ŠEF KANCELARIJE MMF U SRBIJI: Nova formula za srpke penzije od 2020. godine

ŠEF KANCELARIJE MMF U SRBIJI: Nova formula za srpke penzije od 2020. godine


Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa izjavio je da nije ukinuta formula po kojoj su se pre krize povećavale penzije, već da će se sledeće godine uvesti nova koja će se primenjivati od 2020. godine.

“Nakon što se penzije sada povećaju, u budžetu za 2019. neće biti dovoljno para za još jedno povećanje u toku naredne godine”, rekao je Sosa za današnju Politiku.

Pre stupanja kriznih mera na snagu, penzije su se usklaĐivale u aprilu i oktobru, u skladu sa rastom cena na malo i BDP-om.

Iz MMF su najavili da će nova formula biti poboljšana i da će svako povećanje penzija u buduće morati da bude linearlno za sve penzionere.

“Primenom ove dve mere rast ukupnih izdataka za penzije tokom 2019. godine biće u skladu sa privrednim rastom, što znači da ukupan udeo penzija u BDP-u neće biti povećan”, objasnio je Sosa.

3 komentara

Dodajte komentar
 1. 1
  Mučenik

  “PENZIJE VEĆE NO IKAD” GLUPOST ILI JAVA??

  Kako su predsednik i ministri, od donošenja novog zakona o PIO krajem septembra, utrkuju se sa procentima uvećanja penzija i jednokratnih pomaganja penzionera, hteli bi da potkrepe tvrdnju da će penzije biti veće no ikada. Pri ovim tvrdnjama zaboravljaju, da njihovo povećanje penzija, je daleko niže od porasta troškova života koji su od 2014. iznad 20%, a penzije povećavaju 8, pa 13, pa 5%, šta će od toga biti, najverovatno laž i blef. Da nije ministar Milan Krkobabić pao s Marsa pa je izjavio da penzije moraju da budu sigurne i obračunate po jasnim pravilima. Da li on zna da je zakon o PIO usvojen krajem septembra, a sada on se pravi lud i želi da spasi penzionere, a spašava ih još od vremena smrti njegovog oca Jovana. Pre bi se reklo da je njegova priča glupost i nenormalnost. Još nisu povećali penzije, obećanje je da će biti 10. novembra, a ovaj klipan od ministra već deli penzionerima jednokratnu pomoć, a nije pitao svog vođu. Krkobabićev PUPS je stranka za jedan kombi, ušlihtao se ΛV i gurnuo mu se do cipela, ojačao i sada “zavodi” penzionere na krajnje nedostojan način, a time je pogazio i ljudkosti oca. Bolje mu je da ode u neku zadrugu, bar da čuva ovce po Banatu, valjda to može, drugo mu ne ide od ruku? Od Krkine jasnoće ne osta ni slovo “j”. Njegove kolege ministri Đorđević i “dr” Ma1i se postavili kao mačeha penzionerima, jer će penzije vratiti na nivou 2014. godine i da će porasti dodatno od 8,8 do 13,2% (i biće veća no ikad?) i to sa oktobarskom penzijom. Sada predsednik povećava penzije za 5% u novembru 10. ili 15. šta je to? Ponavlja rečenog ili nešto novog, od zabune do zabune. Kako je krenulo svaki funkcioner će povećavati penzije u nedogled. Koja debilasta stvorenja, penzosi, po preporuci ΛV, svoje “spasioce” šalju u majčinu!.

 2. 2
  Dr Miggyy

  Ови данашњи спасиоци пензионера раде баш активно и организовано. ММФ у садејству министара и вође су организовани као чопор вукова у селу где су овце. ту само овце настрадају, вуци сити, министри на броју, а овце нестадоше. Овим нико није прозван само je све пежоративно речено.

 3. 3
  Bor Boranin

  Sutra penzioneri primaju predposlednjeg puta septembarsku penziju no nikad manje otetu, a nakon sledećeg dela primanja penzija (25. oktobra), u novembru, primiće penziju no ikada veću i to vraćanje na nivou penzija 2014. godine uvećane za…za…za…8,3 do 13,3%, te još 5% za kategoriju od majke (najsiromašnijih), a oni od kategorije mačeke (bogatih) dobijaju povećanje 0,0% (srednji prst od tri prvih). Dragi penzosi, vas će zaradovati vođa, do ulaska u prodavnicu nakon prijema nikada veće penzije, videće te da ste ista beda i jada kao pre ta primanja. ΛV je osmislio nikada niste primili veću penziju, a u odnosu na 2014 godine, vaši troškovi života su porasla za više od 20%. Tada će te videti da vaša penzija, realno, nije ikada najveća. Lažu vas u zdravom mozgu, kao najbolju i najverniju glasačku mašinu. Srećno vam bilo!

+ Ostavite komentar