Politika
20.03.2019. 19:38
R.E./Beta/Foto: AP

ADVOKAT PITER ROBINSON: Karadžić oseća moralnu odgovornost, ali ne i individualnu i krivičnu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Advokat bivšeg vodje bosanskih Srba Radovana Karadžića rekao je danas da njegov klijent oseća "moralnu odgovornost" za ratne zločine počinjene tokom oružanog sukoba 1992-1995 ali se ne slaže sa međunarodnim sudom za ratne zločine da on snosi "individualnu krivičnu odgovornost".

Advokat Karadžićeve odbrane Piter Robinson ovo je izjavio danas pošto je žalbeno veće suda UN podržalo presudu Karadžiću za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine kao vođi bosanskih Srba za vreme rata i povećalo mu kaznu sa 40 godina na doživotni zatvor.

Robinson je rekao da je Karadžić rešen da nastavi borbu da skine ljagu sa svog imena."On kaže da je danas politika trijufovala nad pravdom. Žalbeno veće je prešlo preko nepravednog sudjenja i nefer presude", rekao je Robinson.

Robinson je rekao da je Karadžić "pozvao svoje pristalice da se ne upuštaju u bilo kakvo nasilje".

Mehanizam za medjunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je danas Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u provostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve