Ekonomija
15.07.2018. 14:51
DR Borislav Agapijev

DR BORISLAV AGAPIJEV: Čeka se kineski odgovor

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prošle nedelje svetska tržišta kapitala, sasvim mimo logike i očekivanja, nastavila su sa bezbrižnim poslovanjem po sistemu: nema problema, sve će da bude u redu. Američki reprezentativni indeks berze S&P500 opet je na nivou od oko tri odsto ispod najvišeg nivoa u istoriji, što je neverovatno pošto se ozbiljni problemi širom sveta ubrzano i, reklo bi se, nekontrolisano samo gomilaju i slažu. Počevši od trgovačkih ratova koji potresaju svet - a o tome ćemo nešto kasnije - preko neumoljivog rasta kamata, indikacija da se inflacija ponovo budi, veoma visokih cena kuća, koje su, istina, u nekim delovima Sjedinjenih Američkih Država već počele da padaju... Bezbrižno ponašanje ovog tipa na berzama kapitala nije neviđeno, ali zna i te kako da se pretvori u fazu gde su ovakvi nerazumni kontraperiodi izgovor da se istresu iz gaća sitni špekulanti koji se klade da će brzo uslediti korekcije moćnih vlasnika kapitala i centralnih banaka, što po njihovom mešetarskom tumačenju najavljuje novo zlatno doba.

Međutim, iskustvo nas podseća da su to uvek bili samo fenomeni jer tržište nemilosrdno kažnjava nepoštovanje logike i interesa kapitala, a i mnogo košta održavanje i levitiranje takvih falš pozicija. Sadašnje vreme je fenomen zbog toga što naizged deluje da će se iracionalno ponašanje nastaviti unedogled. S te strane podseća na početak 2000, kad je izgledalo da će dotcom manija biti beskonačna finansijska nirvana, da će vreme neprikosnovenog liberalnog kapitalizma trajati do beskraja... Znamo šta se desilo nekoliko meseci kasnije, u martu 2000, kada je počeo dotcom krah. Pobornike sadašnjeg statusa kvo, koji misle da će ipak sve samo po sebi trajati i da je opet došlo vreme dugoročnog mira na berzama, neumoljivo upozorava podizanje interesnih stopa i to što kamate i dugovi iz dana u dan rastu. Što garantuje da će biti nasilnog trežnjenja. Da smo na putu ozbiljnih izazova, upozoravaju nas i aktuelni suludi trgovinski ratovi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Predsednik SAD Donald Tramp je objavio listu od 200 milijardi dolara vredne kineske robe u Americi na koju će biti stavljene tarife od 10 odsto. Ova odluka podrazumeva totalnu eskalaciju neizvesnosti i nepredvidivih posledica, pošto će se sonda kaznenih tarifa odnositi na skoro polovinu sve robe koju Kina izvozi u Ameriku! Deluje potpuno neverovatno da Kina nije odmah odgovorila recipročnim merama na američke izvozne artikle. Takođe, treba uzeti u obzir da Kina ima mnogo širi arsenal mogućih recipročnih odluka koje može da povuče. Recimo, američka automobilska kompanija „Dženeral motors“ pravi najveće profite i prodaje u Kini. Da ne pominjemo „Epl“, koji generiše oko 40 odsto prihoda odatle. Razni zvanični i nezvanični izvori iz Kine su više puta pominjali da postoje i druge mere tipa prodaje američkih obveznica, što bi odmah dovelo do još većeg rasta kamata u SAD i ostaku sveta. Cela fešta na berzama, koja traje decenijama, u stvari je posledica istorijski niskih kamata. Njihovo dizanje izazvaće neverovatne lomove.

U ovoj rečenici se možda i krije objašnjenje ovako nepredvidivih i potencijalno katastrofalnih ponašanja. Posledice su potencijalno toliko loše da tržišta i berze nisu u stanju da prihvate na bilo koji način i najmanju mogućnost da takve lude stvari mogu da se dese. Druga runda trgovinskih ratova između Amerike i Kine pokazuje da su se tržišta kapitala i velike berze malo preračunala, da masa ludosti i gluposti i te kako može da se dogodi u njihovom dvorištu. U svakom slučaju, rezultate ćemo videti veoma brzo pošto će Kina doneti neke odluke, što je i logično, a na to smo i navikli. Praktično to Kini jedino i preostaje, njen odgovor doneće nove nestabilnosti na tržištima kapitala, a bilo kakva druga reakcija bila bi tumačena kao znak njene slabosti i poraza.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve