Ekonomija
07.08.2018. 13:16
Tanjug

RUŽIĆ: Južna Koreja uložila milion evra u elektronsku upravu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vlada Južne Koreje investirala je oko milion evra u podršku razvoja elektronske uprave u Srbiji, a u narednom periodu uložiće 200.000 evra u koncept pametnih gradova u Srbiji, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

On je zahvalio delegaciji Vlade Južne Koreje na pomoći koju ova država pruža Srbiji u procesu modernizacije i digitalizacije rada i istakao da je jedna od njegovih prvih aktivnosti na funkciju ministra bila potpisivanje sporazuma sa Nacionalnom agencijom za Informacione tehnologije Republike Koreje.

Ružić je naglasio da će u sledećoj fazi Koreja pomoći Srbiji u kreiranju koncepta pametnih gradova kroz projekat vredan 200.000 evra.

- Digitalizacija je među glavnim prioritetima naše vlade, a imajući u vidu da će do 2050. godine broj stanovnika u gradovima biti udvostručen, moramo da počnemo da razmišljamo kako da kao uprava radimo brže što je nemoguće bez uvođenja novih tehnologija - rekao je Ružić.

On je dodao da je samo kroz projekte sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Vlada Južne Koreje investirala oko milion evra u podršku razvoja elektronske uprave.

Ministar je podsetio da je otvaranjem Informatičko-pristupnog centra Nacionalna agencija za IT Južne Koreje omogućila da se više od 7.000 ljudi obučava na više od 200 treninga i radionica za manje od godinu dana, a potpisani su i memorandumi o saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom i Ministarstvom kulture i informisanja.

- Kroz projekat Volonteri Koreje održana besplatna letnja IT škola koju je uspešno završilo 700 polaznika ovog leta. Oni nisu učili samo programiranje, već i o korejskoj kulturi - rekao je Ružić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve