Ekonomija
23.12.2017. 12:48
R.E./Forbes

FORBSOVA ANALIZA STRMOGLAVOG PADA BITKOINA: Ovo je šest mugćih objašnjenja sunovrata kriptovalute

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sve do juče činilo se da je kriptovalutama, prevođenim Bitkoinima, samo nebo granica. Svake nedelje kriptovalute su obarale rekorde, da bi iznenada svih 20 najvećih kriptovaluta ostvarilo svoj apsolutni rekord, a onda je usledio strmoglavi pad.

To se posebno odrazilo na Bitkoin koji je sa 15.000 dolara vrednosti, pao na 11.500 dolara, a onda principom snežne kugle usledio i pad svih većih kriptovaluta. Ukupno tržište kriptovaluta tako je palo sa 617 milijardi dolara na 478 milijardi.

Bitkoin je još u nedelju vredio vrtoglavih 20 hiljada dolara. Stoga se mnogi pitaju što je dovelo do takvog masovnog pada, a magazin Forbes je već izneo šest mogućih objašnjenja.

1. Vreme je za trošenje

Možda zvuči pomalo neozbiljno kao objašnjenje, ali ovo je ipak vreme božićnih i novogodišnjih praznika, period poznat kao nepovoljan za štednju i ulaganje. Dobar deo učesnika na tržištu kriptovaluta su finansijski špekulanti, a kraj godine je uobičajeno vreme kada ova vrsta investitora odluči unovčiti svoju zaradu, odnosno prodati kupljeno.

2. Prezasićenost altkoinima

Nakon početnog uzleta Bitkoina, glavni dobitak vrednosti na tržištu kriptovaluta ovog meseca bio je u altkoinima kao što su Cardano, Qtum, Ripple, TRON i Verge. Ove su se kriptovalute pokazale privlačnom opcijom za investitore koji su se želeli pomeriti od Bitkoina, ali to je možda rezultovalo destabilizacijom tržišta Bitkoinom - koja je opet dovela do destabilizacije ostatka tržišta.

3. Konfuzija sa Bitkoin kešom na Koinbazu

Koinbaz, najveća svetska menjačnica kriptovaluta, objavila je u utorak da će uvesti novu varijantu Bitkoina, Bitkoin keš, na svoju platformu, ali trgovanje je odmah zaustavljeno zbog sumnje da su zaposleni imali privilegovane informacije. Iako je trgovanje narednog dana nastavljeno, zbrka i nestabilnost ove kriptovalute možda je odvratila deo kupaca.

4. Manipulacija tržištem

Moguće je i da se radi o zlonamernoj manipulaciji: kako je Blumberg nedavno saopštio, grupa od nekih 1000 investitora poseduje 40% svih Bitkoina. To znači da, ako barem deo ovih investitora, poznatih kao “kitovi”, radi zajedno, može manipulisati tržištem po želji - na primeri, stvoriti privid masovne kupovine kako bi umetno naduvali vrednost Bitkoina, pre nego što sami masovno prodaju svoje.

5. Hakovanje i regulacija

Youbit, popularna južnokorejska menjačnica, zatvorena je 20. novembra nakon što ju je navodno hakovala Severna Koreja i ukrala joj 17% ukupne imovine. U SAD-u je Povereništvo za berzu i vrednosne papire suspendovalo trgovanje u Cripto Komapniji zbog sumnje na manipulaciju berzom. I to je možda prestrašilo potencijalne i postojeće investitore.

6. Balon je bio stvaran i kripto-zima dolazi

Moguće je da je sve navedeno dovelo do pucanja “balona” na koji mnogi upozoravaju mesecima. Ipak, argument protiv teorije o “kripto-zimi” je taj da je ovakvu nestabilnost Bitkoin imao i tokom čitave godine, kao i ranije. Dosad smo već naučili da se Bitkoin uvek oporavi i da potražnja za decentraliziranom valutom i blockchain tehnologijom neće proći tek tako, piše Forbes.

NE PROPUSTITE:

LOŠA SEDMICA ZA NAJPOZNATIJU KRIPTOVALUTU: Bitkoin danas vredi manje od 13.000 dolara

KRIPTOVALUTA NEZADRŽIVO RASTE: Na ovaj način Severna Koreja se najviše bogati trgovinom bitkoinom

BITKOIN SE GURA U REZERVE

BITKOINI POSTALI OPSESIJA SRBA: U Srbiji 10.000 ljudi trguje ili rudari sa kriptovalutom

KRIPTOVALUTE: Da li je dolar na samrti?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve