Politika
04.02.2018. 17:07
Rade Jerinić

ANA U ZEMLJI ČUDA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poziv na sastanak Bilderberg grupe srpskoj premijerki poruka je da je Srbija ozbiljan sagovornik finansijski i politički najmoćnijim ljudima na planeti

Red nakon haosa. To je moto Bilderberg grupe, moćne organizacije koja okuplja najmoćnije ljude na planeti. Nebitno je da li su oni političari, biznismeni, naučnici, novinari... Na godišnjim sastancima koje organizuju možda se ne odlučuje direktno o svim bitnim globalnim pitanjima, ali je ono što se tamo izgovori smernica i put kojim potom sledi konkretna politika. Ozbiljna politika s obe strane Atlantika. Politika koja kroji planetu i sudbinu svih koji je nastanjuju.

O njima se ispredaju legende, stroga pravila i odsustvo odliva informacija napravile su pogodno tlo za teorije zavere. Lista gostiju i članova upravljačkog komiteta dala je dežurnim teoretičarima još više za pravo. Zvanično, organizacija je nastala iz želje da se koordinira politika s dve strane Atlantika, zemalja zapadne Evrope s jedne strane i SAD s druge strane. Prvi put su se sastali u hotelu "Bilderberg" u gradu Osterbiku u Holandiji 1954. godine, a inicijator sastanka bio je holandski princ Bernhard. Holandska kraljevska porodica nije jedina koja učestvuje u radu ovog tela. Pored njih, bili su tu i princ Čarls, norveški kralj Harald, belgijski kralj Filip, Huan Karlos... Broj političara, predsednika država i vlada meri se desetinama pa čak i stotinama.

Navodno, svim sastancima od 1954. godine prisustvovao je Henri Kisindžer, koga mediji smatraju najuticajnijim umom u Bilderberg grupi.

Šta zapravo oni rade nikome nije najjasnije s obzirom na to da je svim učesnicima zabranjeno da govore o konkretnim pitanjima, tačnije po pravilima Četam hausa koji važe i za Bilderberg smeju da govore samo o opštim temama sastanaka, ali nikada ne smeju da navedu šta je rekao neko od učesnika. Na listi tema kojima su se bavili poslednjih godina ističu se Evroatlantske integracije, Rusija, Kina, ljudska prava, EU, Donald Tramp...

Smatra se da iza realizacije ideje o Evropskoj uniji stoji upravo ova organizacija koja i danas upravlja najbitnijim procesima u Briselu. Ništa manje moćni nisu ni s druge strane Atlantika. Pretpostavlja se da su upravo oni uticali da Barak Obama postane prvi Afroamerikanac predsednik SAD. Tramp baš i nije bio njihov cup of tea s obzirom na to da su se prošle godine baš njime bavili na zasedanju u SAD.

Danas ovu organizaciju vodi Henri de Kastri, a u odboru sede predsednik nadzornog odbora Dojče banke Paul Alhlajtner, Mari Kravis, supruga američkog milijardera Henrija Kravisa, suvlasnika investicionog fonda Kolberg, Kravis i Roberts (KKR), naravno uz mnoštvo šefova najjačih svetskih kompanija, političara i medijskih mogula. Ove godine poziv za sastanak Bilderberg grupe u Torinu početkom juna dobila je i srpska premijerka Ana Brnabić, što svakako govori o percepciji Srbije u takvim krugovima. Koliko je poznato, prema javno dostupnim podacima, nikada niko iz ovog regiona osim bugarskog političara Nikolaja Kimova nije prisustvovao ovim sastancima.

Generalni sekretar Trilateralne komisije Srbije Tahir Hasanović ocenjuje da je ovo veliki kompliment za Srbiju i premijerku Anu Brnabić lično.

- Ona je jedina pozvana iz regiona da bi dala kompetentnu sliku o ekonomskoj i političkoj situaciji. Inače, Bilderberška grupa nije vlada u senci, to su istaknuti pojedinci iz finansijsko-poslovnih krugova kojima se na određenim skupovima priključe i pojedini aktivni državnici - objašnjava Hasanović za "Ekspres".

Poziv srpskoj premijerki govori da su Balkan i Srbija ponovo u nekoj vrsti žiže svetskih diplomatskih i bezbednosnih krugova s jedne strane, a s druge strane prilika da par dan provedete sa finansijski najmoćnijim ljudima na planeti svakako je i neka vrsta priznanja i za dostignuća i performanse koje Srbija pokazuje na ekonomskom polju.

Zašto baš Ana Brnabić? Odgovor na to pitanje ipak znaju samo organizatori, mada je njeno ime svakako bilo iznenađenje pored činjenice da se radi o nekoj ličnosti iz Srbije. Nekako se u kontekst Bilderberg grupe mnogo bolje uklapao profil npr. Zorane Mihajlović, koja je već angažovana u Ist vest bridžu, organizaciji koja promoviše slične vrednosti i ciljeve kao Bilderberg grupa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve