DNEVNIK ROBIJAŠA: Toto Rina i pokvareni panduri

DNEVNIK ROBIJAŠA: Toto Rina i pokvareni panduri


„Salvatore – Toto Rina (86), najozloglašeniji mafijaš sa Sicilije, ima pravo da umre dostojanstveno”, saopštio je italijanski Apelacioni sud, čime je otvoren put za njegovo eventualno oslobađanje. Jebote!!! Šta su ti ljudska prava. Znači, pravna država Italija će prema tom dedi, bosu nad bosovima, vođi sicilijanske „Koza nostre” koji je na onaj svet poslao ko zna koliko njih, i organizovao atentat na čuvenog sudiju Falkonea, biti milostiva jer je teško bolestan. Jebote po drugi put! Zašto je država milostiva prema tom mafiozi? Pa zato što neće da bude veći zločinac od zločinca. Sudija Falkone – postoje ti citati u filmovima i serijama o Totu Rini – govorio je: „Nećemo da budemo kao oni, mafija”, misleći na to da se u procesuiranju ne dozvoljava ništa osim zakona. Iako tužilaštvo, koje je takav organ da svaku stvar množi deset puta, sud u Italiji nikada nije osudio nekoga a da taj stvarno za to nije bio kriv, niti su svedoci saradnici pričali nešto što nije istina. Pa, milost je dobio taj Bruska što je pritisnuo dugme i digao u vazduh sudiju Falkonea. Sad zamislite šta je sve ispričao kada su mu ukazali milost. I sada, kada uporedimo to s našom pravnom državom, sa žaljenjem se može konstatovati da smo mi, u šatro nameri da prekopiramo italijanski model borbe protiv organizovanog kriminala, uspeli jedino da jednu sudnicu u Specijalnom sudu nazovemo po sudiji Falkoneu. I ništa više. Jer kod nas svedoci saradnici pričaju šta im se kaže, prećute šta im se kaže, kod nas nalogodavci dobijaju manje kazne od pukih izvršilaca krivičnih dela. U stvari, najčešće se i ne dođe do nalogodavca, i to iz razloga jer bi u mnogim slučajevima nalogodavac mogao biti policajac ili političar, pa ko vele, o njemu ni reči da nešto ne planirano ne iskrsne… Jer, jebi ga, kod nas obični žandar ili prašinar ide u policiju s namerom da ubije nekog Srbina jer misli da zbog uniforme neće odgovarati. Pandur, jebi ga, obuče uniformu i onda ti dođe i kaže: „Alo, bre, majmune, što rušiš moj grad?” Koji tvoj grad, bre, šta ga ti svojataš, čime si ga ti stvarao?

Sudija Falkone – postoje ti citati u filmovima i serijama o Totu Rini – govorio je: „Nećemo da budemo kao oni, mafija”, misleći na to da se u procesuiranju ne dozvoljava ništa osim zakona

Je li ga to vi, gospodo panduri, stvarate tako što zaustavljate klince u kolima i pretresate ih ko najgore kriminalce. Stvarate ovaj grad tako što im, dok ih pretresate, gurnete tri grama marihuane u džep pa ih sledeća patrola sačeka da ih trkeljiše, pa onda taj jadni klinac ode na robiju godinu i kusur zbog podmetnute trave, i onda sav pogubljen iz ćorke izađe kao kriminalac? Tako stvarate ovaj grad? Naročito vi iz Interventne. Svaki čas vadite oružje na nekoga. Jednom zgodom meni došla Interventna, skupila se iz murije kurta i murta. Priđe mi jedan u odelu, predstavi se, kaže, ja sam načelnik tog i tog odeljenja. A ja njemu: „Odlično, došli ste ko poručeni, imam da prijavim pokušaj ubistva, ovaj pandur ovde uperio mi hekler u grudi”… OK, imaš značku, i to je u redu, imaš oružje, i to je u redu, ali kad ovaj drugi rekvizit koristiš kad god ti dune, naročito prema onome ko nije naoružan, onda si ti kriminalac i onda je to što radiš pokušaj ubistva.
I da zaključim slučaj Tota Rine… Dakle, u najvišim sudskim instancama Evrope sede sudije, od kojih je svaki i ekspert za ljudska prava.
Evo još jedan slučaj koji najviše govori o nama. Sud u Libiji oslobodio je Gadafijevog sina Saifa el Islama. Ej, šest godina mu se sudilo i čovek oslobođen! A bio je očeva desna ruka, popeo se na vrata aviona da dočeka pilota, glavnog aktera rušenja aviona „Pan Am” let 103.
I ja sad razmišljam, jebote, ajde neću da pominjem Marka Miloševića, ali zašto, na primer, ne može u Srbiju da dođe Marija Milošević? Evo, ne moraju Mira i sin, ali da li je ta Marija toliko opasna, u čemu je tu problem? Gledao sam nedavno na Bi-Bi-Siju emisiju u kojoj naučnici dokazuju da ne postoji čovek na ovoj planeti koji je 24 sata opasan. Čak ni životinja. I o kojim to ljudskim pravima mi u Srbiji pričamo i prodajemo Evropi muda za bubrege?

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar