EVROPSKI PARLAMENT GLASA ZA REFORMU: Autori muzike, filmova i vesti na internetu moraju biti pravedno plaćeni

EVROPSKI PARLAMENT GLASA ZA REFORMU: Autori muzike, filmova i vesti na internetu moraju biti pravedno plaćeni

Printscreen: Youtube


Poslanici Evropskog parlamenta glasaće danas o autorskim pravima na internetu, predlogu direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu koja je izazvala burne polemike.

Predlog direktive koja bi po oceni Evropske komisije trebalo da uvede EU u 21. vek i da obezbedi da autori muzike, filmova i vesti budu pravedno plaćeni za svoj rad, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u EU u kojem snage odmeravaju na jednoj strani medijske kuće i poznati muzičar Pol Makartni (Paul McCartney), a na drugoj tehnološki giganti i pobornici slobode interneta.

“Otkako je Evropska komisija iznela svoj predlog pre dve godine vode se komplikovane rasprave, koje su ponekad teške, a takođe se intenzivno lobira sa svih strana”, rekla je evropska komesarka za digitalnu privredu i društvo Marija Gabrijel uoči glasanja u Evropskom parlamentu, prenela je Hina.

“Sada smo u odlučujućoj fazi: današnja pravila pripadaju prošlom svetu u kojem nije bilo širokopojasnog interneta, smartfona ili društvenih mreža”, kazala je ona.

Gabrijel je pozvala poslanike da glasaju za reformu na plenarnoj sednici u Strazuru, ali to nije glasanje o konačnom prihvatanju zakonodavnog predloga, nego tek utvrđivanje pozicije Evropskog parlamenta, na osnovu koje se mogu otvoriti pregovori o konačnom tekstu zakona sa drugim su zakonodavcem, Savetom EU, odnosno s državama članicama.

Evropski parlament je u julu odbio predlog koji je nešto ranije usvojio nadležni Odbor za pravna pitanja, a danas će poslanici ponovno glasati o tom predlogu.

“Kako pada prodaja novina, jedina nada je uvođenje internetskog prihoda. Ali, veliki internetski igrači jednostavno besplatno ubiraju plodove rada izdavača i agencijskih novinara, a rezultat je siromašenje cele industrije”, upozorili su početkom septembra šefovi novinskih agencija u pismu Evropskom parlamentu i optužili Fejsbuk i Guge da svoje protivljenje grade na “potpunoj laži” – navodnoj pretnji slobodnom pristupu internetu.

“Mi samo tražimo da oni koji kradu vesti pošteno plate”, naveli su.

Borba se vodi oko dva člana predloga zakona.

Prvi je član 13 po kojem bi platforme kao što je Guglov Jutjub (YouTube) bile zakonski odgovorne za kontrolu korišćenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se sprečilo potkradanje njihovih autora.

Drugi je član 11 koji bi uveo tzv. “susedna prava” (autorskom pravu susedna ili srodna prava) odnosno tzv. “porez na linkove”, po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale da dobijaju i naknadu za autorska prava kada bi Gugl ili druge internetske stranice delile linkove na njihove članke, uključujući čak i kratke delove članaka.

Na predlog zakona podneto je više od 250 amandmana.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar