KRIPTOVALUTE: Da li je dolar na samrti?

KRIPTOVALUTE: Da li je dolar na samrti?


Kriptovalute, iliti moderni virtuelni novac, polako osvajaju svet i sasvim je izvesno da će se dolar kao osnovna merna monetarna jedinica naći na udaru u naredne dve, tri godine

Nove tehnologije dale su nam neslućeno mnogo, a nisu nam ostavile ništa! Pripremajući se za tekst o kriptovalutama koje su zapravo vesnici novog i maglovitog vremena, shvatio sam da nas je budućnost presrela, zatekla iz zasede, sad nas tera da učimo život ispočetka. Međutim, sve futurističke priče o virtuelnim valutama i novim tehnologijama vraćaju se prastaroj i neoborivoj maksimi da se svet oko novca vrti jer ga novac pokreće. Makar on bio i virtuelan. Tu postoji i sećanje na davno zapisano. Platon je predlagao da se u Heladi ukinu zlatne i srebrne kovanice, da se umesto njih koristi bezvredan novac, kao simbol razmene. Posle 25 vekova moderni hakeri su to razumeli.
Kada se pre osam godina pojavila kriptomoneta bitkoin, pitao sam se da li je dolar, najunosniji izvozni artikal SAD, na samrti? Ali, pošto sam video da u američkoj štampi bitkoin pišu s velikim B, bilo je sasvim jasno da je Volstrit i u ovu našu budućnost upleo prste. U kojoj meri Volstrit i Londonska berza zaista kontrolišu sve snažnije uticaje kriptovaluta na svetske finansijske tokove, teško je reći. Iz svega što se danas da videti stiče se utisak da se uticaj Volstrita meri istim aršinom koji određuje aktuelnu snagu privrede SAD u svetu.
Ko je osmislio bitkoin kao prvu kriptovalutu, šta je osnovni cilj ovog iznenađujućeg civilizacijskog poduhvata, gde ide savremeni monetarni svet, hoće li čovek s virtuelnim novcem biti srećniji, ima li ovaj poduhvat bar zrnce socijalne pravde…? Svi mogući odgovori, da li zbog neznanja, manjka informacija ili straha od novog, graniče se s teorijom zavere. Ono što je bitno: poslednji paničan tekst o kriptovaluti, u ozbiljnoj svetskoj štampi, pojavio se pre šest godina. Upozoravao je – “bitkoin, virtuelna valuta, jedan je od najopasnijih projekata u modernom svetu”. Moderan svet misli drugačije, u međuvremenu pojavilo se nekoliko stotina kriptomoneta, ta plima novog virtuelnog novca je nezaustavljiva. Već je osvojila svet. Samo je pitanje trenutka kad će i koja će se kriptovaluta zvanično naći na svetskim berzama.
Pođimo redom. Bitkoin je osmislio izvesni Satoši Nakamoto. Upućeni kažu da je to samo sinonim jednog genija ili grupe autora. Posle dvogodišnje sumnje sve je postalo istorija. Šta su donele kriptovalute? Borislav Agapiev, naš čovek čije je ime poznato u Silicijumskoj dolini, intervju sa njim objavili smo u prošlom broju “Ekspresa”, kaže da su “kriptovalute donele monetarnu revoluciju, to je rušenje starih ali i savremenih sistema, svet će sa njima postati efikasniji, pravedniji, a život bar malo lagodniji. To je genijalno otkriće, koje se od svog nastanka do danas isprofilisalo i dobilo poverenje tržišta. Svet će imati garanciju da ga niko ne vara, svi poslovi s kriptovalutama su apsolutno transparentni i proverljivi, a banke više neće uzimati masnu proviziju…”
Od svih sudova koje smo čuli od naših sagovornika, utisak je da svet nije do kraja shvatio da se dogodila planetarna monetarna revolucija. To je početak novog globalnog bezgraničnog sistema u poslovanju novcem. Šta je suština? Čini se da je bogati svet sračunao da će uvođenje kriptovalute doneti veću efikasnost u poslovanju i da će zarade u tom poslu biti značajno veće. Radi se zapravo o sistemu direktnog poslovanja, bez posrednika, odnosno bez banaka i agencija koje se bave transferom novca.

Opširnije čitajte u novom Ekspresu koji je na kioscima od petka, 11. avgusta. . .

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar