NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U EU OD 2021. Građani Srbije moraće popunjavati onlajn obrazac i plaćati taksu sedam evra

NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U EU OD 2021. Građani Srbije moraće popunjavati onlajn obrazac i plaćati taksu sedam evra

Foto: MUP Srbije


Evropska unija od 1. januara 2021. godine ponovo uvodi neku vrstu vize za građane 60 država koje nisu članice Unije, a među kojima je i Srbija.

Kako je objavljeno na sajtu Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), građani Srbije, iako imaju bezvizni režim sa EU, od januara 2021. godine moraće pre putovanja da izvade posebnu dozvolu i da plate sedam evra kako bi mogli da borave u zemljama EU najduže tri meseca. Taksu od sedam evra dužni su da plate svi građani stariji od 18 godina.

Svaki građanin će pre putovanja morati da popuni onlajn zahtev i ostavi lične, ali i podatke o zdravstvenom stanju, kriminalnoj prošlosti i putovanjima u zemlje zahvaćene ratom, pa čak i istoriju zaposlenja i spisak država EU u koje je ranije putovao.

Kada dostavi sve ove podatke građanin može da bude odbijen bez ikakvog obrazloženja ukoliko predstavlja “bezbednosni rizik”. Nove dozvole važiće tri godine ili do isteka pasoša, a građani će moći da ostanu u zemlji EU najduže do 90 dana u periodu od 180 dana.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović objašnjava da nije u pitanju uvođenje viza, već najava ulaska u prostor EU.

– Kada takav propis zaživi građani će elektronski, posredstvom aplikacije, prijavljivati put u EU. Nije novost težnja članica da da obezbede EU od svake vrste zloupotreba viznog režima. Među 60 zemalja nalaze se i Australija, Novi Zeland, Kanada, Japan, SAD i mnoge druge – kaže Joksimovićeva.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar