoje naslagani duž žičane ograde i uz zidove dugačkih prizemnih fabričkih hala s prozorima visoko izdignutim iznad zemlje, čija su stakla mahom polupana. Nešto dalje, isto tako naslagane, stoje prazne čaure velikog kalibra, najverovatnije od rashodovane artiljerijske municije.
Tokom letnjih meseci, Zavod je prilično zaklonjen zelenilom. Sada se, međutim, sve to moglo videti kroz golo šiblje pokraj starog puta Kragujevac – Jagodina, baš kao i grupe radnika, vatrogasaca i vojnika koji su u sredu pre podne, naizgled ležerno, ćaskali u fabričkom krugu. Istina je, međutim, da radnici nisu imali šta da rade jer je samo dan ranije, 28. februara u 15.20, strahovita eksplozija praktično uništila jedan i oštetila još nekoliko objekata unutar Zavoda. A vatrogasci i vojnici su bili tu da raščišćavaju ruševine i tragaju za trojicom radnika za čiju se sudbinu u trenutku pisanja ovog teksta i dalje strahovalo.
Nažalost, u eksploziji je nastradao potpukovnik Miroslav Perišić, načelnik Odeljenja za operativno-štabne i opšte poslove u Zavodu, a još 25 osoba je povređeno. Među njima, kako se nezvanično moglo čuti, i doktorka koja je u TRZ zadužena da brine o zdravlju radnika.
Otpisane bombe
Šta je eksplodiralo i šta je dovelo do eksplozije, pokazaće istraga koja je počela u sredu posle podne. Zavod je, prema rečima nekadašnjih zaposlenih, pun svakojake municije jer, pored ostalog, služi i kao regionalni centar za uništavanje viškova municije. Tako je, kažu bivši zaposleni u krugu Medne, kako Kragujevčani zovu ovaj kompleks, moguće naći i ostatke NATO bombi donetih da tu budu uništene. I ne, nije reč o projektilima zaostalim posle bombardovanja 1999. godine, već o onima koje je NATO otpisao kao neperspektivne.
Ovog utorka, Kragujevac se, međutim, na trenutak podsetio i NATO agresije. Detonacija koja je oko 15.20 odjeknula zatresla je prozore i u stanovima u centru grada, udaljenim nekoliko kilometara od mesta eksplozije. Onu prvu, skoro dva sata ranije, posle koje je izbio požar koji je kasnije prouzrokovao katastrofu, gotovo niko nije čuo. Druga je, međutim, bila mnogo jača. Kragujevčane je na trenutak asocirala na jedan od 11 bombarderskih napada kojima je grad bio izložen tokom 78 dana NATO kampanje pre 18 godina.
Gradom su nedugo potom počela da jure vatrogasna, policijska, vojna i ambulantna vozila pod rotacijama. Kola hitne pomoći ubrzo su u Urgentni centar počela da dovoze povređene radnike TRZ, vojnike, policajce, vatrogasce… Dan posle u gradu je i dalje vladalo poluvanredno stanje. Saobraćajni policajci stajali su na svim većim raskrsnicama. Delom je to, verovatno, bilo i zbog toga što je u grad došao predsednik Srbije Tomislav Nikolić kako bi obišao povređene.
Obezbeđenje Kliničkog centra takođe je na oku držalo svakoga ko bi pokušao da uđe na odeljenje na kojem su smešteni povređeni. Do njih se moglo samo ako vam je ime bilo na spisku rodbine. Za sve druge, vrata lifta kojima se ide do odeljenja ostajala su zatvorena. Lekari u belim mantilima i vojnici u maskirnim uniformama neprestano su prolazili hodnicima, ali nikakve informacije nisu želeli da daju.
Pred ulazom u Urgentni centar nestrpljivo su čekale novinarske ekipe, ali i obični Kragujevčani koji su, pored ostalog, dolazili da daju krv za povređene.
– Više od 20 godina radila sam u Medni kao pirotehničar. Sada sam u penziji. Rastavljala sam sve i svašta. Bilo je i ranije incidenata, ali nikada ovako velikih. Dešavalo se da nešto eksplodira, da neko bude povređen. To je rizik posla. Ali ovo je zaista užasno – priča jedna Kragujevčanka. Kaže da je, ipak, „na svu sreću” izgleda eksplodirala samo manja količina eksploziva.
– Da je eksplodiralo sve što se tamo nalazi, ma odletelo bi u vazduh pola Kragujevca – dodaje.
Ne želi da se predstavi jer „ne bi da bilo kome stvara probleme”. Čitav radni vek provela je remontujući municiju kojoj je istekao rok trajanja. Tako je i ostala bez dela kažiprsta leve ruke.
– To je ono što se vidi – kaže.
A šta se ne vidi?
Kragujevac (6)Trotil u krvi
Kao zaposleni u Zavodu, imali su obavezu da idu na lekarske preglede u Vojno-medicinski centar na Karaburmi u Beogradu, a ako je bilo potrebno, i na VMA.
– Šta da vam kažem kada su mi u krvi našli i trotil (TNT – prim. nov.). Ne vrede, očigledno, ni maske, ni zaštita… – priča ova penzionisana pirotehničarka.
U šali dodaje da sada bar ima opravdanje kada „prasne” na nekoga. Zajedno s njom je i ne toliko pričljiva drugarica. Njen sin je bio u fabrici u trenutku eksplozije. Prošao je bez povreda, bar onih fizičkih. Zajedno sa još 73 kolege koje su se posle eksplozije sklonile u poseban objekat u šumi, u utorak uveče je evakuisan iz kruga fabrike. U sredu ujutru ponovo je otišao na posao.
– Ne radi ništa. On i drugari sede i čekaju da ih puste da idu kući. Pogon u kojem su radili je uništen. Nikada ga nisam videla toliko uzrujanog kao kada je sinoć došao kući. Sve je video, sve… – priča žena 50-ih godina.
Ali na pitanje šta je to njen sin sve video, samo odmahuje glavom. Ne želi da se bavi spekulacijama o tome gde je i kako izbio požar, koji je potom, navodno, zahvatio dve palete s tromblonskim minama koje su eksplodirale i napravile totalni haos. Prema toj varijanti, manja eksplozija i požar dogodili su se pri rastavljanju neke granate oko 13.20. Zaposleni su pokušali da ugase požar, ali kako im to nije pošlo za rukom, u 13.45 pozvali su i vatrogasce iz Kragujevca. U međuvremenu su počeli da iz hale, tzv. objekta A28, iznose palete s municijom koja je čekala da bude rastavljena, ali i mašine i opremu. U pomoć su im uskoro pritekli i vatrogasci, koji su za ovu priliku obukli i pancire. Nepuna dva sata kasnije, nažalost, odjeknula je druga eksplozija, koja je srušila deo objekta na čijem su se krovu u tom trenutku nalazili vatrogasci koji su gasili požar.
Šta se zaista dogodilo, naravno, trebalo bi da pokaže istraga koju su u sredu započeli vojni i civilni istražitelji kojima rukovodi zamenik višeg javnog tužioca u Kragujevcu Jasmina Stojadinović.
Pre svega četiri i po meseca, 12. oktobra, u TRZ u Kragujevcu je svečano otvoren projekat demilitarizacije viška ubojnih sredstava i unapređenja kapaciteta TRZ Kragujevac pod okriljem NATO povereničkog fonda. Ministar odbrane Zoran Đorđević tada je rekao da je „početak realizacije projekta podrazumevao ispunjenje velikog broja preduslova koji su pokazali sposobnost kapaciteta Vojske Srbije i Tehničko-remontnog zavoda za izvršenje elaboracije i uništenja viškova municije, što, pre svega, vodi povećanju bezbednosti građana Srbije”.
– Time je iskazana rešenost Republike Srbije da se ne ponovi nesreća koja se dogodila pre deset godina u Paraćinu. Naš osnovni cilj je podizanje efikasnosti sistema upravljanja zalihama i smanjenja rizika štetnog uticaja na okruženje – rekao je, između ostalog, tada Đorđević.
Predviđeno je, inače, da projekat traje dve godine, tokom kojih bi trebalo da budu uništene 784 tone ubojnih sredstava. Istom prilikom, TRZ Kragujevac je donirano i sanitetsko vozilo i viljuškar.

Kragujevac (9)KAD HOĆEŠ DA ZAVARIŠ MINU
Da TRZ Kragujevac može da bude opasan i za ljude van ograde kompleksa, pokazuje i slučaj od pre četiri godine, kada je teško povređen Miroslav Petrović (68), koji je pokušao da od mine koju je našao u bašti napravi teg za čišćenje odžaka!
Mina je, kako se pretpostavlja, došla rekom Ždraljicom, koja protiče kroz dvorište Petrovića, ali i pored TRZ Kragujevac.
– Otac je riljao baštu i u jednom momentu je naišao na minu ili granatu, ne znamo ni mi tačno o čemu je reč. Izgleda da ni on nije znao šta drži u rukama, ali mu se učinilo kao pogodno da od toga napravi teg za čišćenje odžaka. Šta da se radi, nije razmišljao… Uzeo je elektroaparat da navari nosač na taj predmet i tada je odjeknula eksplozija! Izgleda da je varnica aktivirala barutno punjenje. Bog ga je pogledao, samo je povređen, preživeće – ispričao je tada Miroslavljev sin Dejan. Kazao je tada Dejan da su na obali reke i ranije nalazili granate, sanduke od municije i razne druge stvari koje je iz kruga Medne donela Ždraljica.
– Reka često plavi pa nosi sa sobom ono što pokupi i onda izbacuje na obalu – rekao je Dejan.

HRONOLOGIJA NESREĆA
23. juna 1995. – U fabrici „Grmeč” u Zemunu poginulo je 11 radnika, a 10 je povređeno.
21. jun 1996. – U fabrici „Prva Iskra” u Bariču poginulo je dvoje ljudi.
3. decembar 1997. – U Fabrici „Milan Blagojević” u Lučanima poginulo je troje radnika, a dvoje je povređeno.
25. decembar 2001. – U eksploziji u fabrici „Trajal” u Kruševcu nije bilo poginulih, a petoro radnika je povređeno.
22. januar 2003. – Troje radnika je povređeno u Čačku, u fabrici „Sloboda”
29. maj 2006. – Trojica radnika „Prve iskre Barič” poginula su, a isto toliko ih je povređeno u eksploziji koja je sravnila sa zemljom vojni deo fabrike u okolini Beograda. Eksplozija se dogodila u podzemnom pogonu, gde se proizvodio oktogen, sastavni element plastičnih eksploziva.
19. oktobar 2006. – U vojnom skladištu u Paraćinu eksplodiralo je oko 3.500 tona municije u vojnom skladištu. U nesreći nije bilo poginulih, lakše su povređene 23 osobe, a pričinjena je materijalna šteta.
3. septembar 2009. – Sedmoro ljudi, od kojih šest žena i jedan muškarac, poginulo je, a 14 radnika je povređeno u fabrici municije „Prvi partizan” u Užicu nakon četiri eksplozije koje su odjeknule u sektoru barutnog punjenja.
11. januar 2010. – Niko nije povređen u eksploziji na odeljenju za izradu kapisli na programu „zolje” u fabrici „Sloboda” Čačak.
12. januar 2010. – Jedna radnica je povređena u eksploziji u pogonu pirotehnike u fabrici „Sloboda” Čačak.
27. decembar 2010. – Nije bilo povređenih u eksploziji u fabrici „Sloboda” u Čačku.
1. jul 2013. – Dve radnice fabrike „Sloboda” Čačak povređene su u eksploziji u toj fabrici.
15. maj 2015. – Sedam radnika fabrike „Krušik” u Valjevu povređeno je pošto se aktivirao upaljač ručne bombe prilikom testiranja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar