FAKTOR KOJI TO VIŠE NIJE

FAKTOR KOJI TO VIŠE NIJE


Vojislav Šešelj je pred Drugostepenim većem Haškog tribunala osuđen na deset godina zatvora, čime mu je faktički pokriven pritvor u kojem je boravio jedanaest i po godina. Šešelj tvrdi da su ga osudili da spasu obraz, ali da će se on svakako žaliti

Posle izricanja presude lideru radikala Vojislavu Šešelju, u sedištu njegove stranke, u Magistratu, atmosfera kao u Šijanovim filmovima. Sedi ispod Čičine slike, na svom starom mestu, a najodaniji članovi posedali okolo i nasmejani gledaju u Voju kao u Boga. Sekretarica ga obaveštava da je stigao izvesni Šimpraga. Voja pita: „Otkud Šimpraga zna da sam ja ovde?”
Svi ćute.
„Ko je rekao Šimpragi gde?”
Niko ni reči.
„Znači, mi ovde imamo špijuna. A Šaroviću?”, obraća se zameniku predsednika stranke. Ovaj gleda u telefon, ne diže pogled.
Svi se smeju.
S troseda ustaje dobrodržeća dama, kaže, hoće Šešelju da čestita na pobedi. Pruža mu ruku, a Voja je upozorava: „Koja meni pruži ruku, ja joj odmah tražim još nešto”.
Ponovo smeh…

Seselj Presuda (6) foto Marko DjokovicNemaju na ovaj način nameru da ucenjuju Vučića, a ko zna za šta će ga sve ucenjivati. Sad mu je bar povodom ove presude laknulo
Zvoni mu non-stop telefon, ali neće da se javi, kaže, ima u tri i petnaest važan poziv i ide kući da spava. Pobedio je Hag, može mu se. Pitamo ga da li se oseća kao pobednik.
– Ja sam se od prvog dana odlaska u Hag osećao kao pobednik, i tako sam se i ponašao. Prvim svojim pojavljivanjem u sudnici ja sam pobedio Tribunal pošto sam tražio da skinu one inkvizitorske toge što su vas plašile, da obuku pristojna građanska odela.

A onim lizanjem tanjira?

– Lepo sam ih častio…

Drugostepena je odluka, kažete ovo veće Vas nikada nije videlo, pa o čemu je ono zapravo odlučivalo?

– Oni su odlučivali o političkoj težnji Amerike i Evropske unije da ja ipak budem kažnjen pa bar da se pokrije ono vreme koje sam tamo ležao ili najveći deo tog vremena. To je bio jedini cilj.

Ovo je, dakle, ekonomska presuda?

– Pa nije ekonomska, već presuda kojom su oni pokušali sebi da spasu obraz, a zapravo su se još više upetljali, novi skandal su napravili.

A da li ova presuda ima još neku konotaciju ako je smestimo u kontekst spoljnopolitičkih odnosa?

– Imalo bi to neku konotaciju da su me osudili na više od dvanaest godina pa da me traže nazad i da Vučića i njegov režim ucenjuju i zahtevaju da me isporuči. To bi onda za njega bila muka, a ne za mene, jer ja ne bih hteo da idem dobrovoljno.

Onda to možemo da gledamo i s druge strane, to znači da nemaju nameru da ga ucenjuju?

– Ne, nemaju na ovaj način nameru da ga ucenjuju, a ko zna na šta će ga sve ucenjivati. Sad mu je bar povodom ovoga laknulo.

Seselj Presuda (3) foto Marko DjokovicDa su me osudili na više od dvanaest godina i da su tražili da me isporuče, to bi onda bila muka. Ja u Hag ponovo ne bih išao dobrovoljno

Je li laknulo Srbiji i Republici Srpskoj?

– Ne znam što bi laknulo Srbiji i RS. Ja mislim da su i Srbija i RS svesne da ja nikakav zločin nisam izvršio i da nema osnova za osuđujuću presudu. A to što sam propagirao da Hrvati menjaju svoja imanja sa Srbima kako bi se olakšao položaj njihovim izbeglicama iz Hrvatske… Zašto niko iz Hrvatske nije osuđen za progon 600.000 Srba, niko nije osuđen, a mene osuđuju jer sam propagirao zamenu imovine. Nijedan Hrvat nije otišao a da mu je oteta imovina. Svi su prethodno zamenili imovinu i bolje prošli u toj zameni, gde je neuporedivo više proterano Srba iz Hrvatske nego što je Hrvata otišlo iz Srbije. I drugo, nemoguće je bilo da me osude za Hrtkovce. Tvrde da je to bio rasprostranjeni sistematski napad na civilno stanovništvo, a nije. Znate šta znači rasprostranjeni napad na civile, to znači da izvedete vojsku, da udarite artiljerijom i da strada veliki broj civila. Da sve mora da bude organizovano.
Seselj Presuda, Nemanja J (5)Dotukao sam ih već, ovo ih sad mrcvarim, ovo se sad iživljavam nad njima…

U toku suđenja, za slučaj Hrtkovci, šta je zaista dokazano?

– Sve sam razbio tamo neke lažne svedoke, neki su tvrdili da sam tražio da se pobiju deca iz mešovitih brakova, svašta je bilo tom prilikom.

Kakav Vam je osećaj bio dok ste pratili izricanje presude?

– Nisam ni gledao, rekli su mi posle… Nisam gledao.

Kako niste gledali, znači znali ste ishod?

– Pa znao sam… Ja sam ujutro gostovao na „Pinku“ i rekao da je moguće da izreknu osuđujuću presudu da bi pokrili ovo vreme koje sam tamo proveo, ali da osuđujuća presuda ne može biti pravno validna. Anglosaksonsko pravo kaže da ne može da se donese presuda osuđujuća i da se preinači pošto sam ja u prvom stepenu oslobođen. Znači, mogli su da ponište tu presudu i da vrate stvar na ponovno suđenje ili da je potvrde. Ja ću se na ovu odluku svakako žaliti.

Kome se Vi dalje žalite? Postoje li neki vanredni pravni lekovi?

– Ja prvo imam jedan generalni rok za podnošenje zahteva za preispitivanje. Zahtev za preispitivanje mogu podneti kad god hoću, a tužilaštvo samo u toku godinu dana. Ja ću to odmah uraditi. Vanredni pravni lek svakako postoji, a ovde pored toga mora postojati rok žalbe, jer je prvi put doneta osuđujuća presuda. Ona je za mene prvostepena jer sam tek po njoj osuđen. Svakako ću se žaliti.

I onda ih dotučete, mislimo na Tribunal?

– Dotukao sam ih već, ovo ih sad mrcvarim, ovo se sad iživljavam nad njima…

U toku je živa politička aktivnost oko Kosova. Sledeće pitanje koje će se otvorit je pitanje Republike Srpske?

– Režim u Srbiji kasni dosta u svojim potezima, trebalo bi što pre da odustanemo od ulaska u Evropsku uniju, da zahtevamo potpisivanje vojnog i političkog saveza sa Rusijom, ulazak u ekonomsku i carinsku uniju, ulazak u vojni savez sa OBKB i tražimo da Rusija uspostavi svoje vojne baze u Srbiji.

Preteraste…

– Zbog čega?

Mislite da to donosi neku stabilnost?

– Donosi sigurnost

Kako vlast može sad odjednom da okrene sve svoje dosadašnje političke odluke?

– Morala bi, nema druge. Vučić misli da će se oni predomisliti, Vučić misli da će oni promeniti mišljenje, Vučić misli da će se oni smilovati Srbiji i Srbima. Neće, mrze nas iskonski.

A Srbi na Kosovu?

– Jedini spas je savez sa Rusijom.

A Zajednica srpskih opština?

– Trebalo bi insistirati da se to realizuje, ali od toga očigledno nema ništa.

Od koga to zavisi, od međunarodnog faktora ili od ovih dole na Kosovu?

– Od međunarodnog faktora naravno, koji se sa nama poigrava jer nijedno obećanje i obavezu ne izvršava. A nas goni neprekidno da pravimo nove ustupke.

Briselski sporazum nema značenje?

– Nama ništa nije doneo, samo Šiptarima, a mi gubimo vreme.

Šta mislite, šta će se dešavati u Republici Srpskoj?

– Mislim da će rasti pritisak i na Beograd da pomogne, da doprinese da se RS uguši, da se obuče u unitarnu BiH.

A Dodika pokušavaju da sruše, rok im je do kraja ove godine da ga sruše. Ko će da ga zameni?

– Pa neko od srpskih izdajnika, kao onaj Dragan Čavić i slični. On je već jednom bio predsednik RS i napravio je velika zla srpskom narodu.

Kako gledate na nastojanja Beograda da zaštiti interese RS?

– Vučić to po mom mišljenju iskreno pokušava, ali dokle će biti u stanju ako on sam bude još više oslabljen.

Kako mislite još više oslabljen?

– Pa s jedne strane ga još više pritiska Zapad, a s druge ne traži snažniji oslonac u Rusiji.

A mislite da Rusija ne pritiska, nego samo Zapad?

– Rusija ga po mom mišljenju ne pritiska.

Kako ga pritiska? Nismo videli nijedan potez da ga pritiska, Rusija mu daje na volju da radi šta misli da treba da radi. Pa sigurno Rusija ima svoje interese?

– Rusija ima svoj interes da se vrati na Balkan i mi naš interes treba da uskladimo sa njihovim. Da ih dovučemo što pre na Balkan.

Ne vidite postojanje trećeg puta?

– To ne postoji, to je samo za idiote.

Opredeliti se moramo?

– Moramo, i to što pre.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar