Ekonomija
10.11.2018. 13:00
Dr Borisalv Agapijev

VRHUNAC ZALUĐENOSTI DŽEPNIM TEHNOLOGIJAMA: Tržišta su zasićena, opsesivno i nekontrolisano zavisno korišćenje mobilnih telefona štetno utiče na mlade generacije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Videli smo i finansijski izveštaj "Epla" koji je napravio veliko iznenađenje, zapravo šok, ne rezultatima, koji su bili dobri, već zbog objave da će prestati da izveštavaju koliko je prodato telefona u svakom kvartalu. To iznenađenje je u vidu neprestanog rasta proizvodnje i prodaje telefona nešto što je bilo neprikosnoveno kao okosnica telefonske mobilne revolucije na čelu sa "Eplom". Naravno, ta vremena su prošla i ta nova realnost se vidi u nekoliko pokazatelja - da su tržišta zasićena, svima je sve jasnije koliko opsesivno i nekontrolisano zavisno korišćenje mobilnih telefona ima štete na mnogo nivoa, uključujući socijalno, informaciono - u vezi s kvalitetom i vrstama informacija, obrazovno - površno i štetno utiče na mlade generacije...

Sezona objave finansijskih izveštaja i priča na Volstritu se približava kraju. Videli smo i finansijski izveštaj "Epla" koji je napravio veliko iznenađenje, zapravo šok, ne rezultatima, koji su bili dobri, već zbog objave da će prestati da izveštavaju koliko je prodato telefona u svakom kvartalu. To iznenađenje je u vidu neprestanog rasta proizvodnje i prodaje telefona nešto što je bilo neprikosnoveno kao okosnica telefonske mobilne revolucije na čelu sa "Eplom". Naravno, ta vremena su prošla i ta nova realnost je uveliko zavladala. Ta realnost se vidi u nekoliko pokazatelja - da su tržišta zasićena, a svima je sve jasnije koliko opsesivno i nekontrolisano zavisno korišćenje mobilnih telefona ima štete na mnogo nivoa, uključujući socijalno - na odnose u društvo, informaciono - u vezi s kvalitetom i vrstama informacija koje se šire, obrazovno - površno i štetno utiče na mlade generacije... Naravno, diktat Volstrita je da prodaja mora stalno da raste, tako da je jedini izvor rasta profita povećanje prosečne cene. Očigledno da još ima "Eplovih" obožavalaca koji su spremni da plate i više od hiljadu dolara za njihove najnovije telefončiće, ali je već sada jasno da će toj priči ubrzo biti kraj. Cela mobilna telefonska revolucija je bila zasnovana na grandioznim obećanjima da su to superkompjuteri u džepu koji će da promene svet. Oni jesu promenili dosta stvari, ali tek se sad postavlja pitanje da li su te promene bile nabolje. Sa te strane "Epl" će moći još neko kraće vreme da se "keša" na prodaju telefončića i za više hiljada dolara, ali prodaja po tim cenama stotinama miliona korisnika širom sveta neće biti moguća. Tu, naravno, ne pomažu ni tarife za uvoz robe iz Kine u SAD pošto je Kina veoma važno tržište "Epla".
"Epl" nije jedini tehnološki gigant koji je zatajio i promenio pesmu. Svi veliki giganti kao što su Gugl i Amazon, kao i Fejsbuk, pre su zatajili u njihovim finansijskim izveštajima koji su bili dobri, ali su rekli da u budućnosti taj neprestani rast ima da se uspori. To je nešto što ekipa sa Volstrita i "bikovi" ne žele da čuju, i malo su u šoku, pa se sada navodno nadaju da je to ipak neka šala i da će beskonačni rast prodaje da se nastavi ložeći životinjske nagone pohlepe. Da li će to da se desi, videćemo za tri meseca, posle bitnih božićnih praznika. Ceo ovaj proces je inače povezan sa temom o kojoj smo već dosta pričali, a to su obuzdavanje i nestanak životinjskih nagona na tržištu novca i kapitala, koji se neumitno gase zbog rasta kamata. Ta sila gura svoje i melje sve, i tek su vidljivi rezultati, kao što su i ova neprijatna iznenađenja sa proizvođačima novih džepnih tehnologija. To je tek početak pošto su tržišta još uvek veoma visoko, i nada, sada sve praznija, da će terevenka da se nastavi - još malo je prisutna.
Ali sada je sve to na izdisaju, sprema se jedno vrtoglavo cimanje nadole. To neće biti linearan proces i u ovakvim grčevima zna da bude kratkih epizoda i finti naglih cimanja nagore, da se istresu zadnji zaluđenici, da kupuju, oni koji misle da muzika još uvek svira. Ali te su epizode kratke, surova realnost se brzo vraća u prvi plan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve