Ekonomija
15.04.2018. 15:10
DR Borislav Agapijev

SPECIJALNO ZA EKSPRES IZ SILICIJUMSKE DOLINE: I najlošiji kapital je mnogo bolji od nikakvog

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 I najlošiji kapital je mnogo bolji od nikakvog, kojeg nema u praznim kritikama. Ma koliko svi bili nezadovoljni sadašnjim tržištima, dok neko uman i vešt ne osmisli nešto drugo, ovo što imamo biće primarno i predstavljaće ključnu razliku u bogastvu bogatih i siromaštvu siromašnih

Svetske berze i tržista, prvenstveno u SAD ali i u svetu ove nedelje nastavile su sumanuto da  skaču i padaju kao loptica skočica, s tim što su apsolutni nivoi bili mnogo bliže dnu opsega trgovanja nego vrhu, koji je bio najveci ikada početkom februara ove godine. Drugim rečima, i pored ovakvih oscilacija, nivoi su niski i vrlo blizu probijanja ključne podrške višegodišnjeg bikovskog rasta na tržištima. Već smo treći put odskočili od 200-dnevnog pomerajućeg proseka S&P500, koji je oko 2580.  Svaki put kad je napravljen veliki skok naviše, blizu 2% ili više za dan,  bio je odmah presečen navodno iznenadjujućim negativnim vestima u vezi trgovinskog rata izmedju SAD i Kine.
Kažemo "navodno" zbog toga što takve vesti u stvari nisu nikakvo iznendjenje pošto je predsednik Tramp o tome naveliko pričo još pre izbora. Prenemaganje da je to odjednom šokantno ne deluje ubedljivo. Realno govoreći, takvo ponašanje, ili da kažemo foliranje , kako se kaže kod nas u žargonu, je prazan izgovor za prave probleme svetskih tržista.

Pravi problemi su neprestano zatezanuje finansijskih uslova na tržistima, preko povećanja kamata u SAD i pretnji da se isto ili nešto slično dogodi na ostalim trzistima. Terevenka mora da se privodi kraju i to je glavni razlog zašto su pijano veseli učesnici malo šokirani, takvim, njima neumesnim predlozima. Trežnjenje je zadnja neprihvatljiva ideja svoj toj pohlepnoj masi koja bi hteli da njihove akcije, sve bez razlike,  nastave da rastu - do beskonacnosit, neopterećeno takvim "sitnicama" kao što su realnost i trežnjenje.

Iz te perspektive, jasno se da vidi da smo još uvek daleko od nekog ozbiljnijeg osvesćivanja i da su igrači tek počeli da se opiru i bune posle "šamara i hladne vode" kojima  su počeli da ih zapljuskuju. Smatram da ne bi bilo  iznenađujuće da su sva ova talasanja i padovi tek početak, te da nas još veći padovi tek očekuju.
Da se podsetimo:Na sadašnjem nivou od oko 2650 S&P500 akcije na berzama su bile krajem  prošle godine, kada je tek usledio onaj  manijakalni skok u januaru 2018. od 200 poena. Ili da se setimo još one značajne nedelje  pred novembarsku pobedu predesednika Donalda Trampa na Američkim izborima, kad je indeks bio 2016 S&P500  neverovatno (niskih) 2080.
Berze bi trebalo da padnu skoro 30 odsto od vrha, ili više od 20 odsto od sadašnjih vrednosti  da bi smo se tek vratili na tadašnje vrednosti  koji se  onda smatrale visokim. Naravno bilo kakva priča o padu tog tipa je odmah presečena velikim urlicima i drekom da je tako nešto nemoguće i da nas može očekivati samo neumoljivo bolja budućnost.

Stvarnost će, kao i obično biti neumoljiva, oni nahranjeni velikim skokovima na berzi  očekuju da  vrednost akcija na berzama  i tržištu kapitala raste, međutim verujem da će biti malo drugačije.
Treba da napomenemo da je verovatno dobar broj posmatrača veoma iznendjen i šokiran ovako sumanutim oscilacijama, pa postavljaju  pitanje u čemu je poenta i da li je uopšte ima, ili je  sve pomenuto jedna poludela kockarnica. Tkava konstacija na prvi pogled ima smisla, ali je ipak površna. Prava poenta je da je poludeli, pomahnitali, neobuzdani, pijani i spekulativni kapital ipak KAPITAL i da se u tome suštinski razlikuje od drugih nepostojećih varijanti. Drugim rečima, i najlošiji kapital je mnogo bolji od nikakvog, kojeg nema u praznim kritikama. Ma koliko svi bili nezadovoljni sadašnjim tržištima, dok neko uman i vešt ne osmisli nešto drugo, ovo što imamo biće primarno i predstavljaće ključnu razliku u bogastvu bogatih i siromašnih. Ovu na prvi pogled očiglednu lekciju kritičari sadašnjeg sistema ne prihvataji, niti kapiraji, i zbog toga te njigove primedbe  i kritike ne menjaju stvarnost. Lažni kapital je neuporedvo bolji od nikakvog, i to je lekcija koja se  ponavlja već vekovima.

Kriptovalute su potencijalna geneza takve alternative, s tim što su one jos uvek daleko od toga pošto se ne bave konceptom kapitala nego se bave valutama. Sa te strane su tek prvi deo jednog velikog procesa. Takodje, to što su kriptovalute zanemarile koncept kapitala, sad im se  sveti zbog toga se veilki balon koji je naduvan upravo zbog tretiranja  kriptovaluta kao kapitala sada izduvava. Ali , kao što smo rekli, ta priča tek počinje, ovo je tek kraj prve  faze. Sledeća faza će iskočiti u  prvi plan kada se sadašnje trežnjenje posle nepredvidivih skakanja vrednosti kriptovaluta okonča.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve