Politika
17.10.2018. 16:29
R.E./Beta/Foto: Nemanja Jovanović

BRATISLAV GAŠIĆ: BIA se uspešno suprotstavila izazovima i prikrivenom delovanju stranog faktora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor Bezbednosno informativne agnecije (BIA) Bratislav Gašić izjavio je danas da je služba koju predvodi u proteklih godinu dana uspešno suprotstavila terorizmu, separatizmu, ilegalnim migracijama, ali i "prikrivenom delovanju stranog faktora u organizovanom kriminalu i korupciji". Gašić je na obeležavanju Dana BIA istakao da je Agencija učinila sve da sačuva mir i stabilnost u regionu i zaštiti interese naroda i države.

"Intezivnom saradnjom sa drugim državnim oragnima u proteklih godinu dana, uspešno smo se suprotstavili terorizmu i seperatizmu, ilegalnim migracijama, različitim vidovima ekstremizma, prikrivenom delovanju stranog faktora i organizovanom kriminalu i korupciji. Izvršili smo sve zadatke koje je pred nas postavio državni vrh i predsednik Republike", rekao je Gašić na svečanosti kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministri.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nedavno je i pripadnik BIA, Marko Perezanović kazao da je najveća pretnja po bezbednost Srbije spoljni faktor i njihov uticaj na opoziciju, medije, društvene mreže, što je izazvalo osude dela javnosti.

Gašić je na svečanosti kazao i da globalni akteri traže novu ravnotežu u svojim suprotstavljenim interesima, što se posebno održava na region Balkana.

Prema njegovim rečima, a za bezbednosne pretnje ne postoje granice, zbog čega je tri puta uvećan nivo medjunarodne saradnje.

Ocenio je da su stvoreni zakonski i organizacioni preduslovi za uspešno obavljanje poslova, kao i da su unapredjeni tehnički kapaciteti BIA.

Dodao je i da se za naredni period planira poboljšanje uslova i kvaliteta rada, kako bi dostigli nivo najvećih svetskih službi, zbog čega je narednu godinu proglasio "godinom tehnike".

"Cilj nam je da moderno organizovani i tehnički opremljeni što ranije prepoznamo savremene izazove i preventivno delujemo kako bi bezbednosne rizike i pretnje sveli na najmanju moguću meru", rekao je on.

Gašić je ocenio da su ;pravda, sloboda, nezavisnost vrednosti koje BIA štiti i koje "nikada i nikome neće dozvoliti da nam ih oduzme".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Za nas patriotizam nije samo reč - to je bezuslovna ljubav prema Srbiji koja nas obavezuje da samopregoran rad i odricanje budu naš način života. Uverio sam se da ovaj po svemu poseban poziv, njeni pripadnici ne doživljavaju samo kao posao, već kao čast dužnost i odgovornost prema narodu i državi", rekao je on.

Proslava Dana BIA, koji se obeležava povodom 16. godina od formiranja BIA i 119. godišnjice osnivanja Odeljenja za poverljive policije poslove, počelo je polaganjem venca na memorijalni zid stradalim pripadnicima Agencije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vence su položili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Gašić.

Prošle godine, Vučić je otkazao dolazak na svečanost, zato što nije bilo omogućeno svim novinarima da prisustvuju svečanosti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve