MEDICINSKI FENOMEN U BEOGRADU: Rođena devojčica teška svega 350 grama, a od prvog udisaja pokazala je koliko je jaka i posebna

MEDICINSKI FENOMEN U BEOGRADU: Rođena devojčica teška svega 350 grama, a od prvog udisaja pokazala je koliko je jaka i posebna

Foto: Printscreen Youtube


U Beogradu se desilo pravo malo medicinsko čudo – beba koja je nedavno rođena u GAK “Narodni front” odmah po reođenju je postala rekorder, kao najmanje novorođenče ikada rođeno i preživelo.

Prema rečima prof. dr Snežane Rakić, načelnice porodilišta u GAK “Narodni front”, devojčica koja je rođena u njihovoj klinici je dobro, i dokazala je da je pobednica od rođenja.

– Beba je rođena u 28. nedelji. Mama je ležala kod nas na odeljenju visokorizičnih trudnoća, došlo je do spontanog porođaja, vodenjak je pukao i ona se porodila – objašnjava prof. dr Rakić.

Mala heroina je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama, mnogo pre termina, a od prvog udisaja pokazala je koliko je jaka i posebna.

– Zastoj u rastu je jako redak slučaj, i može da se javi zbog brojnih razloga, a najčešće su to hipertenzija, promene na posteljici ili genetske anomalije. U 28. nedelji beba treba da bude teža od jednog kilograma. Na sreću, kod beba koje imaju zastoj u rastu dolazi do ubrzanog sazrevanja pluća i ostalih organa, te je zahvaljujući tome novorođenče došlo na svet i sada je u relativno dobrom stanju. Nakon rođenja ona je bila kod nas na intenzivnoj nezi, nakon čega je premeštena na Institut za neonatologiju, gde lekari brinu o njoj i prate njeno stanje. Prema saznanjima naših lekara sve teče kako treba, beba diše, normalno jede. Zdravlje mame je takođe dobro i ona je otpuštena iz bolnice – priča profesorka Rakić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar