MIHAJLOVIĆ: Ponosna sam što je država počela da se bori sa niskim natalitetom

MIHAJLOVIĆ: Ponosna sam što je država počela da se bori sa niskim natalitetom


Važno je to što je Srbija počela da se bori sa niskim natalitetom, ali mora se voditi računa i o ženama koje ne mogu da rode, poručila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

“Moramo da vodimo računa i o ženama koje možda ne žele da budu majke, ne mogu da budu majke ili su majke jednog deteta. Da nikada ne dovedemo u pitanje… i da se ne delimo po tome ko ima ili nema dete. Ali, sa stanovništa države sam ponosna što smo počeli time da se bavimo”, kazala je Mihajlović.

“Nemamo samo papir kao mrtvo slovo na papiru, koji su vrteli u poslednjih 10 godina. Prvi put imamo konkretne finansijske rezultate”, naglasila je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše mere za podršku rađanju.

Govoreći o pitanjima kao što je prekid trudnoće, Mihajlović je rekla da nijednoj ženi neće biti uskraćeno nijedno pravo da bira da li će biti ili neće biti majka. Ona je rekla da će Koordinaciono telo nastaviti da se bori za jednake uslove žena i muškaraca, kao i da se poveže materinstvo i karijera.

Upozorila je da Srbija godišnje gubi grad srednje velicine i istakla da zato treba da se poveća stopa nataliteta. Rekla je da je mogla u javnosti da vidi napade na predsednika Aleksandra Vučića zbog njegovih izjava na tu temu i da ne razume u čemu je tu problem.

  1. 1
    Miki

    Nizak natalitet je simptom i posledica problema koji su mnogo dublji od stope rađanja a tiču se : 1. odlazaka mladih, stručnih, onih koji ne vide drugi izlaz; 2. Loših uslova života, lošeg zdravstva, nedostatka i tendencije otuđenja sredstava za život i životnih resursa;3. lošeg i sve goreg zdravstvenog stanja populacije, češćeg poboljevanja i veće stope smrtnosti i skraćivanja životnog veka; 4. Stvaranje neprirodnih uslova za život pojedinaca rušenjem prirodnog konteksta za pojedinca a koji predstavlja porodica, narodnost, država, vera i tradicija, i jasne granice.

+ Ostavite komentar