Ekonomija
07.05.2018. 10:54
R.E/b92.net

STRAVIČAN SKOK: Nafta nikad skuplja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Cene nafte su na svetskim tržištima prošle nedelje porasle, dosegavši nove najviše nivoe od novembra 2014. godine.

Razlog za to je što SAD preti ponovnim uvođenjem sankcija Iranu, ali veći rast cena sprečilo je jačanja dolara i povećanje proizvodnje u SAD-u, prenosi Poslovni dnevnik.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje porasla 0,3 odsto, na 74,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 2,3 odsto, na 69,7 dolara.

Rast cena posledica je napetosti na tržištu dok se čeka odluka predsednika SAD-a Donalda Trampa o obnovi sankcija Iranu zbog nuklearnog programa.

Teheran je nakon ukidanja sankcija početkom 2016. godine ponovo preuzeo poziciju velikog izvoznika zahvaljujući sporazumu sa grupom uticajnih zemalja koji je predviđao ograničenje spornog nuklearnog programa.

Američki predsednik poručio je da neće produžiti suspenziju sankcija ako evropski saveznici do 12. maja ne isprave "strašne greške" u međunarodnom sporazumu.

"Očekivanja da će se SAD povući iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i da neće produžiti suspenziju sankcija drže cene nafte na oba tržišta blizu najvišeg nivoa u tri godine", tumači Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Evropski saveznici trebalo bi ove nedelje Trampu da dostave plan za spas sporazuma, ali paralelno pripremaju mere zaštite evropsko-iranskih poslovnih odnosa u slučaju da se Vašington povuče iz sporazuma.

Trgovci strahuju da bi se zbog sankcija ponuda nafte iz Irana mogla smanjiti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve