EVROPA UKIDA POMERANJE KAZALJKI, SRBIJA JE SLEDI: Na državama odluka da li hoće zimsko ili letnje računanje vremena

EVROPA UKIDA POMERANJE KAZALJKI, SRBIJA JE SLEDI: Na državama odluka da li hoće zimsko ili letnje računanje vremena

Foto: YouTube screenshot


Evropska komisija danas je donela istorijsku odluku – poslednje pomeranje kazaljki na satu desiće se najkasnije u oktobru sledeće godine, a po svemu sudeći ista praksa primeniće se i u Srbiji, samo za sada nije poznato kada.

– Moramo prestati sa pomeranjem kazaljki – poručio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Prema predlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem računanju vremena. Poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biće u nedelju, 31. marta 2019. godine, a članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena mogle bi uraditi još jedno, poslednje polugodišnje pomeranje, u nedelju, 27. oktobra 2019. godine. Nakon tog datuma, polugodišnje promene više neće biti moguće.

Kako je “Blicu” u Ministarstvu privrede rečeno pre nekoliko nedelja, kada je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o računanju vremena, ovo ministarstvo će izmene na nivou EU uzeti u obzir i pristupiti usklađivanju srpskih propisa sa evropskim u najkraćem roku, a isto nam je potvđeno i danas, nakon objave ove vesti iz Evropske komisije.

Svakako, ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena se neće automatski primeniti i u Srbiji, s obzirom na to da još nismo zemlja članica EU, poručili su tada iz resornog Ministarstva.

– Ne može sve da se reši preko noći, potrebno je prvo izmeniti zakon – kaže sagovornik “Blica”, te pitanje kada će tačno u Srbiji prestati da se pomeraju kazaljke – ostaje nerešeno.

Takođe, biće potrebno da se odlučimo i za jedan način računanja vremena – letnji ili zimski.

Evropljani ne žele da pomeraju kazaljke

Od 4,6 milona Evropljana iz 28 zemalja članica Unije koji su učestvovali u anketi, čak 84 procenta podržžava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, saopšštila je Evropska komisija .

EK je organizovala od 4. jula do 16. avgusta internet konsultacije o mogućoj promeni računanja vremena u Evropi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar