Ekonomija
01.03.2018. 15:49
R. E. i Rade Jerinić

OD KOMERCIJALNE BANKE OSTAĆE SAMO DUGMIĆI

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Komercijalna banka, čijih je 40 odsto akcija i dalje u vlasništvu države, angažovala je tokom 2017. godine samo za PR u inostranstvu firmu „Kreab" iz Brisela za 85.000 evra, dok se protiv nje istovremeno vodi sudski postupak u kome akcionari potražuju 12 miliona evra

Komercijalna banka je u 2017. godini nastavila pozitivne trendove u poslovanju i zabeležila na kraju godine dobitak pre oporezivanja u iznosu od sedam milijardi i 187 miliona dinara, odnosno oko 61 milion evra. Ostvarena dobit dolazi kao rezultat unapređenog kvaliteta kreditnog portfolija, rešavanja loših plasmana iz ranijih perioda u skladu sa novim regulatornim okvirima, rasta operativne profitabilnosti, racionalizacije i unapređene efikasnosti usluga. Usvojenim biznis planom je planirano da se ovako pozitivni trendovi u poslovanju Komercijalne banke nastave i ove godine", navodi su iz očiglednog promotivnog teksta ove banke objavljenog pre svega nekoliko dana u domaćim medijima.

Kad, međutim...
Ipak da nije sve ovako ljubičanstveno pokazuje dokumentacija Komercijalne banke, u koju je „Ekspres" imao uvid, a koja je 1. februara 2018. nakon odobravanja na sednici Upravnog odbora banke (održane u decembru 2017) dostavljena Sektoru za finansijski sistem. Iz nje se jasno vidi da je za sektor marketinga određen budžet od ukupno 336,7 miliona dinara (tri miliona evra), a od čega je samo za agenciju „Kreab AB" iz Brisela, koja se bavi finansijskim i korporativnim planom, planiran izdatak od čak 10,05 miliona dinara (oko 85.000 evra)! Međutim, kako se navodi u dokumentu, u izveštaju NBS o sprovedenoj kontroli upravljanja bankom konstatovano je da u slučaju angažovanja agencije „Kreab" nije dokumentovano obrazloženjem zahteva za nabavku usluge ove agencije koje se poziva na saglasnost akcionara za angažovanje pomenute agencije.

U izveštaju se takođe navodi da je prema pojašnjenju banke, dil sa ovom agencijom iz Brisela banka sklopila na lični zahtev sada već bivšeg predsednika Izvršnog odbora Aleksandar Pikera. Uprkos tome, saradnja sa istom agencijom planirana je i za tekuću godinu, što otvara pitanje netransparentnosti u trošenju novca banke.

Iako prema statutu banke iz 2015. godine Izvršni odbor donosi odluku o raspolaganju, kupovini ili uzimanju u zakup bilo kog osnovnog sredstva jednim ili nizom povezanih pravnih poslova u dinarskoj protivvrednosti do 10 miliona evra, postavlja se pitanje zbog čega banka za potrebe PR usluga u inostranstvu angažuje agenciju iz Brisela i to u trenutku kada je Izvršni odbor banke faktički obezglavljen. Naime, Piker je sa mesta predsednika Izvršnog odbora banke otišao u septembru 2017. godine zbog navodnog neslaganja sa državom Srbijom oko svoje planirane poslovne strategije, iako je na to mesto doveden kako bi pripremio banku za predstojeću privatizaciju. Tek krajem januara ove godine mediji su objavili vest da će njegovu funkciju preuzeti Vladimir Medan, nekadašnji prvi čovek Erste banke i „Basler osiguranja" iako to još uvek nije zvanično potvrđeno, budući da ni na sajtu Komercijalne banke nije naveden novi šef IO, već samo Slađana Jelić kao zamenica predsednika.

Povodom ovih navoda iz Komercijalne banke su nam saopštili da iz tehničkih razloga ne mogu da nam dostave odgovore na pitanja do zatvaranja ovog broja, ali su nam dali čvrste garancije da ćemo ih dobiti tokom narednih dana. Odgovore na pitanja o kakvom se tačno ugovoru radi i na čiji zahtev je saradnja dogovorena, nismo dobili ni od belgijske agencije „Kreab".

Logika - gubi da bi dobio
- Vlada je 2012. odlučila da kupi akcije u vrednosti od 100 miliona evra i na taj način dokapitalizuje Komercijalnu banku. To je bio deo ugovora na koji se prethodna izvršna vlast obavezala kod Evropske banke za obnovu i razvoj
- Mediji su 2015. pisali da je bivše poslovodstvo banke sa tadašnjim predsednikom IO Ivicom Smolićem navodno predstavilo 2014. kao veoma uspešnu godinu s dobitkom od 4,8 milijardi RSD, iako su je zapravo završili s manjkom od oko 1,6 milijardi RSD
- Aleksandar Piker je decembra 2015. preuzeo kormilo Komercijalne banke, i tada ne neobičan način opisao kako je banka završila godinu sa gubitkom: U to smo ušli svesno, jer bez čistih bilansa nema ni realnih planova za budućnost
- Inače, za kupovinu Komercijalne banke, prema pisanjima pojedinih listova u 2017. godini, bile su zainteresovane mađarska OTP banka, jedna turska banka, ali i biznismen Miodrag Kostić.

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa, koje je od petka na kioscima

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve