Politika
14.08.2018. 12:37
R.E./Beta

AVNI ARIFI: Tehnički dijalog između Kosova i Srbije je u stanju kliničke smrti, ništa od promene granica

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu izmedju Kosova i Srbije Avni Arifi izjavio je da je tehnički dijalog u stanju "kliničke smrti" zbog Brisela i Beograda.

"Što se tiče tehničkog dijaloga koji ja predvodim mogu da kažem da je u kliničkoj smrti od strane Beograda i Brisela. Ovim podrazumevam sve sporazume koji su ostali neostvareni od strane srpske strane i dijalog je zabeležio degradaciju", kazao je Arifi za prištinsku agenciju telegrafi.com.

On je naveo i da Vlada Kosova neće dozvoliti promenu granica.

"To je političko pitanje koje vodi predsednik (Hašim) Tači. To je drugi nivo, to je pitanje političkog faktora i zvanični stav Vlade Kosova je da nema promene granica", ukazao je Arifi.

Umesto sprovođenja sporazuma Srbija vodi njihovoj degradaciji kaže Arifi i kao primere pominje probleme u slobodi kretanja, ostvarivanju sporazuma o energetici, integrisanom upravljanju granicom i druga pitanja.

Tokom juna kosovska strane je zemljama članicama EU predstavila rezultate Kosova u ostvarivanju do sada postignutih sporazuma i prema Arifiju opšta je ocena zemalja EU da je Kosovo ostvarilo sve obaveze što se tiče do sada postignutih sporazuma.

Kada je u pitanju sporazum o Zajednici srpskih opština, Vlada Kosova je u aprilu ponovo aktivirala radnu grupu koja je radila na izradi statuta zajednice.

Rok za izradu statuta je bio 4. avgust, mi još ne znamo da li je nacrt statuta predat u Briselu, naveo je Arifi.

Vlada Kosova je dobila samo informacije o konsultacijama koje je radna grupa vodila i u njima ima predloga koji su "van pameti" i koji se nikako ne mogu primeniti, do veoma racionalnih i prihvatljivih predloga, kazao je šef delegacije Kosova u pregovorima o tehničkim pitanjima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve