Ekonomija
31.03.2018. 09:20
DR Borislav Agapijev

VOLSTRIT I FEJSBUK: Sve zavisi od narednog finansijskog izveštaja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Fejsbuk mora da nastavi da povećava prihode i profite pošto Volstrit ne prihvata bilo kakve izgovore. Njih ne interesuju priče u javnosti, jedino su bitne pare. Zbog toga će sledeći finansijski izveštaj, za otprilike mesec dana, biti kritičan. Fejsbuk će dati sve od sebe da tada prijatno iznenadi i ponovo nametne narativ da je njihov rast neumitan. Koliko će se to pokazati tačnim u skorijoj budućnosti, za njih je egzistencijalno pitanje, što bi rekli filozofi.

Vrtoglavi padovi i skokovi na berzama i u svetu finansija se nastavljaju kao na novogodišnjem vašaru. To deluje zabavno i interesantno, jedino što je suviše blizu surove egzistencijalne realnosti i njene esencije, da je novac manje-više svugde, a naročito na tržištima i berzama religija.

Prošle nedelje su se desila dva velika talasa koja su poplavila „egzotična ostrva" biznisa: obnovio se pad na Američkoj berzi, i oborene su Fejsbukove akcije, koje i dalje padaju. U vezi s prvim, berza u SAD je pala prošlog četvrtka opet na oko 2580 za S&P500, što je bilo bivše dno od pre nekoliko nedelja i za celu krizu ove godine. Ponovni pad je uvek ozbiljna priča pošto probijanje nadole ima potencijalno katastrofalne posledice. Kao što smo već pisali u prethodnim člancima, poverenje u bolju budućnost nije samo usko povezano s novcem, ono jeste novac. Bilo kakvo uzdrmavanje tog poverenja naglim padovima je veoma ozbiljno, a naročito kad ponavljanje počinje da se odomaćuje.

U ponedeljak se opet desio veliki odskok od navodno magičnog 200-dnevnog proseka. Skok je bio veliki i jak - oko 2,7% - i odmah je izašla masa promotera optimizma s proklamacijama da je sve opet divno i da treba odmah masovno kupovati akcije. Koliko je to kratkoročan optimizam, tek ćemo videti, ali nema govora da je u veoma kratkom roku, od recimo nedelju-dve, panika presečena iako je verovatno skok privremen.

Takođe je jasno da je svo ovo cimanje veoma ozbiljno uzdrmalo poverenje, koje je u stvari poverenje u masu novca o kojoj se stalno priča. Postoje i mase nedopečenih učesnika na berzama koji već godinama nisu videli ništa drugo nego samo neprestane skokove i neobuzdanu pohlepu. Ovakve situacije su za njih veliki šok, tipa: ko je odjednom ugasio svetlo? Tek će se videti kako će sva ta rulja reagovati kad se pad nastavi, kad ogoli njihovu pohlepu i strah.

Kratkoročno, a i srednjoročno, kritično je da neki od sadašnjih skokova dostignu, a idealni i prebace prošli vrh na S&P500, koji je oko 2860. Ako on bude dostignut, duhovi pohlepe će opet podivljati i desiće se nova epizoda divljih skokova. Ukoliko se to ne desi, sva ova drmanja će potvrditi verovanja da se duhovi pohlepe odjednom pretvaraju u strah i paniku, koji mogu dovesti do još većih i nasilnijih padova. Videćemo uskoro.

Druga velika vest vezana je za Fejsbuk. O njihovom naglom rastu mnogo je pisano, a naročito posle njihovog katastrofalnog izlaska na berzu 2012. Međutim, ta frka je potrajala manje od godinu dana, kada se ispostavilo da je Fejsbuk u stvari jedna neviđena reklamna mašina koja kljuka oglase u neverovatnim količinama. Takvo trpanje je godinama dovodilo do izvanrednih finansijskih rezultata i enormnog rasta prodaje reklama i profita, koji su pretvorili mase na Volstritu u obožavaoce. Sve to idealizovanje nije skretalo mnogo pažnju na nezgodne detalje kao što je pitanje čije sve reklame oni objavljaju. To je sve ignorisano zbog takozvanog narativa uspeha, otelotvorenog u rastu na berzi.

U poslednje vreme je, na veliku žalost Fejsbuka, taj narativ nasilno promenjen, kada su mase odjednom počele da postavljaju pitanja šta se tu sve valja u okeanu reklama. I odgovori nisu naročito lepi, blago rečeno. U toj masi svega i svačega ima političkih dezinformacionih kampanja, neobuzdane prodaje privatnih podataka, profilisanja potencijalnih budala i naivaca kao potencijalnih žrtava raznih finansijskih šema i malverzacija itd. Tu su se umešali i političari, i sve to je potencijalno veoma loše, što se odmah odrazilo na Fejsbukove akcije. Pad ukupne kapitalizacije Fejsbuka na berzi, što je virtualna procena vrednosti svih akcija, odnosno celog Fejsbuka, u jednom trenutku iznosio je više od neverovatnih sto milijardi dolara. Kao što smo rekli u prošlim izveštajima iz Silicijumske doline, to je sve na prvi pogled na papiru i virtualno, ali je s druge strane to takođe slučaj i s manje-više svim novcem na svetu.

Panika je privremeno zaustavljena, a priča o Fejsbuku na berzi je odjednom dobila mnogo ozbiljniji ton. Najednom se pojavljuju mase navodno silno iznenađenih igrača kako je šokantno to što se radi. Nije u stvari toliko bitno ko je to znao, ali jeste veoma bitno koliko će ta neprijatna pažnja i fokus potrajati. Fejsbuk mora da nastavi da povećava prihode i profite pošto Volstrit ne prihvata bilo kakve izgovore. Njih ne interesuju priče u javnosti, jedino su bitne pare. Zbog toga će sledeći finansijski izveštaj, za otprilike mesec dana, biti kritičan. Fejsbuk će dati sve od sebe da tada prijatno iznenadi i ponovo nametne narativ da je njihov rast neumitan. Koliko će se to pokazati tačnim u skorijoj budućnosti, egzistencijalno je pitanje za njih, što bi rekli filozofi. Ili drugim rečima, tek treba da se vidi da li će rast neprestanog kljukanja reklamama moći da se nastavi tek tako.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve