OBELEŽEN SVETI TRIFUN: U Kući kralja Petra pila su se najbolja vina i videle retke antikvarne knjige

OBELEŽEN SVETI TRIFUN: U Kući kralja Petra pila su se najbolja vina i videle retke antikvarne knjige

Foto: Kristina Kecman/Ekspres


“In vino veritas”, tvrdili su stari Latini, a  Grci su insistirali da se o poeziji i filozofiji raspravlja isključivo u stanju blage opijenosti  za koje su verovali da izoštrava duh i budi istinsko nadahnuće.

Sledeći ovu viziju drevnih Helena u Beogradu je juče održana  Manifestacija “Sveti Trifun na Savskom vencu – u slavu knjige i vina”, u Kući kralja Petra I, a ljubiteljima retkih vina i literature dočarana je autentična dionizijska atmosfera, uz autohtone vinske sorte, koje su obezbedile vinarije Udruženja vinara i Vinskih puteva Srbije.

image_2

“Danas, ovde mogu da se probaju retka vina i vide antikvarne knjige, a dan nije odabran nasumice, već poseduje određenu simboliku, i ne bi ga trebalo vezivati za Dan zaljubljenih, koji se sve više komercijalizuje u današnje vreme. Zbog toga je ovaj praznik izuzetno značajan za našu tradiciju”, objasnila je dr Tatjana Mrkić, članica Udruženja Vinskih puteva Srbije.

“Ako bismo se samo oslonili na istorijske činjenice, prošlosti možda ne bi ni bilo, i zato se oslanjamo na legende i predanja, koja su veoma brojna kad je reč o svetom Trifunu. Sveti Trifun spada u svece mučenike, kao i sveti Valentin, zaštitnik Dana zaljubljenih.

 Foto: Kristina Kecman/Ekspres

Foto: Kristina Kecman/Ekspres

Sveti Trifun se posebno poštuje u Negotinskoj i Timočkoj krajini, i smatra se zaštitnikom vinogradara i vinara, dok se u Šumadiji smatrao i zaštitnikom od grada”, istakao je Milutin Dedić, jedan od ranijih dobitnika plakete Bard za “dugotrajni doprinos širenju vinske kulture i beskompromisnu borbu protiv obeshrabrice, crne žuči, teskobe, jada, melanholije, žalosti, dosade, mozgosušice i grizodušja”.

Foto: Kristina Kecman/Ekspres

Foto: Kristina Kecman/Ekspres

Manifestacija je bila prilika i da posetioci vide slike Vodenica na Bistrici, Bukara, Ovde prošlost sanja budućnost, Hilandar, autora Milutina Dedića, slikara, novinara i istoričara umetnosti.

 Foto: Kristina Kecman/Ekspres

Foto: Kristina Kecman/Ekspres

Nikola Miletić, predstavnik udruženja Vinskih puteva Srbije, najavio je i da će se uskoro u prodaji naći  knjige “Vinski putevi Srbije”, koja je svojevrsni vodič za ljubitelje vina i koja sadrži oko 114 označenih vinskih regija u Srbiji, kao i delo “Iskusni podrumar”, Zaharija Orfelina, poznatog pesnika, slikara, bakroresca 18. veka, ali i sastavljača jednog od prvih časopisa kod Srba – Slavenoserbskog magazina. Knjiga “Iskusni podrumar” sadrži i tumačenje Jovana Tucakova, kako bi čitaoci mogli da razumeju jezik barokne epohe, kojim je Orfelin pisao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar