Politika
31.01.2018. 15:28
R.E./N1

ALEKSANDAR VUČIĆ: Prihvatam Kolindin poziv, idem u dvodnevnu posetu Hrvatskoj

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da prihvata poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da poseti Zagreb.

"Smatram da je za našu zemlju važno što smo dobili poziv Kolinde Grabar Kitarović da posetimo Hrvatsku i mi taj poziv prihvatamo. Misilim da će se poseta realizovati 12. i 13. februara. Razgovaraću sa svim hrvatskim zvaničnicima, posetiću i predstavnike srpskog naroda, ali i obične ljude, Srbe koji žive u Hrvatskoj danas", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ocenio da "nije vreme za nadgornjavanje" u težini reči koje će izgovorriti srpska i hrvatska strana.

"Važno je da razgovaramo i rešavamo probleme, ne samo po pitanju prošlosti, već i da gledamo u budućnost jer mnogo toga možemo zajedno da uradimo. Da pomognemo time Srbima u Hrvatskoj, da rešavamo probleme nestalih, imovine...", rekao je Vučić.

On smatra da razgovori neće biti laki i prijatni, ali da će biti korisni i za Srbiju i za Hrvatsku.

"Ići ću u najboljoj veri da uradimo nešto dobro za našu decu i budućnost. Nadam se da ćemo stvari malo pomeriti unapred", rekao je Vučić.

Podsetimo, predsednica Hrvatske ocenila je juče da je vreme za posetu na predsedničkom nivou.

"U dobroj veri, pozvala sam predsednika Aleksandra Vučića u službenu posetu Hrvatskoj sredinom februara. Želim time da otvorim novu stranicu u našim odnosima", rekla je ona.

Ambasada SAD u Hrvatskoj ocenila je poziv koji je Grabar Kitarović uputila kao pozitivan korak.

Poseta predsednika Vučića Zagrebu trebalo je da bude realizovana krajem prethodne godine, ali je postignuta saglasnost da se poseta odloži uz obrazloženje kabineta predsednice Hrvatske da ne postoje preduslovi "zbog atmosfera koje ne doprinosi izgradnji međusobnog poverenja".

Vučić je krajem godine rekao da je njegova poseta odložena jer je govorio istinu o nestalima, odnosno da, kako je rekao, među njima ima više Srba nego Hrvata.

U međuvremenu su zvaničnici dve države razmenili i više oštrih poruka, a nedavno je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputulo Srbiji protestnu notu zbog izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na otvaranju izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav" u sedištu UN u Njujorku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve