Ekonomija
12.12.2017. 17:53
DR Borislav Agapijev

BITKOIN SE GURA U REZERVE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bitkoin i ostale kriptovalute sa sadašnjim cenama počinju da ulaze u konverzaciju, kako se to lepo kaže u otmenim krugovima. Kuda i čemu će ta konverzacija voditi, tek će se videti

Gledajući unazad, na prošlo leto 2017, koje deluje kao neka daleka i mirna prošlost u vezi sa bitkoinom i kriptovalutama, burne avanture u novembru i decembru daju utisak nekontrolisanih grčeva. Jedino što su ti grčevi manje-više svi naviše tako da se manija nastavlja po celoj planeti.

Pre tri meseca, 12. septembra, Džejmi Dimon, CEO JP Morgan, jedne od najvećih i najpoznatijih investicionih banaka, javno je rekao s velikom fanfarom da je bitkoin „prevara koja se neće završiti dobro" i da će svako ko se bavi bitkoinima u JP Morgan biti momentalno izbačen. Njegova dramatična izjava je odjeknula po celom svetu, što je očigledno bio i cilj.

U roku od nekoliko dana bitkoin je pao sa 4.800 na 3.500 dolara, što je odmah izvuklo iz hibernacije gomile oportunista da momentalno proglase da je priča s bitkoinom i kriptovalutama završena, s diskretnim aluzijama da je to zasluga gospodina Dimona.

Stvari su se malo drugačije odvile - da ubacimo dozu sarkazma i ironije - pošto cena od 3.500 dolara za jedan bitkoin deluje neverovatno komično kada se 11. decembra bitkoin menja po kursu od 17.000 dolara! Nema potrebe pominjati kako izgleda prošla prognoza iz sada davnog septembra u svetlu petostrukog porasta.

U haosu vesti i groznice generisane takvim neobuzdanim porastom cena, lako je prevideti i ignorisati druge aspekte, koji su u stvari i bitniji. Neobuzdanih manija na berzi bilo je u istoriji i ranije, počevši od lala u Holandiji u 17. veku, gde je na vrhuncu mogla da se kupi cela kuća za jedan tulipan, do čuvene Kompanije Južnih mora u Engleskoj, manje od sto godina kasnije, gde je cela priča bila toliko besmislena da je kompanija odbila da kaže bilo šta o tome čime će se baviti i u šta ulaže. Čak je i Isak Njutn, jedan od najvećih matematičara i fizičara u istoriji, izgubio veliki deo svoga bogatstva u toj maniji, posle čega je dao čuvenu izjavu: „Ja mogu da izračunam kretanja nebeskih tela, ali ne i ludila rulje".

Po sadašnjim cenama, bitkoin je prešao u ozbiljne vode, što se ne pominje mnogo u finansijskoj štampi. Na primer, neko može da kaže da je bitkoin skočio 17 puta samo 2017, pa zašto ne bi mogao tako i u 2018? Postoji veoma jasan odgovor zašto ne, ali to nije tema o kojoj se priča među džentlmenima, kako kažu na zapadu. Po današnjoj ceni od 17.000 dolara, ukupna vrednost svih bitkoina je blizu 300 milijardi dolara. Ukoliko bi skočio još 17 puta, tada bi ukupna tržišna vrednost bila više od pet hiljada milijardi (triliona) dolara!

Na prvi pogled, ta brojika deluje besmisleno velika, međutim, postoje reperi i mere kao što je, npr., činjenica da je ukupna količina svih dolara i evra u opticaju pre velike finansijske krize 2008. bila upola manja! Iz te perspektive postaje jasno da bitkoin i kriptovalute neće preći u domen triliona, tj. hiljadu milijardi tek tako.

Drugi primer gde se trilioni koriste kao mera jesu svetske državne rezerve. Kina ih ima najviše, trenutno oko 3.100 milijardi dolara, mada je pre nekoliko godina imala čak 4.000 milijardi. Kina je, kao i ostale zemlje, pre više godina rekla da više nema potrebe i smisla gomilati dolare. U modernom finansijskom svetu već duže vreme postoji nestabilna ravnoteža, gde se dosta igrača, uključujući i saveznike SAD, ne oseća toliko komforno da gomila samo dolare i dolarske instrumente u svojim rezervama.

U svetu finansija čuvena je izjava Džona Konelija, koji je bio teksaški političar i ministar finansija u Niksonovoj administraciji, a koji je rekao Francuzima: „Dolar je naša valuta, ali vaš problem" u vezi s njihovim gomilanjem dolara zbog neprestanih američkih trgovinskih deficita. Danas, posle 45 godina, njegova izjava je još i te kako aktuelna pošto je teza uvek bila da izbora nema i da ne može da ga bude.

Bitkoin i ostale kriptovalute sa sadašnjim cenama počinju da ulaze u konverzaciju, kako se to lepo kaže u otmenim krugovima. Kuda i čemu će ta konverzacija voditi, tek će se videti, što će biti tema jednog od sledećih članaka...

NE PROPUSTITE:

KRIPTOVALUTE: Da li je dolar na samrti?

INTERVJU, BORISLAV AGAPIJEV, IT STRUČNJAK: Gugl, Tviter i Fejsbuk napravili su klinci

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve