(VIDEO) A SAD ADIO ZA USPOMENU: Ovako je ispraćen poslednji Barski voz sa Glavne Železničke stanice Beograd

(VIDEO) A SAD ADIO ZA USPOMENU: Ovako je ispraćen poslednji Barski voz sa Glavne Železničke stanice Beograd


“Gledam nepoznata lica, svaki taj čovek ja bih mog’o biti, gledam, ljube se i plaču, putuju sa nadom, ja odlazim sam. Gledam oči dečaku vraća se detinjstvo ugašena svetla na peronu, takva si mladosti” Ovom pesmom sinoć je sa Glavne železničke stanice poslednji put od kada je uspostavljen železnički saobraćaj ka crnogorskom primoriju ispraćen auto-voz za Bar.

Novi polasci, će od sada kretati sa stanice Topčider, jer se Glavna železnička stanica od 1.jula 2018 definitivno zatvara.

Snimak, koji je osvanuo na Fejsbuku proširo se munjevito. Komentari o tome da li je bilo opravdano zatvarati stanicu niču kao pečurke posle kiše, ali snimak poslednjeg odlaska voza broj 433 na relaciji Beograd- Bar će se dugo pamtiti.

voz 3

Autor snimka zabeležio je poslednje trenutke pre nego što će krenuti voz sa sablazno puste železničke stanice koja je nekad bila prepuna putnika, koji su odlazili i dolazili u srpsku prestonicu.

Duga sirena koju je pustio mašinovođa označila je kretanje kompozicije koju su sve vreme pratili taktovi čuvene pesme ” A sad adio”, koja kao da je označila kraj jednog perioda. Svakog ko je pogledao snimak savladale su ga emocije dok je voz napuštao pustu stanicu u koju se više nikad neće vratiti.

voz 4

Osim barskog voza u narednim danima stanicu će napuštati i ostali međunarodni vozovi koji saobraćaju iz Beograda.

Prema novoj organizaciji saobraćaja, međunarodni vozovi za prevoz putnika, koji su planirani da saobraćaju izmedju Beograda i Bara, od 16. juna polaziće iz železničke stanice Topčider ka Crnoj Gori i iz Bara dolaziti u železničku stanicu Topčider.

Međunarodni voz na relaciji Subotica – Bar – Subotica, koji kreće od 19. juna, saobraćaće iz železničke stanice Subotica preko Beograd Centra i obratno.

Osim vozova između Srbije i Crne Gore, od 1. jula svi međunarodni vozovi saobraćaće do železničke stanice Beograd Centar, koja će biti i polazna stanica ovih vozova u suprotnom smeru.

Takođe će za vozove u unutrašnjem putničkom železničkom saobraćaju, koji su do sada saobraćali preko Glavne železničke stanice Beograd, polazna i dolazna stanica biti Beograd Centar u Prokopu.

voz 2

Istorijat Glavne železničke stanice

Železnička stanica Beograd građena je između 1882. i 1885. po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića, ima status spomenika kulture od velikog značaja. Njena gradnja povezana je neposredno sa izgradnjom prve srpske železničke pruge Beograd–Niš, koja je završena 1884. godine.

Zgrada je izgrađena po uzoru na železničke stanice velikih evropskih zemalja i stoji kao monumentalno zdanje. Mesto gde je stanica izgrađena zvalo se Ciganska bara i kasnije Bara Venecija. Prvi voz sa ove stanice krenuo je ka Zemunu uz dvorske počasti, 20. avgusta po julijanskom (1. septembra po gregorijanskom) 1884. godine u 15 časova.

Prvi putnici bili su kralj Milan, kraljica Natalija i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović, na putu ka Beču. Svečanom otvaranju stanice prisustvovalo je više od 200 inostranih zvanica i više hiljada građana.

Prva kompozicija ka Nišu krenula je tri dana kasnije, dok je prva redovna linija krenula je prema Nišu 3.odnosno 15. septembra. Istog dana, otvorena je i linija do Pešte, a u početku su na ovim linijama saobraćala po dva voza dnevno.

NE PROPUSTITE:

POSLE 134 GODINE: Od 1. jula zatvara se Glavna železnička stanica u Beogradu

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar