Ekonomija
16.10.2017. 12:24
R.E.

ELEKTROPRIVREDA SRBIJE: Rezultati pokazali snagu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ovo je jedan dobar sistem u kojem je sve utegnuto i kvalitetno balansirano: od proizvodnje, preko prenosa, do distribucije električne energije, ocenio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije

Zaposleni u „Elektroprivredi Srbije" uspešno su se izborili sa svim izazovima u teškom periodu i ovo će biti jedna od najboljih godina za njih po svim parametrima, ocenjeno je na svečanoj sednici Nadzornog odbora EPS-a povodom obeležavanja 6. oktobra, Dana EPS-a.
Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, tom prilikom zahvalio je svim zaposlenima u najvećoj srpskoj energetskoj kompaniji i čestitao im na vrednom i predanom radu.
- Ovo je godina u kojoj smo pokazali koliko je EPS stabilna, žilava kompanija, koja se bori svaki dan i na kraju prevazilazi sve izazove. Imali smo težak i neprijatan prvi kvartal, u kojem smo se suočili sa izazovima iz klimatskih i tehnoloških razloga, ali smo to uspešno prevazišli i rezultati pokazuju da će ovo biti jedna od boljih godina za „Elektroprivredu Srbije". U prvih devet meseci proizvedeno je za 633.000 tona uglja više nego u istom periodu 2016, a proizvodnja otkrivke u RB „Kolubara" veća je za šest odsto - rekao je Antić.
Ministar je odbacio kritike analitičara iznete bez osnova i poručio da EPS spremno ulazi u predstojeću zimu.
- Nije lako biti deo EPS-a jer ste stalno pod kritikom javnosti kao kompanija od koje se uvek očekuje najviše. Dobronamerne i opravdane kritike motivišu da ostvarujemo još bolje rezultate, ali imamo profesionalne analitičare koji iznose nejasne podatke i unose blagi nemir među građane izjavama o loše dimenzioniranoj proizvodnji. Želim da kažem svim građanima Srbije da ćemo potpuno spremni ući u ovu zimu, u svim elektroenergetskim kompanijama, uključujući EPS, i nema potrebe da bilo ko unosi nemir među građane. Ovo je jedan dobar sistem u kojem je sve utegnuto i kvalitetno balansirano: od proizvodnje, preko prenosa, do distribucije električne energije, i nema razloga za brigu - istakao je Antić.
Milorad Grčić, v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije", čestitao je svim zaposlenima Dan EPS-a i istakao da je na rudarima, monterima, inženjerima i rukovodiocima u kompaniji da sačuvaju i modernizuju ono što su uradile prethodne generacije.
- O dobrim rezultatima govori i to što je EPS na najnovijoj listi top 100 kompanija u jugoistočnoj Evropi na sedmom mestu, a prošle godine bio je na 19. poziciji - rekao je Grčić. On je dodao da su nagrade „Đorđe Stanojević" povodom Dana EPS-a dodeljene onima koji ih stvarno zaslužuju i naglasio da EPS ne zaboravlja ljude koji su u svom radnom veku prednjačili da učine nešto dobro za EPS, a time i za državu Srbiju.
Profesor dr Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora JP EPS, rekao je da je gradnja elektrana početkom 20. veka bila podsticaj industrijalizaciji Srbije i izrazio očekivanje da će modernizacija EPS-a biti osnova za dalji ekonomski razvoj Srbije.
Povodom Dana EPS-a uručena su priznanja „Đorđe Stanojević" za doprinos razvoju elektroprivrede u Srbiji. Za višedecenijski uspešan rad i doprinos u oblasti elektroenergetike nagrađeni su Zoran Božović, dr Dušan Čomić, Slobodan Kujović, Milan Kovačević i posthumno Milenko Vulićević.
Dan EPS-a obeležava se 6. oktobra kao sećanje na početak rada prve javne elektrane u Srbiji 1893. godine, koja je napravljena u Beogradu, na Dorćolu. Najzaslužnija ličnost za uvođenje električne energije u Srbiji i podizanje centrale na Dorćolu bio je profesor Đorđe Stanojević. Zato i najviše priznanje „Elektroprivrede Srbije" nosi njegovo ime. Od 1995. godine povelja sa plaketom „Đorđe Stanojević" dodeljuje se pojedincima i privrednim društvima koji su doprineli elektrifikaciji i razvoju elektroprivrede.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve