STOGODIŠNJICA SMRTI MILUTINA BOJIĆA: Tokom kratkog života opevao stradanje srpskih vojnika

STOGODIŠNJICA SMRTI MILUTINA BOJIĆA: Tokom kratkog života opevao stradanje srpskih vojnika

Foto: Printscreen Youtube


Srpski pesnik Milutin Bojić, koji je čuvenom pesmom “Plava grobnica” ovekovečio stradanje srpskih vojnika tokom Prvog svetskog rata, umro je na današnji dan 1917. godine u Solunu.

Iako je živeo samo 25 godina, kao učesnik tadašnjih ratova, opisao je patnje srpskog naroda kroz tragično povlačenje preko Albanije do Grčke i ostrva Vida, koje je opravdano dobilo naziv ostrvo smrti. Na njemu nije bilo mesta da se sahrane srpski vojnici koji su masovno umirali zbog bolesti, gladi i iznemoglosti, pa su njihova tela završila u dubinama Jonskog mora.

Tada je Bojić, gledajući kako saveznički brodovi odvoze gomile leševa sa ostrva i uz zvuke vojničkih truba ih spuštaju u more, napisao pesmu “Plava grobnica” koja prikazuje ovaj tragični događaj:

Stojte, galije carske! Sputajte krme moćne!
Gazite tihim hodom!
Opelo gordo držim u doba jeze noćne
Nad ovom svetom vodom.

Tu na dnu, gde školjke san umoran hvata
I na mrtve alge tresetnica pada,
Leži groblje hrabrih, leži brat do brata,
Prometeji nade, apostoli jada.

Inače, ova pesma je deo Bojićeve zbirke “Pesme bola i ponosa” koja je objavljena 1917. godine u Solunu, iste godine kada je pesnik preminuo.

Naime, Bojić je tokom boravka na Krfu, teško bolestan i svestan da neće još dugo živeti, nastavio da piše pesme i privodi kraju dramu “Uroševa ženidba”, koju je 1915. godine preneo preko Albanije. Tokom naredne godine proveo je mesec dana u Francuskoj, gde je poslednji put video verenicu u Nici i brata u Tulonu.

Početkom 1917. premešten je sa Krfa u Solun kao činovnik Ministarstva unutrašnjih dela, da bi u julu bilo objavljeno njegovo delo “Pesme bola i ponosa”. Posle četiri godine Bojić je preminuo od tuberkuloze i sahranjen je na solunskom groblju Zejtinliku. Njegovi posmrtni ostaci preneseni su 1922. u Beograd, u porodičnu grobnicu na Novom groblju.

Poznata Bojićeva dela su i zbirka “Pesme” (1914), spev “Kain” (1915), drame “Lanci” (1910), “Kraljeva jesen” (1913) ,”Gospođa Olga” (1913-1914).

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar