NUNS OSUDIO MEDIJSKO IZVEŠTAVANJE O NASILJU NAD NATAŠOM BEKVALAC

NUNS OSUDIO MEDIJSKO IZVEŠTAVANJE O NASILJU NAD NATAŠOM BEKVALAC

Foto: nuns.rs


Nezavisno udruženje novinara Srbije objavilo je juče da osuđuje izveštavanje o nasilju nad pevačicom Natašom Bekvalac, jer smatra da su mediji, među kojima je, kako ističu, prednjačilo online izdanje Blica, prekršili osnovne profesionalne standarde i više odredbi Kodeksa novinara Srbije.

“Objavljivanje niza detalja koji zadiru u domen intime, spekulacije o razlozima zbog kojih je došlo do porodičnog nasilja, kao i uznemiravanje članova porodice u vrlo delikatnom trenutku, drastičan su primer ne samo kršenja prava na privatnosti – koje bi svi novinari trebalo da poštuju – već i svesna, bezobzirna zloupotreba nečije nesreće. Bez obzira na evenutalnu zainteresovanost medijske publike, trebalo je imati u vidu opasnost od spekulacija i pretpostavki, dostojanstvo prebijene žene, kao i činjenicu da takvo izveštavanje može imati štetne posledice po nju, njenu maloletnu decu i njene bližnje”, navodi se u saopštenju.

NUNS je podsetio da je posao medija da rade u javnom interesu, a njihova dužnost da pri tome poštuju standarde i moralne norme profesije, da nikoga ne povrede i da vode računa o uticaju svog rada.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar