Politika
07.09.2018. 14:10
R.E./Novosti

BRISEL: Vučić odbio da se sastane sa Tačijem

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini u Briselu upoznao sa opstrukcijom i pretnjama iz Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je da se danas u Briselu sastane sa predstavnicima vlasti u Prištini zbog provokacija kojima su on lično i naša strana izloženi prethodnih dana - saznaju Novosti.

Time je današnja runda završena, a šef države je sa svim podmetanjima Albanaca i njihovoj otvorenoj opstrukciji upoznao šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini.

Prema rečima Direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, Beograd želi da sačuva mir ali da ne može da prihvati pokušaje da se preti i zabrani poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohiji.

Takođe, istakao je Đurić, neprihvatljivi su pokušaji da se obesmisle razgovori i pokušaji (Hašima Tačija) da Preševo, Medveđu i Bujanovac prikaže kao deo teritorije Kosova.

"Jedina teritorija o kojoj treba da se govori je teritorija Kosova i Metohije", kazao je Đurić i dodao: „Mogli ste da vidite i šta je prethodno veče radio Tači kada je pokazivao kako se tobože razgovara o Medveđi, Preševu i Bujanovcu, pa onda pokazujući teritoritoriju koja je veća od cele KiM na području juga naše zemlje kao teritorije o kojoj se razgovara“.

Istakao je da je jedino pitanje koje je nerešeno i pitanje o kojem se razgovara pitanje KiM.

„To je jedino o čemu se razgovara, sve drugo ne služi ničemu drugom nego da ruši taj proces. Ovaj proces u kontinuitetu ruši nespremnost i loša volja Prištine“, kazao je Đurić.

Kako je naveo, sa druge strane odgovornost za to snosi i EU, koja je u stvari trebala i da obezbedi normalne uslove za ove razgovore, da se ne vode u uslovima ucena, pretnji, pritisaka, za koje EU treba da bude garant.

„Sve to nas je dovelo u situaciju da danas nema ni najmanje uslova da se sa predstavnicima Prištine razgovara, nakon svih gadosti koje su uradili ne želimo da ih vidimo“, kazao je Đurić.

On je istakao i da se predsednik Srbije do večeras neće obraćati javnosti.

Što se tiče posete predsednika Vučića KiM, Đurić je kazao da su po tom pitanju u beogradskom timu, kao i u Vladi Srbije podeljena mišljenja.

Kada god uzmemo da razgovaramo, to su dva za dva protiv. . . , kazao je Đurić i dodao da se ljudi dvoume i da su podeljena mišljenja, kao i da se predsednik do večeras po tom pitanju neće obraćati, a ako se bude odlučio da ide, sasvim je sigurno da će posetiti i jezero Gazivode.

Na pitanje da li se predsednik Srbije plaši eventualnog hapšenja na Kosovu, Đurić odgovara da se ne plaši i da, ako bude odlučio da ode na Kosovo, sigurno neće biti uhapšen, kao i da je sigurno da će se slobodno kretati na teritoriji KiM.

Đurić je takođe pozvao građane na Kosovu i Metohiji da u što većem borju dođu i čuju predsednika Vučića.

Upitan da prokomentariše izjavu Hašima Tačija da nema prepreka za posetu Vučića južnoj pokrajini, Đurić je kazao da ne želi da priča o lažima i cinizmu i dodao da su Albanci iz Prištine lagali i vezano za njegovu posetu u sredu, „pa im nije bilo dosta to što su pokušali da zabrane i vrate ga sa administrativnog prelaza, nego su morali da lažu i da nije bio tamo“.

„I EU koja je garant te vrste sporazuma ima sve prepiske između nas tako da me od tih lažova i prevaranata ništa ne čudi“, kazao je Đurić.

Kazao je da je predsednik Vučić danas upoznao visoku predstavnicu Federiku Mogerini sa svim sto su Albanci u prethodnih nekoliko dana radili.

„Moje mišljenje je da je i njihova obaveza bila da stvore bolje uslove za pregovore. Svoj stav o tome izneće i predsednik Vučić o tome kada se bude obraćao. Upoznao ju je sa svim elementima i svim što se dešavalo u prethodnih nekoliko dana, svim izmišljotinama koje je Priština preuzela i zbog čega i ne želimo danas da se vidimo sa njima“, kazao je Đurić.

Upitan kako vidi nastavak dijaloga, Đurić je naveo da je za početak potrebno da Albanci iz Prištine prestanu da lažu i varaju, pa će se posle videti o čemu i kako će se razgovarati.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve