Ekonomija
22.12.2018. 13:53
DR Borislav Agapijev

NAJGORI DECEMBAR OD VELIKE DEPRESIJE 1930. Umesto praznične atmosfere na Volstritu zabrinutost i strah

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ono što veoma iznenađuje posmatrače i učesnike na berzama, a naročito "bikove" na Volstritu je da je kraj godine malte ne uvek tradicionalno bio dobro vreme, kada se očekuje da smirenija praznična atmosfera sa manjim volumenom transakcija i tradicionalnim nadama za bolju sledeću godinu treba da  proizvedu rast tržista u decembru i da donesu takođe tradicionalne bonuse za finasijske igrače. Ova godina se pokazuje kao neprijatno iznenađenje i sada smo na putu da decembar 2018. bude najgori decembar po rastu tržita od Velike depresije 1930-ih!

Ove nedelje na berzama novca i kapitala aktivnosti i  trendovi su bili umiren - blago pesimisticki, što je  trend u kojima su već mesecima. Ono što veoma iznendajuje posmatrače i učesnike na berzama, a naročito "bikove" na Volstritu je da je kraj godine malte ne uvek tradicionalno bio dobro vreme, kada se očekuje da smirenija praznična atmosfera sa manjim volumenom transakcija i tradicionalnim nadama za bolju sledeću godinu treba da  proizvedu rast tržista u decembru i da donesu takođe tradicionalne bonuse za finasijske igrače. Ova godina se pokazuje kao neprijatno iznenađenje i sada smo na putu da decembar 2018. bude najgori decembar po rastu tržita od Velike depresije 1930-ih!

Bikovima na tržištu i raznim ostalim promoterima statusa-kvo, koji uvek proklamuju kako je sve divnio krasno i, kao uvek, treba samo da se kupuje, naravno uzimajući kredite, zbog toga što je ekonomija stabilno solidna, a sve ostalo šokantno. To se sve potpunio kosi sa proklamacijama kako  su tržišta radne snage veoma tesna zbog istorijski niskih stopa nezaposlenosti i kako navodno zbog toga centralne banke dižu kamate. Nije velika tajna da se mase ne slažu sa takvim ružičastim pričama ali to je diskusija za drugu priliku. Poenta je da je ovaj hladan tuš debelo registrovan od strane "bikova" i oni su navodno u čudu šta se dešava i ko je ugasio svetlo!

Kao što smo  više puta do sada pisali, pa vam je već poznato šta je to što je premenlo situaciju i poremetilo prazničnu atmosferu. Taj glavni elemenat je stalna kampanja dizanja kamata od strane Američkih Federalnih rezervi, odnosno njihove  centralne banke, a i blažih proklamacija drugih centralnih banaka, koji ili kažu ili već pokušavaju da ih slede.

Ova akcije nije ostala neprimećena od strane predsednika Trampa, koji počinje sve jasnije i glasnije da se žali da Americki FED traba da prestane sa stalnim zatezanjem i prestankom "točenja pića". Dosadašnje posledice, kao i potencijalne buduće mnogo teže. počinju da izbijaju u prvi plan. Cela situacija je malo zategnuta, pošto centralne banke  navodno imaju nominalnu nezavisnost od državnog mešanja, mada je uvek bilo kritičara koji kažu da je to manje-više fikcija i da treba da se prestane sa takvim foliranjem, odnosno da centralne banke moraju da slušaju državu i vladu. To je poenta diskusije i žalbi predsednika Trampa na njihovu centralnu banku.

Da napomenemo, ovo možda deluje apstraktno i udaljeno od svakodnevnih problema. U Srbiji recimo, to nije baš tako. Rast tržišta većć skoro deceniju je ono što je dovelo do stvaranja i plasiranja kapitala na tržitu u razvoju gde Srbija ima pozitivan bilans gde kapital ulazi u trgovinski bilans zemlje na polju informatike je vrlo pozitivan,gde se  profiliše kao vrlo jak igrač koji ima dosta toga da ponudi. To je razlog za ulazak stranih firmi i stranog kapitala. Vrlo je bitno shvatiti i spoznati šta u stvari utice na takve pozitivne tokove a ne da ih prihvatamo kao  nekakvu slucajnost ili da su to fenomeni koji su tek tako pali sa neba.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve