Ekonomija
13.10.2018. 13:45
DR Borislav Agapijev

KAMATE ŠOKIRALE BERZE KAPITALA: Posle strmoglavog pada usledio nagli skok

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ove sedmice se to definitivno promenilo u Sjedinjenim Američkim Državama gde je desetogodišnja obveznica skočila više od 3,23 procenta, što je najveći nivo od 2011. Ovaj skok je generisao šok na berzama kapitala, zbog kojeg su one padale nekoliko dana uzastopce, sa kraćim kilavim prekidima. To je takođe posebno čudno pošto su manje-više svi učesnici na tržištu novca i kapitala u iščekivanju bonusa i daljeg prazničnog skoka očekivanog za kraj godine. Da ne govorimo o masi njih koji su smatrali da kamate više nikada neće porasti zbog enormnih dugova u svetu

Ova sedmica počela je burno sa naglim skokom kamata, najvećim u periodu od skoro poslednjih deset godina! Mi smo već u više navrata pričali o tome koliko su kamate i obveznice ključne u svetu kapitala. I ranije je bilo određenih finti, odnosno privremenih kamatnih skokova koji su se brzo smirivali, dozvoljavali su da se nastavi veselje na berzama i tržištima kapitala.

Ove sedmice se to definitivno promenilo u Sjedinjenim Američkim Državama gde je 10-godišnja obveznica skočila više od 3,23 procenta, što je najveći nivo od 2011. Ovaj skok je generisao šok na berzama kapitala, zbog kojeg su one padale nekoliko dana uzastopce, sa kraćim kilavim prekidima. To je takođe posebno čudno pošto su manje-više svi učesnici na tržištu novca i kapitala u iščekivanju bonusa i daljeg prazničnog skoka očekivanog za kraj godine. Da ne govorimo o masi njih koji su smatrali da kamate više nikada neće porasti zbog enormnih dugova u svetu.

Sadašnji nivoi rasta kamata većih od tri odsto u SAD su samo početak pošto je FED (centralna banka SAD) jasno najavila da će nastaviti da ih diže i cele sledeće godine, pa i kasnije, a da ne pominjemo još jedno povećanje koje se očekuje za decembar. Ovi nivoi su sada druga priča za sve dužnike na planeti, počevši od vlade SAD koja je objavila svoj dug od 21.500 milijardi dolara (!). Odmah se sve to prenelo i na Italiju koja već mora da plaća mnogo veću kamatu, a glavnica ostaje da stoji u mestu. Sada je već jasno čak i promoterima statusa kvo i beskonačnog rasta i gomilanja dugova da će nešto da pukne, što je istovremeno i upozorenje sa njihove strane, ne samo od kritičara koji su na ovo što se događa dugo upozoravali. Ali stare navike teško prestaju, naročito na kraju pijanog veselja i robo-algoritmi koji vladaju Volstritom pokušavaju feštu nekako da nastave. To će ići sve teže pošto će morati da ubacuju naštampane ali i njihove pare, koje će im propasti ukoliko i ostali ne prihvate ovu spasilačku praksu, a da ne pričamo o mudrijim mešetarima koji će njihovo pumpanje iskoristiti da se iskeširaju prodajom svojih pozicija i ostavljanjem brige nekom drugom.

Svetska orgija dugova, kojoj je to pravo ime, traje već više od 37 godina, od davne 1981. kada su kamate u SAD bile sada nezamislivih 18 odsto! Od tada smo neprestano bili u režimu stalnog postepenog pada koji je rasplamsavao strah dužnika cele planete. To je sada probijeno. Tek sada će početi da se viđa ko te dugove može ili ko uopšte ima nameru da ih vraća. Broj istih je mnogo manji nego što se misli. Takođe će se videti kada se obelodani ko su ti jadnici koji će nastaviti da plaćaju dugove, a koji od dugova neće biti u režimu naplate. Ono što većina na Zapadu ne zna, a i oni koji znaju vole da se prave da to nije tako, jeste da je svako bogatstvo u modernom finansijskom sistemu nečiji dug.

Prebijanje mase dugova koji ne mogu da se naplate će takođe biti spoznaja mase navodnih bogatstava koja u stvari ne postoje. Počeli smo da ulazimo u fazu u kojoj će se raspoznati ko će sve biti zahvaćen ovim vrtlozima i virovima rasta kamata i dugova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve