Ekonomija
08.10.2018. 14:11
Dr. Borislav Agapijev

BANKE IZ SENKE: Zašto ovo bankartvo najviše koristi Kina i svetske velesile

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Banke iz senke su paralelni finasijski sistem u kojem se drže paralelna finansijska knjigovodstva, knjige i evidencija  mimo zvaničnih bankarskih i finasijskih sistema. Naravno, odmah se postavlja pitanje - kako se to dozvoljava, a odgovor je vrlo jednostavan - to bankarstvo u senkama je dodatni generator podsticaj novca i kapitala, pa zato je njegova uloga poželjna i u politici i u ekonomiji, dok se održava bar neka kontrola ili privid iste. Sve velike svetske ekonomije, pa i Kina ga koriste
Priča o Žikinoj kravi na Vol stritu od prošle nedelje je  samo  mali primer koji je imao za cilj da se predstavi svet finansija na mnogo jednostavniji i pristupačniji način. Cela priča je možda delovala smešno, a glavna tema nije, šta su to novac i kapital. Ideje o fantomskim parama i kapitalu nisu nove ni jedine, a provlače se kroz istpriju tokom celog kapitalizma. Ima još primera koji na prvi pogled deluju čudno i neobično, ali se posle ne baš dubokog razmišljanja ustvari pokažu kao varijacija na slične teme da novac i kapital nisu ono što većina msili.
Jedan od tih primera je tzv "šedou banking" tj bakarstvo u senkama prevedeno na srpski. To takođe deluje nebulozno i neozbiljno, ali je taj sistem u stvari jedna od glavnih okosnica svetskih finasija već dugo, i to nije nikava tajna niti se osporava.  To je u stvari paralelni finasijski sistem gde se drži druga grupa finasisjkih knjigovodstvenih knjiga i evidencija potpuno mimo zvaničnih bankarskih i finasijskih sistema. Naravno, odmah se postavlja pitanje - kako se to dozvoljava, a odgovor je vrlo jednostavan - to bankarstvo u senkama je dodatni generator podsticaj novca i kapitala, pa zato je njegova uloga poželjna i u politici i u ekonomiji, dok se održava bar neka kontrola ili privid iste.
Sa te strane "bankarstvo u senkama" je veliki generator ukupnog kapitala u svim vodećim ekonomijama sveta, uključujući i Kinu. Našim čitaocima će vetrovatno pasti u oči da opet pričamo o energiji kapitala, koji nije ono što se msili, a odgovor je da je to apsolutno tačno. Ovaj proces generisanja kapitala ni iz čega je ključni i suštinski deo kapitalizma kao ekonomskog sistema, i potpuno je presudan za njegovu vodeću ulogu i uticaj na sve ostale konkurentske ekonomske sisteme koji su propali tokom istorije. A veština, umetnost,  nauka, alhemija ili kako već da ga nazovemo je upravo ono što je u kratkom roku dovelo Kinu do jedne od najvećih ekonomskih sila.
Upravo taj proces je ono sto je ključni defictarni elemenat Srbiji i ostalim zemljama u razvoju. U sledećim raportima iz Silicijumske doline još će mo popričati na ovu temu, kao što vidite veoma je interesantna, bitna a  do sada ne ispričana do kraja.
Sa druge strane na eknomskim tržištima i berzama, neumoljivo se nastvlja proces zatezanja kamata. U Italiji se opet poečlo  sa pričom o očiglednim problemima na ovu temu. Poenta svega nije priča već momentalni skok kamata koje Italija sada mora da plaća. Takođe je tačno da je čak i Amerika počela da oseća taj problem, zbog toga što su npr. objavili da će njihova kamata na ukupni dug već za dve godine prešišati sve godišnje troškove!
Ta zapanjujuća činjenica vrlo jasno pokazuje stanje svetskog  duga i poziciju SAD. Čisto da pomenemo, njihova neverovatna cifra ukupnog duga objavljena je ovih dana, ona iznosi 2.150 milijardi dolara!!
Ne treba biti veliki ekonomski stručnjak  da bi video kako će sve to da se završi. O tome počinju da pričaju i najzagriženiji ekonomisti u SAD. Videćemo kad i za koje vreme će tržišta novca i kapitala izaći  iz uljuljkanog finasijskog transa  i monetarne narkomanije i da prihvate ovu  očiglednu činjenicu.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve