I BRKOVI DA SU POD KONAC: MUP doneo pravilnik o izgledu zaposlenih

I BRKOVI DA SU POD KONAC: MUP doneo pravilnik o izgledu zaposlenih

FOTO: OKSANA TOSKIC


Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu zaposlenih kojim se, između ostalog, određuje kako da se oblače, piše Blic.

Kako piše Blic, policajcima i službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova sugeriše se kako moraju da se oblače, komuniciraju, kolike brkove i nokte mogu da imaju.

Nova pravila ponašanja odobrila je Vlada Srbije, a kada ona uskoro stupe na snagu, službenici će morati da se ponašaju u skladu sa njima, što će im promeniti brojne navike u oblačenju, komunikaciji, estetici, navodi list.

To se, kako se ističe, posebno odnosi na žene, koje neće moći da koriste fluorescentne i upadljive lakove za nokte, nakit, ali i napadnu šminku.

Pravila za službenice u uniformi su još stroža, pa im se propisuje čak i izgled frizure, koji isključuje šiške, a duga kosa, ako je imaju, mora da bude uvezana, i to gumicom i šnalama neupadljivih boja, napominje Blic.

Kada je reč o muškarcima koji, na primer, nose brkove, oni ne smeju da pređu ivicu gornje usne, a ako im je taj estetski detalj pobeleo, pa ga farbaju, to mora da bude samo u prirodnoj boji kose, dodaje list.

Među novim pravilima je i da službenici na radno mesto dolaze u čistoj i ispeglanoj odeći, da na javnom mestu službenik ne može da nosi naočare za sunce upadljivih boja i oblika i uređaje sa slušalicama, kao i da su zabranjeni pirsing i tetovaže na vidljivim delovima tela.

Navodi se i da se po činu mladi službenik prvi predstavlja starijem, ali ruku pruža tek ako to prvo uradi onaj s višim činom, kao i da se službenici koji se sreću više puta pozdravljaju samo prilikom prvog susreta i prilikom odlaska s posla. Sve u svemu, 31 članom se definišu mnoge stvari, od kojih neke mogu da se podvedu pod poznavanje bontona, ali i kućnog vaspitanja, zaključuje Blic.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar