NE PRIMAJU PLATU SEDAM GODINA A NE MOGU DA DAJU OTKAZ: Dve radnice pri Vladi u problemu zbog pravnog vakuuma

NE PRIMAJU PLATU SEDAM GODINA A NE MOGU DA DAJU OTKAZ: Dve radnice pri Vladi u problemu zbog pravnog vakuuma

Foto: YouTube screenshot


Aleksandra Tanasković i Violeta Miletić zaposlene su u Republičkom centru za talente, ali ne samo što već sedam godina ne primaju platu, već ne mogu ni da daju otkaz, jer je ova ustanova pri Vladi pre tri godine ostala bez direktora.

Kako pišu “Večernje novosti”, poslednju platu primile su za 2011, sedam godina im nije uplaćen radni staž, a već četiri su bez zdravstvene knjižice.

Našle su se, kažu, u bezizlaznoj situaciji – ne mogu da se zaposle, da se prijave u nacionalnu službu za zapošljavanje ili da makar preko supružnika dobiju zdravstveno osiguranje. A sve to jer su u radnom odnosu koji ne mogu da raskinu.

Svi ministri obećali rešenje

Njihovi problemi, kaže nam Aleksandra Tanasković, traju decenijama. Nekada neprofitna društvena orgnizacija, koja je koordinisala rad regionalnih centara za talente i pomagala velikom broju nadarene dece, 2003. godine prešla je u nadležnost Vlade.

Dobili su direktora, Upravni odbor, ali neko je zaboravio da osnivačke i druge akte upodobi sa novim okolnostima. Prestale su da stižu uplate za zarade, socijalno i zdravstveno osiguranje.

– Za sve naše probleme kriv je nemar Ministarstva prosvete, jer smo u njihovoj nadležnosti – smatra Aleksandra Tanasković i nastavlja:

“Potrebno je da nam nadoknade dugovanja i da odluče kakva je sudbina Centra: ili da postave novog direktora i nastave finansiranje ili da donesu odluku o gašenju. Ovakva situacija ne vodi nikuda.”

Problemi su počeli da se gomilaju u vreme kada je ministar prosvete bio Žarko Obradović. Zbog dugovanja i nemara države bivši direktor Aleksandar Toković štrajkovao je glađu u decembru 2013. godine.

Gladovanje je prekinuo kada mu je tadašnji ministar prosvete Tomislav Jovanović obećao rešavanje svih problema i isplatu dugovanja. To se nikada nije dogodilo, pa su zaposleni pisali i ministru Verbiću.

– Imali smo prijem 2016. u kancelariji premijera. Oni su nam zakazali sastanak u Ministarstvu prosvete i, zaista, ministar Šarčević nas je primio, sa celim svojim timom. Pokazao je razumevanje za naš problem i delegirao svog pomoćnika da se angažuje na pronalasku rešenja. Evo od tada su prošle skoro dve godine. Primio nas je još jednom decembra 2017. i odredio drugog saradnika da se bavi sudbinom Centra, ali se do danas ništa nije promenilo – kaže naša sagovornica.

Ona kaže da su pisale predsednici Skupštine Maji Gojković i skupštinskom Odboru za rad i socijalna pitanja.

– Pisale smo i Kancelariji predsednika Republike. Svi su imali razumevanje, odgovorili nam i naše molbe prosledili Ministarstvu prosvete – kaže ona.

Svi se, objašnjava, pozivaju na zakone zbog kojih nisu nadležni, samo ona i njena koleginica Violeta Miletić nemaju zakon koji bi im pomogao da reše egzistencijalni problem.

Šarčević: Naći direktora

Ministar prosvete potvrđuje da je upoznat sa ovim problemom i da skoro dve godine pokušava da nađe rešenje za pravni vakuum u kome se Centar našao, koji će biti u skladu sa zakonom.

– Republički centar ne funkcioniše godinama, a sa talentima rade regionalni centri – kaže Šarčević.

Jedini način da se i formalno ugasi bio bi da raspišemo konkurs za direktora i da pronađemo nekoga ko ispunjava sve uslove za to mesto. Kada bismo imenovali direktora, on bi mogao dve zaposlene da proglasi tehnološkim viškom i na kraju bi centar i formalno mogao da bude ugašen. Ali, veoma je teško naći takvog kandidata, jer bi po gašenju i on ostao bez posla.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar