Politika
24.09.2018. 12:55
R.E./Politika

18. GODINA OD IZBORA KOJI SU PROMENILI SRBIJU: Dan koji je označio kraj vladavine Slobodana Miloševića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnji dan pre 18 godina održani su prvi i jedini neposredni izbori za predsednika Savezne Republike Jugoslavije, čiji je rezultat ujedno označio kraj vladavine Slobodana Miloševića, koja je trajala duže od decenije.

Na izborima ga je pobedio kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislav Koštunica, ali trebalo je da prođe više od deset dana od glasanja da bi, posle masovnih demonstracija u celoj zemlji, ta pobeda bila priznata.

Naime, Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) je već nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta objavio da je kandidat DOS-a osvojio više od 50 odsto glasova, što je značilo pobedu u prvom krugu, a isto su tvrdili i u izbornom štabu DOS-a.

S druge strane, u izbornom štabu Miloševića govorili su da njihov kandidat vodi, dok je Savezna izborna komisija (SIK) ćutala, sve do 26. septembra, kada je objavila da je Koštunica osvojio više glasova od Miloševića, ali nedovoljno za pobedu u prvom krugu. Dva dana kasnije objavila je i konačne rezultate prema kojima je kandidat opozicije osvojio 48 odsto, a Milošević 40 odsto glasova, što je značilo da se ide u drugi krug glasanja za dve nedelje.

Opozicija nije prihvatila rezultate SIK-a i, optužujući vlast za izbornu krađu, pozvala građane na proteste, koji su se ubrzo proširili po celoj Srbiji. Nakon objavljivanja zvaničnih rezultata SIK-a , DOS poziva na generalni štrajk, a pozivu se, između ostalih, odazivaju i rudari kolubarskog rudnika.

Savezni ustavni sud  je 4. oktobra poništio prvi krug glasanja, što je značilo da se izbori moraju ponoviti. Do toga ipak nije došlo, jer je nakon masovnih demonstracija 5. oktobra Milošević priznao poraz.

Mnogi analitičari se slažu da je Milošević prvu grešku napravio jula 2000. godine kada je odlučio da promenom ustava i zakona, omogući da se ubuduće predsednik SRJ, umesto u parlamentu, bira neposredno na izborima, a drugu kada je na te neposredne izbore izašao godinu dana pre isteka regularnog mandata, spojivši predsedničke sa izborima za skupštine Jugoslavije, Vojvodine i lokalnih samouprava.

Naime, posle izbora za savezni parlament, Milošević je, zahvaljujući tome što je ove izbore bojkotovala Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, vladajuća stranka u Crnoj Gori, mogao da formira većinu u saveznom parlamentu koju bi činili poslanici njegovog SPS-a, Jugoslovenske levice i Socijalističke narodne partije (SNP) Momira Bulatovića.  Međutim, nakon što je i sam Milošević priznao poraz, SNP je formirao vlast sa DOS-om, čime je SPS prvi put ostao izvan vlasti od 1990. godine. Najpre, na saveznom nivou, a potom u decembru 2000. na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, i na republičkom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve